Még nem köszönt el a nyár, de az elkövetkező hetekben azt vesszük észre, hogy a legszebb arcát mutatja a balatoni ősz. Ezért érdemes felkeresni azokat a túraútvonalakat, ahol egyszerre gyönyörködhetünk a sárguló, barnuló levelek és a Balaton kékjének látványában. Összegyűjtöttünk hetet ezek közül, nektek csak a túrabakancsot kell elővennetek!

1/7

Tátorján tanösvény

A Balatonkeneséről, a Kultúra Házától induló tanösvényt követve láthatjátok a híres Tatárlikakat, a magaspart oldalába vájt rejtélyes barlangokat, körülnézhettek a löszfal legmagasabb pontján álló Soós-hegyi kilátóból és az akarattyai magaspartról, ahonnan belátható a Balaton egész keleti medencéje. A tanösvényen található tájékoztató táblák bemutatják a tátorján nevű növényritkaságot, ami Közép-Európában szinte csak itt található meg.


Megközelítése: Balatonkeneséről, a Táncsics Mihály utcából.

2/7

Csúcs-hegy, Tihany

Ahogy a hely neve is sugallja, ez a Tihanyi-félsziget csúcsa, ahonnan belátni a Sajkodi-öblöt, Tihanyt, a déli part egy részét és a Balaton nyugati medencéjét. Rövid, kissé meredek túra vezet ide Sajkodról, a szűk, kalandos ösvény néha erdős részeken halad, majd több helyen kifut a hegy pereméig. A 235 méteres, vulkáni eredetű hegy tetején – és már útközben is – elképesztő látvány tárul az ember elé, szinte a lábunk alatt van a Balaton.

Megközelítése:

  • Sajkodról (Romkápolna utca és Mályva utca) induló sárga háromszög, amely a gerincen becsatlakozik a sárga sávba,
  • ha sok időtök van, Tihanyrévből a sárga sáv jelzést követve,
  • a tihanyi kikötőből indulva a zöld háromszöget követve,
  • vagy a zöld T jelzést, azaz a Lóczy-gejzír tanösvényt is követhetitek a focipályától.

3/7

Kamon-kő tanösvény

A 6 km-es tanösvény Szigliget hangulatos utcáin és mesés panorámát ígérő magaslatain vezet végig, útba ejti a 242 méter magas Hálás-tetőt, Kamon-kő nevű sziklaalakzatot, a Rókarántót, Szentháromság-kápolnát is és az Iharos utca és a Réhelyi út találkozásánál található, 13. századi Avasi-templom-romot. Az sem gond, ha már naplementében értek ide, talán akkor a legszebb és legmisztikusabb a rom.

Megközelítése:a szigligeti római katolikus templomtól induló kék T jelzésen.

4/7

Szent György-hegy

Az önmagába visszatérő, Szent György-hegyi Bazaltorgonák tanösvény a hegy különleges képződményeit, növény- és állatvilágát mutatja be, de akkor sem maradtok panoráma nélkül, ha az Országos Kéktúra útvonalán közelítitek meg a bazaltorgonákat, és körbesétáltok a hegytetőn. Érdemes kitérőt tenni a hegy apró, elvarázsolt kápolnáihoz is.

5/7

Kilátótúra a Keszthelyi-hegységben

A Keszthelyi-hegységben néhány órás sétával egy sor kilátót meg lehet hódítani, akár a gyenesdiási Nagymezőtől, akár a balatöngyöröki Szépkilátótól indultok el. A Festetics-kilátó felújítás alatt áll, de ott van a közelben a Berzsenyi-kilátó, ahonnan jó időben még az Alpok csúcsai is látszanak. Útba ejthetitek a Padkűi-kilátót Büdöskút felé vagy a Kitaibel Pál-kilátót, a Bélapi pihenőhelytől pedig a Bél Mátyás- vagy a Batsányi-kilátóig is eljuthattok. Bármennyit is pipáltok ki a fentiek közül, a Balaton, a tanúhegyek és a déli part látványa garantált. Ebben a cikkben Keszthely felől, ebben pedig a Szépkilátótól haladva találjátok meg, melyik jelzéseket kell követni.

6/7

Sipos-hegyi kilátó

A déli part egyik legszebb kilátása a Sipos-hegyről, a Fonyód feletti kilátóból tárul elénk. Egyedül erről a helyről látható a tó teljes hosszában, Keszthelytől Keneséig. A domb lábánál a Walkó-kilátóból vehetitek szemügyre az északi part tanúhegyeit, a naplementét pedig a Kripta-villától érdemes megcsodálni. 

Megközelítése: a fonyódi Balaton utcából vagy a focipályától a Panoráma sétányon.
A Sipos-hegyi kilátó szeptembertől csak szombaton és vasárnap tart nyitva, december 1-től márciusig zárva tart (csak minimum 10 fős csoportoknak nyitják meg, előzetes bejelentkezéssel). További információ 
itt található.

7/7

Kishegy

A „déli parti Badacsony" mindössze 3 km-re található Balatonlellétől. Az öreg gémeskúttól induló ösvény, a sárga jelzés vezet a tó környékének egyik legromantikusabb pontjához, a barokk Szent Donát-kápolnához, ahonnan naplementében a legszebb a kilátás és az északi part megunhatatlan látképe. A Kishegy akkor is tökéletes hely, ha a kényelmes túrázást összekötnétek egy kis borkóstolással, egy sor pincészet esik sétatávolságra (az őszi és a téli nyitvatartást mindig ellenőrizzétek!). 
Megközelítése: Balatonlelléről, a Dél-balatoni Borút sárga jelzéseit követve.

Ezt a cikket 2021-ben publikáltuk először.

Címkék