aktív

szerkesztés

Villák, Töreki-tavak és mentes sütik – 7 program, amitől beleszeretsz Siófok téli arcába

Szerzők

  • We Love Balaton

2022. 02. 05. 9:44

Siófokot az ősztől tavaszig tartó, csendesebb időszakban érdemes felfedezni, amikor nincs tömeg, amikor nagyokat sétálhatunk az üres strandokon, a Sió partján és a parkokban, régi villákat csodálhatunk meg, és melengető fogásokkal koronázhatjuk meg a napot. Összeszedtük, mi mindent érdemes felvenni a programok közé egy siófoki tél végi kiruccanáson.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Múltidéző villaséta

1/7

Siófokon gyönyörű villák mesélnek a fürdőváros múltjáról. A Petőfi sétányon kikerülhetetlen a Thanhoffer-villa (Petőfi sétány 4. ), ami 1919-ben Horthy Miklós főhadiszállása is volt. 1945 után államosították, működött benne üdülő és főiskolai könyvtár is. 2013-ban teljes körű felújításon esett át, jelenleg szálláshelyként üzemel. Az Ellinger- vagy Krúdy-villa (Mártírok útja 4.) arról nevezetes, hogy az író 1914-től öt éven át itt töltötte a nyarakat, az épület csendes, emeleti szobájában, és itt ismerte meg főbérlője lányát, későbbi feleségét, Várady-Rózsa Zsuzsát. De érdemes elsétálni az 1897-ben épült Jókai-villához is (Batthyány u. 2.), ahol Jókai élete utolsó nyarát töltötte

Fotó: Orbán Péter - We Love Balaton

Egy kávé és egy sütemény a Cafe Spiritben

2/7

8600 Siófok, Fő u. 254/D

A környék első és egyetlen mentes kávézó-cukrászdájában tej-, glutén- és cukormentes szendvicseket, süteményeket és pékárut találtok, és alap, hogy a világos pörkölésű specialty kávéba is kérhettek gabona- vagy magtejet, melegebb időben pedig mentes fagyit is. A tulajdonosok egy másik piaci rést is kiszolgálnak: az emeleten egy bérelhető, légkondicionálóval és nyomtatóval felszerelt tárgyalót alakítottak ki, ahol akár 12 fős meetingeket is lehet tartani.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kirándulás a Töreki-tavakhoz

3/7

8600 Siófok, Töreki utca

A Cinege-patak partja és a Siófokhoz tartozó Töreki tórendszere minden évszakban a nyugalom szigete. A változatos táj sok élőlénynek ad otthont, amiket a 9 kilométer hosszú, a mesterségesen felduzzasztott tavakkal párhuzamosan húzódó, tizenkét állomásos tanösvény mutat be. A téli álmát alvó tájat a madárlesekről is megfigyelhetitek.

Megközelítés: A Töreki természetvédelmi tanösvényt a 7-es főút Siófok és Balatonszéplak közötti szakaszán, a 116-os kilométerkőnél Töreki felé fordulva érhetitek el.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Varga Imre életművének felfedezése

4/7

A Balaton egyik legnagyobb szobrászművésze, Varga Imre 2019-ben hunyt el. Ezer szállal kötődött Siófokhoz. A város tele van Varga-szobrokkal, összesen 20 található itt. Bronzba öntötte Krúdyt, Károlyi Mihályt és Vénusz születését is, de az egyik leghíresebb a Kálmán Imre zeneszerzőt ábrázoló alkotás: a Zenepavilon közepén lévő bronzszobor a Csárdáskirálynő megkomponálóját ábrázolja, egy méretes fotelban, botra támaszkodva.

Tipp: korábbi cikkünkben bemutattuk a szobrászművész legismertebb siófoki alkotásait.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Ebéd vagy vacsora a KisKert Vendéglőben

5/7

8600 Siófok, Vécsey Károly utca 19.

Címkék

Az ilyenkor csendes Balatonszéplakra is érdemes ellátogatni. Ha sétáltatok egy jót az Ezüstparton, melegedjetek fel egy finom levessel vagy egy modern technológiával készült magyaros étellel a KisKert Vendéglőben. A tulajdonos házaspár olyan konyhát visz, ahol a magyar gasztronómia elkötelezett híveiként szuvidálnak, savanyítanak, ahol ha lehet, helyi beszállítókkal dolgoznak együtt. Magas minőségben, friss hozzávalókból készül a kacsahúsleves, a gulyás, a kacsacomb és a vaddisznóragu is, de a konyhájuk nem csak a húsokról szól. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Egy burger a Déli Part BBQ-ban

6/7

8600 Siófok, Vámház utca 2.

A minőségi húsok, a szmóker, a különleges szószok, a pitmaster szakértelmének közös eredménye ez a hely, ami a Sió romantikus partján található. Marhaszegyek, marhanyakak, marhapofák, oldalasok és izgalmas köretek is készülnek a texasi hangulatú helyen, ahol nagyon gondosan megválogatják, honnan szerzik be a húst, a flancot pedig meghagyják más éttermeknek. Kisüzemi söröket és helyi borokat is kínálnak az ételek mellé.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Panoráma a Víztoronyból

7/7

8600 Siófok, Fő tér 11.

A 45 méter magas toronyban (amely 1912-ben Gergely Jenő és Gut Árpád terve alapján készült) a 360°-ban körbejárható, nyitott részből egyszerre lehet gyönyörködni a somogyi tájban, a Balaton és az északi part látványában. A lassan forgó kávézóban a változó panoráma mellett finom sütik várnak, és oxigénbár is működik itt.

Hasonló tartalmak

Admin mode