A tavasz idén már februárban megérkezett, kirándulásra, kerékpározásra alkalmas, napos idővel, ébredő természettel, virágba boruló mandulafákkal. Sorra nyitnak a vendéglátóhelyek, a legelszántabbak a hideg vízben is csobbannak, és egy új gasztrokulturális fesztivál csábítja a tóhoz a finom ízek és a rendhagyó programok rajongóit. 20 tippet adunk egy tartalmas, programokkal teli, feltöltő balatoni tavaszhoz.

Próbálj ki új bringásútvonalakat!

A bicikliszezon az enyhe időnek köszönhetően már el is kezdődött, ideális időszak ez egy új útvonal felfedezésére, a Balatoni Bringakör tömegjelenetek nélküli, nyugodt teljesítésére vagy a parttól távolabbi szakaszok kipróbálására. Nemrég kijelöltek egy új, KalandKör nevű útvonalat, és még számos alternatív, különböző nehézségű szakaszon lehet tekerni. Haladóknak a Budapest–Balaton-táv meghódítását is ajánljuk!

Vegyél részt egy gasztrofesztiválon!

Március 8-án startol a Balaton új fesztiválja, a Taste Balaton, amely közel harminc balatoni vendéglátóhely és a BalatonBike365 összefogásával jön létre. A részt vevő helyszínek csak ebben az időszakban elérhető menüvel és programmal készülnek, a workshopoktól kezdve a vacsoraszínházon át az irodalmi estig. Siófokon április 12–14. között a GasztroFok fesztiválon kóstolhatjátok meg a környék finomságait, a balatonlellei Kishegyen pedig idén is megrendezik április 20-án a Kishegyi Kortyok és Falatok eseményt. A badacsonyi Gasztrohegy programsorozat is folytatódik: március 23-án és 24-én, április 20-án és 21-én.

Szüretelj tulipánt!

Mielőtt kora nyárra lilába öltöznének a Balaton környéki dombok, a színpompás tulipánoké lesz a főszerep. A Kőröshegyi Levendulás már ki is tűzte az idei tulipánszüret dátumát, a gyönyörű birtokon április 11. és 21. között közel félmillió tulipán vár rátok. A virágok egy részét csinos kosarakba szüretelhetitek le, két különálló, elkerített tulipánmező pedig csak azért létezik, hogy gyönyörködtessen – és mesés hátteret szolgáltasson a szelfikhez. A tavalyi szüreten mi is részt vettünk, nézzétek meg fotós beszámolónkat!

Hódíts meg egy magaslatot!

Végre nem kell sok réteg ruhában, forró teával nekivágni a vadonnak: ébred a természet, hosszabbak a nappalok, így egy hosszabb túrát is bevállalhattok, ha már van némi alapkondíciótok. Ha a tanúhegyek már megvoltak, hódítsátok meg a tó környékének „hegy” nevet viselő, de a valóságban néhány száz méter magas csúcsait is!

Csobbanj a hideg Balatonban!

Igen, már most! Kivételesen nem a május végi, kora nyarat idéző, meleg napokra gondolunk, amikor a 20 fok alatti vízhőmérséklet kedvelői már simán úsznak, hanem a dermesztő hideg vízbe merészkedésre. Az egészségmegőrző hideg vizes fürdőzés egyre népszerűbb, és a Balatonnál is egyre többen művelik. Azt senkinek nem ajánljuk, hogy profi felkészítés és vezetés nélkül induljon a hűvös habokba, érdemes követni a Balatoni jegesmedvék csoportot, és az általuk szervezett közös merüléseken erősíteni az immunrendszert és az akaraterőt. A parton egyébként három helyen is lehet szaunázni, ezekről itt írtunk

Nézd meg egy panorámás helyről a tavaszi Balatont! 

Nehéz olyan magaslatot találni a Balatonnál, ahonnan nem mesés a kilátás, függetlenül attól, hogy fel kell-e kapaszkodnunk egy kiépített kilátó tetejére, vagy nem. Itt összegyűjtöttünk néhány olyan kilátópontot, amelyhez nem tartozik kilátó, de a lenyűgöző panoráma így is garantált.

Használd ki az Országos Étterem Hét kedvezményeit!

