gasztró

szerkesztés

A bivalyburgertől a lecsóig – 4 új ígéretes büfé a partközelben

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2019. 08. 01. 16:18

Nem csökken a balatoni street food lendülete, az idén is több új, izgalmas helyet találtunk, és nemcsak a strandokon. Ezúttal az újhullámos ételeket is kínáló, új büféket teszteltük, és mi is meglepődtünk, amikor a lecsók, füstölt húsok és a burgerek mellett a tex-mex és az ázsiai konyha ízeivel is találkoztunk. 4 olyan új helyet mutatunk be, amit egyszerűen ki kell próbálni még a nyáron.

Málna Büfé, Balatonlelle

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Balássa Bernadett és férje, Dolbert Ferenc mesterszakács májusban nyitotta meg a helyet, másfél évtizedes külföldi vendéglátós tapasztalattal. Egyszerre kínálnak olyan „klasszikusokat”, mint a hekk, a halászlé vagy a palacsinta, de olyan ételeket is ehetünk nálunk, amelyek egy bisztróban is megállnák a helyüket. Ilyen a BBQ oldalas, ami ugyan nem egy könnyed nyári fogás, de igazi kuriózum ilyen minőségben egy strandon, néhány méterre a víztől, de készítenek fogasfilét salátaágyon, grillsajt salátát és ropogós csirkeszárnyat is. A tulajdonosok a tex-mex konyhában is otthon vannak - 12 évig dolgoztak egy mexikói étteremben Ausztriában -, így nem csoda, hogy van tex-mex salátájuk és itt-ott nemzetközi ízek is megjelennek a kínálatban, amit egyébként napi és heti ajánlatokkal színesítenek. „Az emberek először meglepődnek a nem szokványos kínálaton, de már nagyon sok a visszajáró vendég” – mesélik.

Miért szeretjük?
Egy strandon vagyunk, de mégis olyan, mintha egy bisztróban ebédelnénk - minden apró részletben érezhető, hogy a tulajdonosok sok éve dolgoznak a vendéglátásban. Helyben készül a hamburgerzsemle és az ételek mellé kínált többféle szósz és dresszing.

Mennyibe kerül?
Málnakrémleves vaníliafagyival 1200 Ft, Hamburger 1800 Ft, BBQ oldalas: 2850 Ft.

Hol találod? Balatonlelle, Margaréta köz 2.

Pinyó, Keszthely

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Ott is találtunk újhullámos ételeket, ahol a legkevésbé számítottunk erre: a keszthelyi pavilonsor egyik belső „udvarában”, szigorúan hagyományos büfék és kockás terítős vendéglátóhelyek mellett. Ahogy a déli parti helyek jelentős részénél, itt is „fontolva” haladnak: a klasszikus büféételeket is a kínálatban tartják, de közben azokra is gondolnak, akik valami mást, vagy könnyebbet keresnek. Így fér meg a Jobb, mint otthon című Móricz Zsigmond-kötet lapjaira ragasztott étlapon a harcsa halászlé, a sült hekk, a fish&chips és a hortobágyi húsos palacsinta. Ebből az átmenetből mindenképpen kitűnik a a tejfölhabbal töltött szívsaláta, a háromféle burger és a nyári lecsó, amit zöldségesen, tojáslepénnyel és kolbásszal is kérhetünk.

Miért szeretjük?
A hagyományos magyaros ételeik jelentős része kapott egy kis street food-os ráncfelvarrást, még a lecsó sem a megszokott ízeket hozza.

Mennyibe kerül? Gulyásleves: 1290 Ft, Burger trió: 2390 Ft, lecsó: 1190-1590 Ft.

Hol találod? Keszthely, Csík Ferenc sétány 1.

Füstölgő Marha, Keszthely

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nem a partközelben van, de hiánypótló hely Keszthely és az egész környék street food térképén az a bisztró, ami az egykori Menza helyén nyílt meg júniusban. Viki és Zoltán Pécsről tették át székhelyüket a Balaton mellé, és nemcsak sok éves vendéglátós tapasztalataikat hozták el, hanem az ázsiai street food-ot is. Délkelet-ázsiai utazásaik ihlették a thai curry-t és a többféle "feltéttel" kérhető rament, és végre nem kell messzebbre utazni, ha szusit szeretnénk enni. A távol-keleti kínálat még bővülni fog ősztől - egyész éves nyitva tartás a cél.

A burgerek terén sem elégedtek meg a szokásos felhozatallal: Zoltán szürkemarhából, Angus marhából, bárányból, bivalyból, kacsamájból is készít húspogácsákat, és mindegyikhez saját szószt komponál. Gondosan választja ki a beszállítókat, az Angus marhahús a közeli Farm54-ről, a bivalyhús a Tarkarétről, a marhahús pedig az NPK Charolais farmjáról  érkezik.

Miért szeretjük? 
Nagyon széles a választék a pulled porktól a burgereken és a szusikig.  Gluténmentes buciban is kérhetjük a burgereket, ezenkívül a séf saját csilijéből készült szószokkal dobja fel az ételeket.

Mennyibe kerül?
Hideg barackleves 690 Ft, szusi: 1750-3250 Ft, burgerek: 1850-3550 Ft

Hol találod?
Keszthely, Martinovics u. 1/b.

Food truck-ok a Tihany Beach-en

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A hajóállomásnál található megújult városi strandról már írtunk korábban. Nemcsak a különleges hangulat és a mérsékelt árak miatt érdemes kipróbálni a helyet, hanem az állandóan változó gasztro kínálata miatt is. Feltűnt már a parton a stylist Lakatos Márk és partnereinek gasztrovállalkozása, a Lakatos Műhely food truckja is, ahol többek között thai sausage-dogot (pikáns, currys hot-dog), kolbászburgert és klasszikus marhaburgert is adnak, de minden héten másik guruló büféből lehet pótolni a strandröpizés közben vagy a SUP-deszkán elégetett kalóriákat. A Kovács Lángos a lángos mellett erdélyi kürtőskalácsot, a Smoke&Meat sok-sok órán át füstölt húsokat és pulled pork szendvicseket, a BazsaLicom többek között grill-dogokat hoz a strandra, más étkezőkocsik pedig gofrikkal vagy churros-szal érkeznek. Rajtuk kívül biztos pont a tihanyi Levendula Fagyizó a bejáratnál. Azt, hogy a nagy váltások közt épp melyik food truck lesz a strandon, a Tihany Beach Facebook oldalán lehet majd követni.

Miért szeretjük?
Mert soha nem unjuk meg a kínálatot, mindig találkozunk valamilyen újdonsággal. Külön piros pont jár azért, hogy az italokat repohárban adják.

Mennyibe kerül?
Minden étkezőkocsi a saját áraival dolgozik. 

Hol találod?
Tihany, Klebelsberg Kuno u. 7.

Hasonló tartalmak

Admin mode