Ezeken a balatoni helyeken nem kell kivárni a jó időt egy finom nyári fogáshoz, ráadásul több vízparti is van köztük, így kedvenc tavunk látványában is gyönyörködhetünk, vagy akár egy kellemes sétával vezethetjük le a falatokat. A nyitvatartást mindig érdemes még indulás előtt csekkolni.
1. Party Csóka
A balatongyöröki Party Csóka az a hely, ahol minden olyan fogást megtalál az ember, ami eszébe juthat egy strandolás során, éppen ezért könnyen segíthet felidézni a balatoni nyarak hangulatát akár télen is, amit a víz közelsége még inkább fokozhat. A kínálatból a sült húsok és a hekk mellett nem hagyhatjuk ki a finom hamburgereket és a lángost sem, utóbbit a fokhagyma, a sajt és a tejföl mellett extra feltétekkel is megkaphatjuk. A helyen pizzát is sütnek, így tényleg mindenki megtalálja azt, amire igazán rá tud kívánni egy csobbanás és napozás után, ráadásul már a Kicsi Csókában, a család legfiatalabb tagjának helyén is találunk hasonló finomságokat, a szintén györöki hely viszont csak tavasztól őszig tart nyitva.
2. Sombreros Taqueria
Aki Balatonakarattyán járt az elmúlt másfél évben, biztosan kiszúrta már az élénkkékre festett épületet, ami szinte világít a saját környezetében. A Sombreros Taqueria egy laza hely, ahová a vendégek „beugranak a strandról, a szomszédból, és gyorsan kapnak valami finomat” – és ez nem csak nyáron van így. A mexikói fogásokat felsorakoztató kínálatban laktató burritót, quesadillát és tacót is találunk. Szinte az összes fogás engedi az egyénre szabott ízvilágot, így rajtunk áll, miket kérünk bele. A melegebb időszakban hatalmas kaktuszokkal körbeölelt teraszon fogyaszthatjuk el a kiválasztott ételünket, ha pedig a téli napokon egy kis balatoni látványra vágynánk illatos, melengető ízek és fűszerek társaságában, akkor is irány Akarattya!
3. Kalóz Strandbisztró
Balatonudvari–Fövenyesnél a Kalóz Strandbisztró hosszú évek óta szereplője az egész évben elérhető helyek egyre nagyobb listájának. A kötetlen hangulatú bisztró kínálata többféle igényt is ki tud szolgálni, klasszikus street foodot és kiváló bisztróételeket is kaphatunk. Egyre több olyan hely van a Balaton körül, amely a klasszikus strandételek mellett szeretne egy kis változatosságot, de mégis egyszerűt csempészni az étlapjára. A Kalózban a megpakolt hamburgereken túl például a sajátos fish & chipset is érdemes kipróbálni: az angolok felkapott étele itt balatoni verzióban kerül a tányérokra, a szószok és a burgonya vagy saláta mellé magyar szürkeharcsa-filé jár, ezért az ötletért pedig 2015-ben még az Év Strandétele díjat is bezsebelték.
4. Fricska Balaton
A Fricska balatonföldvári egységében is megtaláljuk azt az élményt és hangulatot, amit a veszprémi nagy testvérétől már megszokhattunk: a burgerek, a rántott és a grillételeken alapuló étlap mellé laza, családbarát „étteremlakás”-hangulat jár, megőrizve a villa elegáns miliőjét. Itt is kapható az ikonikus Fricska burger, amit Veszprémben lassan egy évtizede nem lehet levenni az étlapról. A húspogácsához cheddar, házi szósz, csemegeuborka, ropogós saláta jár, amit szezámos coleslaw salátával vagy – a balatoni retró jegyében – házi csalamádéval és burgonyával tálalnak. Ha másra vágynánk, érdemes csekkolni a BBQ-kínálatot is: legyen szó marhaszegyről vagy csülökről, ízletes, szaftos húsokat kaphatunk.
5. Jóbarátok Halsütöde
A balatonalmádi Budatava Strand bejáratánál található Jóbarátok Halsütöde megkerülhetetlen azok számára, akik szeretik a finoman elkészített halakat, amiből itt bőven akad. Bátran adjunk esélyt a keszegnek, a pisztrángnak és a harcsának, és persze hekket is kaphatunk itt, de ha kevésbé vágyunk sült verzióra, halászlevet is kaphatunk. Bár ez a fő specialitásuk, a választékban nemcsak halételek szerepelnek, hanem klasszikusokat is találhatunk, és ősztől tavaszig hétvégi menüvel várják a vendégeket.
6. Tigris Reggeliző és Bisztró
A balatonfüredi Tigrisben szaftos hamburgereket, finom palacsintát és lángost is kaphatunk. Utóbbi sokaknak hozzátartozik a balatoni élményekhez, mégsem általános még, hogy mentes verzióban is hozzáférhető legyen a vendéglátóhelyeken. Nehéz alternatív hozzávalókból megalkotni az „igazi” lángost vagy legalább egy ahhoz nagyon hasonlót, azonban a Tigris csapatának ízre és állagra is sikerült, ugyanis isteni glutén- és tejmentes lángost kapunk náluk: a tészta légies, puha és friss, egyedül a sajt „árulja el”, hogy itt alternatív ízekkel van dolgunk. Az ötlet hiánypótló mivoltát mi sem igazolja jobban, mint hogy nagyon sokan hálásak azért, hogy sok év kihagyás után újra bátran ehetik a sajtos-tejfölöst.
7. Julcsi kalácsoda
A siófoki Julcsi kalácsodában eredeti erdélyi, a készítők nagymamájának receptje alapján, faszénen készülnek a kalácsok. Bár a kürtőskalács sokaknak legfeljebb abban tér el, hogy a fahéjas vagy például a kakaós az igazi, itt találunk sós verziót is, a sajtos-baconös verzióban például semmi cukor nincs, ellenben bőségesen meg van forgatva hajdúsági sajtban és kockázott baconben. Az édesek között a megszokottabbakat is megtaláljuk, de van olyan is, amely liofilizált málnával van beborítva. A Julcsi kalácsoda a 2024-es Év Strandétele verseny során az Év Felfedezettje kategóriában nyert.
(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)