Októberben az indián nyárból átlépünk az igazi őszbe, és békében adhatjuk át magunkat az új évszaknak. A balatoni táj is átalakul, amit a környék éttermei, borászatai és izgalmas helyszínei változatos programokkal mutatnak be. Bár a gasztrofesztiválok uralják a felhozatalt, filmfesztivál, kiállítás és koncertek is várnak minket. A tökszezon kezdetével pedig a halloweenre is hangolódhatunk a Balatonnál: tökfesztivál és halloweeni DJ-szett is szerepel a programok között.

1. 69. Országos Függetlenfilm Fesztivál

A MAFSZ október 3. és 6. között rendezi meg a 69. Országos Függetlenfilm Fesztivált és Konferenciát Balatonbogláron, a Babel Campben. A fesztivál nyitónapján, csütörtökön a szervezők beszélgetésre és zenés estre várnak minket, a versenyprogram vetítéseit pedig pénteken és szombaton nézhetjük meg. Az izgalmas helyszínen – ahol idén már visszatérő vendégként fogadják a fesztivált – nemcsak filmvetítésekre számíthatunk, hanem a Romkocsma és a Pince Klub eseményein is részt vehetünk.

További információkat ezen a linken találtok.

2. Murci – GasztroFesztivál a Kishegyen

Október 5-én fesztiválhangulattal várnak minket Balatonlellén: a Murci GasztroFesztivál az utóbbi években a balatoni régió egyik legnagyobb gasztroösszefogásává nőtte ki magát. Számos pincészet és étterem kínálatát fedezhetjük fel, de mindenmentes édességeket és pálinkát is kóstolhatunk a Kishegyen. A program részeként vásár is lesz, ahol kézműves termékek, házi sajtok és szőlőből készült lekvárok közül válogathatunk. A legkisebbek számára játszóházzal gondoskodnak a szervezők az önfeledt szórakozásról.

További információkat ezen a linken találtok.

3. Frequency of Nature – Handpankoncert a szőlőhegyen

Október 5-én egy különleges őszköszöntő koncertet hallgathatunk meg a kéthelyi Kristinus Borbirtok szőlődűlőin, ahol a természet és a handpan éteri dallamainak összefonódásával töltődhetünk fel. Füzesi Gergely handpanelőadó, a Természetre hangolva-koncertek kedvelt művésze gyakran kísér jógaórákat, részt vesz különböző elvonulásokon, kiállításmegnyitókon, meditáción, valamint fesztiválokon. Gergely dalait, kompozícióit saját megélései ihletik, melódiáival saját történeteit igyekszik elmesélni. 

További információkat ezen a linken találtok.

4. Bortúra a Tóti-hegy körül

Ez a túra a Badacsony és a borok szerelmeseinek kedveskedik: titkos, csak a helyiek által ismert ösvényeken három szőlőhegyet – a Tóti-hegyet, a Sabar-hegyet és az Örsi-hegyet – járhatjuk be egy-egy pince meglátogatásával. A túra a Tóti-hegy lábánál keződik Istvándy borokkal, ahonan rejtett utakon juthatunk el a 217 méter magas Sabar-hegyre, a Sabar Borházhoz. Utunk innen vadregényes ösvényen az Örsi-hegyre vezet, Váli Péter borászatához. A dűlőkön gyönyörű panorámás borteraszok, szűk hegyi utak, hűs erdők várnak. Ehhez a különleges vezetett túrához legközelebb október 5-én csatlakozhatunk.

További információkat ezen a linken találtok.

5. Észrevétlen jelenvaló – kiállítás

Lossonczy Tamás Kossuth-díjas magyar festőművész és felesége, Lossonczy Ibolya szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás a veszprémi Modern Képtárban. A tárlat október 6-tól egészen január végéig várja a látogatókat, színesítve a Tűztoronytól néhány sarokra található múzeumban tett látogatást. A Modern Képtár egyébként az európai és a magyar nonfiguratív-konstruktivista művészek festményeiből, szobraiból és grafikáiból álló egyik legnagyobb hazai gyűjtemény otthona.

További információkat ezen a linken találtok.

6. Fürdőtörténeti séta Hévízen

A hévízi fürdősétán egy helyi idegenvezető mesél nekünk Hévíz történetéről, hogy megtudhassuk, hogyan vált a mocsaras vidék nemzetközileg is híres fürdőhellyé. Az 1795-ben, I. gróf Festetics György által épített első fürdőháztól kezdve a séta során izgalmas történetek és legendák elevenednek meg, például Rezi Sándor szerelmének gyógyulása vagy Nelly elefánt híres kúrája. Megismerhetjük a Hévízi Tradicionális Kúra történetét, valamint azt, miért nevezték az első fürdőt tükörfürdőnek, milyen volt a fürdési rend, és milyen épületek álltak egykor a fürdő mellett. A hónapban több időpontban is csatlakozhatunk a túrához, legközelebb október 10-re lehet jelentkezni.

További információkat ezen a linken találtok.

7. Kéktúrázás Napja

Kéktúrázás Napja a Magyar Természetjáró Szövetség ingyenes közösségi túranapja, melynek során közel másfél száz túracsoporttal egy nap alatt járhatjuk körbe az Országos Kékkört. A túranapon, október 12-én bárki részt vehet: aki épp elkezdené a Kéktúrát, aki nem szeretne egyedül túrázni, aki szeretne érdekességeket hallani a túravezetőktől, vagy egyszerűen csak egy jó hangulatú kirándulásra vágyik. A Balaton-felvidéken is több útvonalhoz csatlakozhatunk, amiket az Országos Kéktúra listáján távokkal és szintkülönbségekkel feltüntetve találunk.

További információkat ezen a linken találtok.