Március 7. és 24. között – a szokásosnál hosszabb ideig – rendezik meg az idei év első Országos Étterem Hetét. Országszerte 177 étterem, köztük nyolc Balaton környéki hely várja a vendégeket fix áras, válogatott menüsorokkal. Azt, hogy mely balatoni helyek csatlakoztak a kezdeményezéshez, itt találjátok!

Kóstolj húsmentes finomságokat!

Nagyböjt, tavaszi tisztítókúra vagy életmód és állandó étrend: bármelyikről van is szó, érdemes kipróbálni a kedvenc balatoni helyeink húsmentes kínálatát is. Míg egy évtizede még elég nehéz volt olyan vendéglátóhelyet találni, ahol a vega választék túlmutatott a rántott sajton és a zöldséglevesen, ma már a magas minőségű, szezonális alapanyagokkal dolgozó, kreatív konyhák kínálatában is számos húsmentes fogás szerepel, és már kizárólag növényi alapú ételeket készítő helyeket is találtok a tónál.

Keresd meg Tihany legcsendesebb helyeit!

A Balaton egyik legszebb települése annyira népszerű, hogy néha kitehetné a „megtelt” táblát, de csak ezért nem érdemes lemondani arról, hogy több napot is eltöltsetek itt. Érdemes még tavasszal felfedezni a félszigetet, de arra is van tippünk, hol találtok csendet, ha egy zsúfolt időszakban vagy hosszú hétvégéken tudtok időt szakítani Tihanyra. Ebben a cikkben több olyan helyszínt is mutatunk, ahol lelassulhattok egy kicsit, és élvezhetitek a panorámát.

Utazz az új kompokon és a katamaránokon!

Általában húsvétkor indul be a sétahajószezon, az idén pedig minden eddiginél több újdonság vár: a BAHART négy új hajóját is kipróbálhatjátok majd, érdemes résen lenni! Az egyik kompot szerkesztőségünk már tesztelte, beszámolónkat itt találjátok, a kompközlekedés múltjáról szóló érdekességeket pedig itt gyűjtöttük össze.

Ereszkedj a felszín alá!

Ha ki akartok lépni a komfortzónátokból, ereszkedjetek le egy barlangba! Érdemes a könnyebb túrákkal kezdeni, hogy kiderüljön, mennyire jön be a felszín alatti lét, esetleg az overallos kúszás-mászás. A március a barlangok hónapja, ilyenkor kedvezményesen vehetsz részt a vezetett barlangtúrákon a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban, a Szentgáli-kőlikban, és olcsóbban nézhetsz körül a balatonfüredi Lóczy-barlangban és a Tapolcai-tavasbarlangban is.

Szerezd be termelőktől a húsvéti finomságokat!

A tavasz első zöldségeinek íze semmihez sem hasonlítható. A kisebb piacok nem zsúfoltak még ilyenkor, és arra is van idő, hogy elbeszélgess a termelőkkel. A piacokon a húsvéti lakoma friss hozzávalóit is beszerezheted, és érdemes felkeresni a termelői árut kínáló delikátboltokat, a Pörc Bisztró és Delikátot vagy Kinga Kamráját.

Fedezd fel Veszprém új arcát, nézz be a kulisszák mögé!

Az Európa Kulturális Fővárosa programév után is rengeteg program és látnivaló vár Veszprémben. Izgalmas kiállításokat láthattok és gyönyörű épületeket járhattok be a várnegyedben, és akár félnapos túrára is indulhattok a város területén belül vagy a környező erdőkben. Tavaszra várható a várbörtön újranyitása, és idén is lehetőség lesz a Work in Progress programsorozat keretében bejutni a várnegyed felújítás alatt álló épületeibe. Itt írtunk erről részletesen, ebben a cikkben pedig elmondtuk, milyen helyeket és programokat ne hagyjatok ki a királynék városában.

Koccints egy borteraszon!

A szép, napos időben a panorámás borteraszok és a borospoharak is gyorsan megtelnek. Megéri felkutatni a kevésbé ismert pincészeteket is: amellett, hogy különleges ételek várnak, egyelőre nem kell tömegekre számítanotok, és jobban megismerhetitek a felhozatalt.

Nézz meg egy új kiállítást!

