Ezen a 11 balatoni helyen kiváló kenyereket lehet kapni, az pedig, hogy melléjük még melyik kedvencünket választjuk a csigák, a batyuk, a piték és a croissant-ok közül, csak rajtunk áll. Indulás előtt ellenőrizzük a helyek nyitvatartását!
1. Brunch 23
A tihanyi Kossuth Lajos utca 23. szám alatt találjuk meg – teljes nevén – a Brunch 23 Tihany Breakfast & More-t, ahol az egész napos reggelikínálat mellett egy cukrászműhelyt és egy péküzemet is kialakítottak. A klasszikus péktermékek mellett mindig van egy-két újdonság is, a cukrászokkal karöltve pedig mennyei töltött croissant-okat álmodtak meg, amikért szintén érdemes betérni.
2. Magvető Pékség
A füredi Magvető Pékség a friss kovászos kenyér egyik fő lelőhelye Balatonfüreden. A francia pékszakma és kenyérkészítés által erősen inspirált pékségben az üzem és a bolt egységet alkot, így mindig friss árut pakolhatunk a kosarunkba vagy a helyszínen kapható vászonzsákba.
WLB-tipp: A kenyerek és a croissant mellett termelői finomságokkal megpakolt szendvicsekért és kardamomos csigáért is érdemes betérni!
3. Péklány
Szintén Balatonfüredet erősíti a Péklány, ahol mindennap négyféle kenyérből lehet választani: a kovászos kenyerek, a ciabatta és a rozskenyerek valamelyike mellett a nap kenyere is elkészül, így olyan különlegességekre is lecsaphatunk, mint a diós vagy a zsályás kovászos vagy a hely egyik büszkesége, a teljes kiőrlésű lenmagos tönkölykenyér, azaz a női áldás. Sütifronton kelt és leveles verziók és puha kalácsok is elérhetők.
4. Buborék Csopak
A csopaki Buborék már a nyitás pillanatában népszerűvé vált, az utcáig nyúló sorban megérni kivárni, hogy megkapjuk a helyben készült kenyerünket. Könnyen elcsábítanak az illatozó és különböző színekben pompázó, gyümölcsökkel megpakolt danishek, a csillogó tetejű croissant-ok is, a szendvicsek esetében pedig nehéz választani a kacsamáj, a lazac vagy a serrano között.
WLB-tipp: Ha egy meleg, kiadós brunchra vágyunk, akkor sem kell más helyet keresni, hiszen többek között Benedictekkel és avokádótoasttal is jóllakhatunk.
5. Makmoiselle pékség
A 2018. augusztus 20-i Kenyérlelke fesztivál amatőr bagett kategória megnyerésével indult a veszprémi pékség története, ami ennyi idő távlatában már egyértelműen látszik, hogy remek döntés volt. Két évvel később nyitott meg a Makmoiselle, a város első kovászos péksége, ahová bármikor beugorhatunk kedvenceinkért. A klasszikus péktermékek mellett tarte-okat, kakaós helyet pedig belga csokis csigát is vihetünk magunkkal.
6. Derce Pékbisztró
Veszprém egy másik pékségében is már három gyertyát fújhattak el nyáron: kovászos kenyereket és bagetteket, hagyományos húzott réteseket, finom péksüteményeket és specialty kávét is kínálnak a Dercében. A fűszeresebb ízek kedvelői svéd fahéjas tekercset is találhatnak itt, és babka is szokott készülni. Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes előre rendelni, ráadásul Veszprém környékén több helyre is szállítanak, és az első hely mellett már egy második egységbe, a Derce Tejivóba is ellátogathatunk.
7. G&D Cukrászda és Pékség
G&D, Szó ami Szó, Szó pékség – sokféleképp hivatkoznak az országban több helyen is megtalálható pékségre, amely Balatonkenesén is elérhető. A választék gazdag, a teljes kiőrlésű tönkölycipótól a hagymás és a puliszkás kenyéren át a rozskovászos-burgonyás variációkig mindenféle ízesítésben találunk kenyeret, és a 7-féle lisztből készülő, hatalmas French bread is nagyon izgalmas. A kenyerek egy része élesztő nélkül, hosszú érlelésű kovásszal készül, a lisztet pedig köves malomban őrlik.
8. Kovászvirág Pékműhely
„Minden ízében igazi” – ez a mottója a siófoki pékségnek, ahol ahhoz, hogy a megszokott és kedvelt termékek minősége mindig kiváló maradjon, folyamatosan tesztelik az adalékanyagoktól mentes termékeket. Az illatozó kis helyre betérve nehéz csak egy-két termék mellett maradni, a pultban sorakozó pogácsák, croissant-ok, csigák és pozsonyi kiflik jó kísérői lehetnek a kenyérbeszerzésünknek.
9. A szóládi pék
A Balaton déli partján, a löszpincesoráról ismert Szóládon világosbarna vekni, magos vekni, rozsos cipó, bagett és kovászos kalács is készül, ezeknek pedig biogazdálkodásból származó hozzávalók adják az alapját. Horváth Péter több budapesti helyen, például a Pékműhelyben és az Artizánban is dolgozott, mielőtt Szóládra helyezte volna bázisát. A kenyerekért érdemes előre leadni az online rendelést.
10. Madárlátta Pékség
A Keszthely főterén található Madárlátta Pékség kávézó, reggeliző és találkozóhely egyben, ahol kovászos kenyerek, ellenállhatatlan péksütemények és saját recept alapján készült leveles tészták sorakoznak a polcokon. A részben mediterrán hangulatot idéző helyre betérve croissant-ok, különféle töltelékekkel ellátott csigák, bagettek, rétesek és más leveles tészták, kiflik, pogácsák, túrós batyuk és csokis párnák közül választhatjuk ki a reggelinket!
11. Búzalelke
A Szent György-hegy lábánál fekvő kis falu, Kisapáti központjában található pékségben díjnyertes kenyerek, ellenállhatatlan briósok, piték, szendvicsek és kakaós csiga is készül. A Búzalelkében a mennyiség nem megy a minőség rovására, így aki nem kíván lemaradni a frissen sült pékáruról, jól teszi, ha megrendeli előre, amit szeretne, de érdemes betérni is a változó süteménykínálat miatt.
(Birítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)