8. FügeFeszt 

Október 12-én és 13-án gasztronómiai és kulturális fesztivál érkezik a Balatonhoz, az első FügeFesztnek Badacsony ad otthont. Bár a fesztivál az ilyenkor mindenhol fellelhető zamatos fügét nevezte ki házigazdának, valójában ennél többről szól: a Balaton-parti éttermek történetében már jól ismert séf, Vincze Péter és csapata szeretné bemutatni a régió kulturális és gasztronómiai fejlődését. A kétnapos eseményen a kóstolás mellett színpadi workshopok, előadások és főzőműsorok kerülnek a fókuszba, természetesen a fügével mint fő alapanyaggal. A hangulatot a Balaton partja mellett az élő jazz és a könnyűzene adja, a program kiemelt fellépője Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra.

További információkat ezen a linken találtok.

9. ZÓRA-koncert

ZÓRA az elmúlt két évben sorra varázsolta el a budapesti és a vidéki koncerttermek közönségét. Zenéje az avant-pop, az alternatív és a filmes hangzásvilágok körül forog, folyamatosan feszegetve a műfaji határokat. Akár szólózongora, akár zenekaros felállás, a hangzás és az élmény mindig bensőséges és közvetlen. A szerencsések már tavaly is találkozhattak Veszprémben a Fonogram díjas énekes-dalszerzővel, október 12-én pedig az Agóra színháztermében lép fel újra, ezúttal további zenészek kíséretében.

További információkat ezen a linken találtok.

10. XVII. Szigligeti Süllőfesztivál

A Szigligeti Süllőfesztiválon a Balaton őszi hangulata kulturális és gasztronómiai élményekkel párosul, a rendezvény pedig már hagyományszerűen tér vissza évről évre. Október 19-én és 20-ánszigligeti strandon kézművesvásár és előadások várnak ránk, a főszerepben természetesen a süllővel, amit különböző elkészítési módokon kóstolhatunk meg. A fesztiválon idén is olyan helyi borászatokkal találkozhatunk, mint a Güns Pince, a Szent Antal Pincészet Szigliget, a Szászi Pince és a Szatmári Birtok – Vulcanus Pince & Borterasz, a pálinkakínálatról pedig a Gyulai Pálinka Manufaktúra gondoskodik.

További információkat ezen a linken találtok.

11. Tökfesztivál a Kőröshegyi Levendulásban

A Kőröshegyi Levendulás tavaly először vette fel programjai közé a Tökfesztivált, idén pedig október 19-én és 20-án, immár hagyományszerűen térhetünk vissza a rendezvényre. Ezen a kétnapos fesztiválon minden a tökszezonról szól: tökös italokat és süteményeket kóstolhatunk, a fő attrakció pedig a tökfaragó verseny lesz. Helyi termelők biztosítják a tököket mindenféle méretben és formában, amelyekből megálmodhatjuk saját töklámpásunkat. A legjobbnak ítélt alkotást levendulás ajándékcsomaggal díjazzák a szervezők. Az őszi kincsek vásárán tulipánfajták, óriáslevendula-palánták és kamrapolcra való finomságok várnak minket.

További információkat ezen a linken találtok.

12. Liszt Ünnep Veszprémben Kovács Gergely zongoraművésszel

Veszprémben is számíthatunk programokra a Liszt Ünnep alkalmából. Október 22-én, Liszt Ferenc zeneszerző születésnapján Kovács Gergely Junior Prima Díjas zongoraművész koncertezik a veszprémi Hangvillában. Az est során olyan darabok hangzanak el, amelyek nemcsak Liszt zeneszerzői életművének ikonikus művei, hanem a zongorairodalom legjelentősebb alkotásai közé is tartoznak.

További információkat ezen a linken találtok.

13. DJ a szőlőben – Halloween Fever

A paloznaki Homola Borterasz szinte kötelező desztinációvá vált, ha szép kilátásra, finom borokra és pörgős DJ-szettekre vágyunk a Balaton környékén. Ezúttal azonban tematikus programmal készül a pincészet: október 26-án Cyborg Templar lesz a DJ a szőlőben, a szervezők pedig igazi halloweeni hangulattal várnak minket. Kigyúlnak a töklámpások, a cserépkályhában ropog a tűz, előkerülnek a puha pokrócok, és a poharakban a hideg fröccsöket elegáns vörösborok váltják fel.

További információkat ezen a linken találtok.

14. Pezseg a Balaton – Őszi bormustra és gasztroparty

Október 26-án különleges borkóstolóval várnak Vonyarcvashegyen, a Zenit Balaton Étterem teraszán, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra. A rendezvényen öt neves balatoni borászat borait és pezsgőit kóstolhatjuk, míg a finom italokat az étterem fogásai kísérik. A hangulatos délutánt zenés előadások teszik teljessé.

További információkat ezen a linken találtok.

15. Gasztrohegy 24/25: Irány az erdő

Érkezik a Gasztrohegy új évada, ahol minden évben egyszerre fedezhetjük fel a Badacsonyt és a hozzá tartozó ízeket. Idén 5 tematikus hétvégén járhatjuk végig a programhoz csatlakozó éttermeket, hogy egy finom ebéddel, vacsorával vagy borozgatással koronázzuk meg a badacsonyi kirándulást. Az első őszi Gasztrohegyen, október 26-án és 27-én az erdő terményei kerülnek a középpontba: a tányérokon őszi színek, vadhúsok, valamint csipkebogyó és erdei gombák is megjelennek. Minden eddiginél több, összesen 13 étterem és borászat vesz részt a rendezvényen, köztük olyan kedvenceinkkel, mint a Folly Arborétum, a Hableány és a Tilia Borvendéglő.

További információkat ezen a linken találtok.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton) 

Címkék