A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban megnyílt, Emlékgép című új helytörténeti kiállítás a város ikonikus épületeihez, tereihez rendezve mutatja be a régészek által talált, a történészek által feltárt, a város közösségei által alkotott vagy teremtett tárgyakat és történeteket. A keszthelyi Balatoni Múzeum az intézmény alapításának 125. évfordulója alkalmából rendezett időszakos kiállítást. Modern művészeti tárlatokból sem lesz hiány: a veszprémi Művészetek Házában Attalai Gábor konceptuális művei láthatók április 28-ig, a balatonfüredi Vaszary Galéria március 16-án nyitó új kiállítása, a Romboljatok, hogy építhessetek Kassák folyóiratain keresztül mutatja be a magyar avantgárd művészetet, kiemelt hangsúllyal a nemzetközi kapcsolatokra.

Nézd meg a felújított Fenékpusztai Majorságot!

A Balaton egyik legújabb látnivalója a Festeticsek egykori uradalmának legfontosabb helyszínei közé tartozó, nemrég felújított Fenékpusztai Majorság. Az emlékmúzeumban klasszikus és interaktív kiállítások mutatják be a legendás fenéki ménes, valamint a Festeticsek lótenyésztésének és a lóversenyzés hazai történetét. A majorság a Balatoni Bringakör mellett található, így kerékpárral is meg lehet közelíteni.

Vonulj el egy dizájnos házikóba!

Képzeljétek el, hogy előttetek a Balaton, mögöttetek az erdő, körülvesz a csend. Reggel madárcsicsergésre ébredtek, este pedig a csillagok alatt kóstolhatjátok meg a környék borait, és az is lehet, hogy nincs internet. Az utóbbi években egyre többen fedezik fel, hogy a Balaton környékén nemcsak meleg időben, hanem minden évszakban érdemes feltöltődni, és sokan keresik a természetközeli, teljesen felszerelt vendégházakat. Ebben a cikkben olyan házakat ajánlunk, ahol teljes nyugalomban kapcsolódhattok ki, de közben minden kényelem a rendelkezésetekre áll, ebben és ebben a cikkben pedig balatoni kabinházakról írtunk.

Járd be a tó környéki kastélyokat!

Ha Budapestről érkeztek a Balatonra, kis kitérővel útba esik a nádasdladányi, Tudor-stílusú, neogótikus Nádasdy-kastély, ahol unalmas vitrinek helyett interaktív kiállításon ismerhetitek meg a Nádasdy család, illetve gróf Nádasdy Ferenc és gróf Zichy Ilona legendás szerelmének történetét. A keszthelyi Festetics-kastély termeiben sétálni akkor is nagy élmény, ha nem először tesztek utazást a főurak világába, ráadásul most már a főúri díszebédlőt és egy herceg gyerekszobáját is láthatjátok. A felújított sümegi Püspöki Palota Mennyei ügyek című interaktív kiállítása pedig izgalmas részletekkel, érintőképernyőkkel és néha zavarba ejtő leletekkel lepi meg a látogatókat, három témára fókuszálva: bemutatja az épület történetét, Padányi Biró Márton püspök életét és pályafutását és a zseniális freskófestő, Franz Anton Maulbertsch világát.

Próbálj ki egy új helyet!

Az utóbbi időszakban számos izgalmas új hely nyílt a Balatonnál. A balatonfüredi Grøenk Deli burgereket, faszenes grillen készült ételeket és klasszikus fogásokat kínál, Káptalantótiban Az Igazi Bisztro készül pezsgős reggelivel és péksütikkel, Veszprém pedig többek között a Fügeliget nevű kávézóval gazdagodott. Mindig tájékozódjatok a nyitvatartásról, mielőtt útnak indultok!

Bulizz!

A veszprémi Expresszóban egymást érik a koncertek: nőnapi bulit szerveznek, a tradicionális cigány zenét játszó Parno Graszt és a pécsi, folk-pop műfajban utazó Kacaj részvételével, de koncertezik a tavaszi hónapokban itt az Esti Kornél, az Analog Balaton és a Pál Utcai Fiúk is. A Hangvillába a Budapesti Fesztiválzenekar és a KFT Big Band jön, aki pedig csendesebb koncertre vágyik, a kapolcsi MűvészVölgy Kúriában meghallgathatja a Carson Coma-frontember, Fekete Giorgio szólóestjét.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék