aktív

szerkesztés

Óriási tobozok, minihajók és legendás mesevilágok – A déli part legizgalmasabb játszóterei

Szerzők

  • Csom-Dömötör Erika

2022. 06. 16. 16:50

A gyerekek a legkülönbözőbb játszótereken próbálhatják ki magukat hajóskapitányként, ismerhetik meg a Balaton legendáit vagy éppen különleges növényeit. Sorra vesszük azokat az északi és a déli parti játszótereket, amelyek valamilyen szempontból különlegesebbek, újabbak vagy éppen központi helyen vannak. Először mutatjuk a déli part izgalmas játszótereit.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tátorján Mesetér

1/8

8174 Balatonkenese, József Attila utca 10.

Címkék

Kő Boldizsár munkája a Balaton keleti kapujában, Balatonkenesén 2019-ben a Kenesei Városvédő Egyesület és a helyiek összefogásával épült mesepark, amely nevét az itt élő, különleges, apró fehér virágú növényről kapta. Kedvencünk a sárkányos-ladikos forgó, a csónakos libikóka és a picike csúszda, de van még rugós és memóriajáték is. Amíg a kisebbek játszanak, a nagyobbak a kondipark eszközein edzhetnek vagy a kosárlabdapalánkra dobálhatnak, de közösségi térként is remek hely. A park előtt bringatároló található.

Tipp: A játszótér közelében, de a Fő utca Balatonhoz közelebbi oldalán található a Soós-hegyi kilátó, amelyet a Tátorján tanösvényen keresztül közelíthetünk meg a faluháztól.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Süllyedő hajó

2/8

8609 Siófok, Egressy Gábor utca vége

Címkék

Néhány méterre a Balatontól, de biztonságos kerítéssel körbevéve található a játszótér, amely legfeltűnőbb eleméről, a süllyedő hajóról kapta a nevét. A hajóba létrán, minimászófalon keresztül is bejuthatnak a kis kalózok, az árbóckosárba pedig köteleken keresztül lehet felkapaszkodni. A hajó alsó részébe bújva árnyékos részen lehet homokozni, a felső részen pedig két kormánykerék is van. Emellett vannak még itt egyensúlyozójátékok, babacsúszda és hinta is. A játszótér ideális helyszíne egy igazi tengeri csatának. Picike, de ötletes, és központi helyen van.

Tipp: A játszótér közvetlenül a szabadstrand mellett van, így akár csobbanhatunk is játék előtt vagy után.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Akácos téri játszótér

3/8

8600 Siófok, Akácos tér 1-3.

Címkék

Szintén egy újabb (2018-ban átadott) játszótér, amely azért is került be a válogatásunkba, mert ha gyerekekkel utazunk a déli part nyugati csücskébe, akkor kellemes pihenőpont egy kis szaladgálásra. Központi eleme a nagy játszóvár csőcsúszdával és normál csúszdával, mászóhálóval, kapaszkodókkal és alagúttal. Az egészen kicsiknek vannak rugós játékok és babahinta is.

A szépen gondozott parkban találhatók még hullámos pihenőpadok, amiket a gyerekek biztosan nem rendeltetésszerűen használnak, de nagyon szeretik majd, illetve egy kellemes pados rész, ahol akár piknikezni is lehet. A játszótér rendjét egy oszlopon ücsörgő, fából készült bagoly őrzi.

Tipp: Néhány percre található a Bella Állatpark, amelyről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Fotó: Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Hivatalos Oldala - Facebook

Vizek háza élménypark

4/8

8600 Siófok, Vadkacsa utca

Több Infó

Címkék

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. zamárdi telephelyén adták át 2022 májusában az új, edukációra és szemléletformálásra egyaránt alkalmas élményparkot, amelynek része egy bemutatóterem, egy vizes játszótér és egy mezítlábas tanösvény. A játszótér igen látványos vizezős elemekkel várja a gyerekeket, de megtaláljuk itt a Siófoki Víztorony és a Balaton kicsinyített mását is. A helyszín egyelőre csak előre bejelentkezett, 20 fő feletti csoportok számára látogatható, de ezen az oldalon teszik majd közzé, ha egyéni látogatók számára is megnyílik, remélhetőleg a nyári szünetben.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hajós játszótér

5/8

8623 Balatonföldvár, Somogyi Béla utca 2.

Címkék

A balatonföldvári kikötő szomszédságában található az a fahajó, amely látványban jól illeszkedik a közelben ringó vitorlás hajókhoz. A gyerekek itt maguk is hajóskapitánnyá válhatnak, miközben a felnőttek élvezhetik a balatoni panorámát. A játszótér nincs körbekerítve, a mellette található árnyékos részen padokon is megpihenhetünk. A játszótértől kb. 50 méterre van szabadstrand, a Csigaház kisvendéglő, illetve több fagyizót, éttermet is találunk.

Tipp: A Balatonföldvári Hajózástörténeti Múzeum mellett is van egy hajós tematikájú játszótér. Érdemes a látogatóközpontba is bemenni, ahol az egészen piciknek van játszószoba, a nagyobbaknak vitorlásszimulátor, mindenkinek páratlan panoráma a kilátóból és még kávézó is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Magyar Tenger Mesekert

6/8

8630 Balatonboglár, Platán strand

Több Infó

Címkék

A Platán szabadstrand szomszédságában található ez az igazán különleges mesekert, amely Kő Boldizsár szobrászművész és alkotócsapata keze munkáját dicséri, és jó látni, hogy minden évben felújítják a játékelemeket. Rögtön megragadja a szemünket a Balaton körvonalát mintázó, kis székekkel körbevett homokos rész, amely a „magyar tenger” körül kalauzolja el a látogatókat, a nagyobb városok nevét is megtaláljuk a kis székeken. Kedvencünk volt még a kecskeköröm legendájának emléket állító hinta, a halászladik, a szkanderpad és maga Balaton, az óriás. Minden játékelem különleges, balatoni legendákról mesélő helyszín. Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is esztétikai élmény, nem beszélve arról, hogy néhány méterre van a szabadstrand, ahol meg is mártózhatunk. A játszótér nincs körbekerítve, így bármikor szabadon látogatható. Közvetlenül mellette található egy szuper, óriási fából készült játékhajó is. A játszótér közelében mosdó, számos büfé és fagyizó is van.

Tipp: Ha Balatonbogláron járunk, ne hagyjuk ki a Gömbkilátó környékén található bobot sem, illetve itt is van egy árnyékos, ingyenesen használható játékvár a kalandpark szomszédságában. Közvetlenül a Magyar Tenger Mesekert mellett van egy fizetős élményfürdő, a Buborék.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Toboz játszótér

7/8

8646 Balatonfenyves, Balaton-Part utca 9–10.

Több Infó

Címkék

Az Ilona-malom Műhely már több különleges játszótérrel örvendeztetett meg bennünket az elmúlt években, de főként az északi parton találkozhattunk munkáikkal. Ez a legújabb balatonos helyszínük, melyet 2020-ban adtak át a nagyközönség számára a legnagyobb balatonfenyvesi szabadstrand szomszédságában. Nem volt véletlen a választás, hiszen a különleges, vörösfenyőből készült óriási fatobozok jól illeszkednek nemcsak a település nevéhez, hanem a település arculatát meghatározó fenyőfákhoz is. Az óriástobozok között köteles mászókákon közlekedhetnek a gyerekek, és akár csúszdákon keresztül is lejuthatnak.

Tipp: Balatonfenyves igazán gyerekbarát város. Érdemes az elmúlt években megújult kisvasutat is kipróbálni, a Kultkikötő pedig egész nyáron koncertekkel és színházi programokkal várja a kisebbeket.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Zalakaros Termáltó és Ökopart

8/8

8749 Zalakaros, Gyógyfürdő tér 1.

Több Infó

A tótól kissé eltávolodva, de még a Balaton vonzáskörzetében találjuk Zalakarost, amely nemcsak fürdője miatt igazi gyerekparadicsom. A Termáltó és Ökopart környéke már önmagában jó gyerekprogram. A minitanösvényen Tőzike tündér köszönt minket, aki bemutatja a környék élővilágát, a termáltó kis betonlapjain szívesen ugrálnak a gyerekek, rengeteg béka is lakik itt, illetve van egy jó játszótér mászókákkal, rugós játékokkal, libikókával és napvitorlával fedett homokozóval. Érdemes bejárni a tó környékét, átkelni a hídon, kipróbálni a Hangok pavilonját vagy a Fények meditációs terét is.
 
Tipp: Gyerekekkel a zalakarosi kilátót is érdemes felkeresni, illetve az onnan induló Csiga-túra tanösvényt bejárni.

A sorozatot hamarosan folytatjuk az északi part legjobb játszótereivel!

Hasonló tartalmak

Admin mode