gasztró

szerkesztés

A tíz legjobb balatoni bor 2014-ben

Szerzők

  • Kiss Ádám

2014. 10. 31. 1:00

Krokodilbort ivott már valaki? Pedig ez is a 10 legjobb balatoni bor egyike. A Népszabadság 2014-ben is kiadta a 100 legjobb magyar bor válogatását, mi pedig gyorsan kiböngésztük belőle, hogy melyek a legjobb balatoni borok – szerintük. Vannak nagy nevek, akiket hiába keresünk, vannak kevéssé ismert indulók, és persze olyanok is, akiken nem lepődtünk meg.

Fotó: Villa Tolnay

Villa Tolnay Borház

1/10

8286 Gyulakeszi, Csobánchegy 24.

Több Infó

A Villa Tolnay borait rendre a legjobb balatoni borok között emlegetik. Így aztán nem túlságosan meglepő, hogy a csobánci borászat rajnai rizlingje szerepelt a legjobban a Népszabadság 100-as listáján. A Tokaj által uralt top 10-ben a 6. helyre került, a második legjobb fehérborként. A Villa Tolnay borokkal szerintünk sem nagyon lehet mellényúlni.


Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

IKON Borászat

2/10

8681 Látrány, 087/1/A. hrsz.

Több Infó

Címkék

A déli partot egyetlen borászat képviseli a listán: a Balatonlelle-rádpusztai Ikon. Meglepődtünk volna, ha a Konyári család borai közül egy sem fér be a százba, és akkor is, ha befér, de fehérbor. A cabernet franc és syrah házasságából született csúcsbort a 29. helyre rangsorolták. A vörös bizarr módon egy véres testvérharcra, a borászatnak is helyet adó Rádpusztán zajlott 1199-es csatára utal, pedig Konyáriéknál legfeljebb csak szakmai értelemben lehet szó rivalizálásról, az Ikont irányító Borbála és a Konyárit vezető Dániel között.

Fotó: Pántlika Pincészet

Pántlika Pincészet és Porta

3/10

8244 Dörgicse, Fő utca 67.

Több Infó

Címkék

Még pont befért a 10 legjobb vörösborba a dörgicsei Pántlika Pincészet cabernet sauvignonja, a lista 33. helyéről. A borhoz fűzött ajánló szerzőjének a nehézlovasság jutott eszébe a robusztus, sűrű vörösborról. Foglalj szobát novemberre a dörgicsei Sárffy Uradalmi Vendégházban, túrázd végig a környékbeli templomromokat, az estét pedig zárd le ezzel a borral.


Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Szent Donát Birtok

4/10

8229 Csopak, Szitahegyi út 28.

Több Infó

Címkék

Az 54. helyet megszerző csopaki Szent Donát birtokról nem először teszünk említést. A borok mellett a gasztroprogramok, a birtokpiac, vagy az aktív fiatal borász, Kovács Tamás személye is érdekessé teszik a csopaki Szita-hegyen található borházat. Birtokborukban minden benne van, ami a Szent Donát borait jellemzi: a környék lényegét adó olaszrizling, a tokaji mellett balatoni fajtaként is egyre izgalmasabb furmint, a csopaki tájra jellemző ásványos ízek hangsúlyossága és az elegáns megjelenés.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

5. Csali Szőlőbirtok Krokodilbor 2011

5/10

Ha a nemesvitai hegyoldalból Szigliget irányába nézünk, olyan, mintha egy hatalmas krokodilt látnánk a Balatonban heverni. Ez az oka annak, hogy az itt borászkodó Csali János egymást kaszaboló lovagok, ősi pecsétek, nyaraló színésznők és más régiségek helyett a némiképp tájidegen krokodilról nevezte el borait. Például ezt az olaszrizlingből készült jégbort a lista 56. helyéről, aminek trópusi gyümölcsökre emlékeztet az illata, ha mégis valami krokodilokra utalót szeretnénk találni benne.


Fotó: Gilvesy Pincészet

6. Gilvesy Rajnai Rizling 2013

6/10

Csali János krokodilt lát a Balatonba, a kanadai-magyar Robert Gilvesy/Gilvesy Róbert pedig ufót. A Szent György-hegyen és a Badacsony oldalán gazdálkodó, építész végzettségű Gilvesyre és borászatára a művészies-urbánus-bohém hangulat a jellemző. Ilyen ez a 60. helyre rangsorolt rajnai rizling is: könnyed, gyümölcsös, virágos. A címkéjén pedig csak addig találjuk elegánsan komolynak, míg fel nem fedezzük rajta a repülő csészealjat.


Fotó: Borbély Családi Pincészet

Borbély Családi Pincészet

7/10

8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19.

Több Infó

Még egy olaszrizling jégbor, ezúttal a Borbély Családi Pincészettől. A badacsonyi borászat talán jobban ismert sokfelé kapható színes-fiatalos címkés borairól. 69. helyre került jégboruk egy árban és tartalomban is komolyabb tétel, inkább ünnepi alkalmakhoz, mint könnyed esti borozáshoz. A Borbély családnak nem csak pincéje, de vendégháza is van Badacsonyban. A boraikkal való komolyabb ismerkedést ott kezdenénk.


8. Brazsil Cseppek Borház Balatoni Rizlingszilváni 2013

8/10

Rizlingszilvánival nem sok helyen lehet találkozni a Balatonnál. Ha Müller-Thurgau néven keressük - ami a "hivatalos" neve - akkor talán jobban járunk, de így sem gyakori. Brazsil Dávid viszont PhD-fokozattal és nemzetközi szakmai ismeretekkel vágott neki az olcsó tömegbor alapjaként számon tartott Müller-Thurgau/rizlingszilváni termesztésének. A Balatonfüred-környéki szőlőkben gazdálkodó Brazsil Cseppek borászat 71. helye a listán visszaigazolás, hogy érdemes próbálkozni ezzel a fajtával is.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Szászi Birtok

9/10

8265 Szent György-hegy, 035/7. hrsz.

Több Infó

A 81. helyet megszerző Szent György-hegyi Szászi pince egyrészt a családi koprodukcióban készült rajzolt címkékről ismert, másrészt a biogazdálkodásról, aminek hangsúlyos szerepét a szüret során is sokszor emlegették. Erre a listára a sok rizling között az egyik unikális badacsonyi fajtából, a Rózsakőből készült borral kerültek fel. A teljes természetközeli-bio életérzéshez viszont nem elég csupán a bor, mindenképp ajánljuk Szászi Endre és a Szent György-hegy oldalában lévő birtok felkeresését.

Fotó: Pálffy Pince

Pálffy Borterasz

10/10

8274 Köveskál, Fő út 40.

Több Infó

Címkék

Újabb balatoni vetélytárs a tállyai, mádi, tokaji furmintoknak. A köveskáli Pálffy Pince változatos szelekciójában is előkelő helyet foglal el a Balatonnál korábban szigeti néven ismert furmint. Hogy melyik jobb, azt nem tisztünk eldönteni, és nem is érdemes. A Káli Királyi Furmint a 83. helyezett a listán. Köveskál és benne a Pálffy Pince nélküle is megér egy látogatást. Hát még így.


Hasonló tartalmak

Admin mode