látnivalók & kultúra

szerkesztés

Kiállítás a hajón, kincsek a malomban – 8 nem mindennapi hely, ahol esős időben is töltődhetsz

Szerzők

  • we love balaton

2022. 09. 28. 11:44

Ha múzeumi kiállításról beszélünk, elsőre jó eséllyel egy hagyományos épület fehér falaira kifüggesztett alkotások ugranak be. A Balatonnál erre az élményre is jó pár alternatívát találni, amelyek nem biztos, hogy magától értetődő opciók, ha feltesszük a Hova menjünk? kérdést. Ha szívesen látogatnátok el egy nem klasszikus értelemben vett galériába, kiállítóhelyre, vegyétek célba ősszel a következő helyek valamelyikét (biztos programötletek hidegebb, akár esős időben is). Ajánlónk többek között tartalmaz egykori malomépületeket, hajót, de még felújított pajtát, sőt római kori emlékhelyet is.

Toplistánk a jelenleg – ősszel is – látogatható helyeket veszi sorra. Van köztük olyan galéria is, mely idén ezen a hétvégén (október 12.) nyit ki utoljára. A nyitvatartásokat indulás előtt mindenképp ellenőrizzétek!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Villa Romana Baláca

1/8

8248 Nemesvámos-Baláca, külterület

Több Infó

A Veszprém melletti Nemesvámos közelében, egy 10 hektáros területen találjuk a Villa Romana Baláca régészeti parkot, mely Magyarország egyik legnagyobb látogatható római kori villagazdaságának számít, és a Magyar Nemzeti Múzeum védett műemléki kiállítóhelye. Az itt látható római kori emlékek a mozaikok, de sok falmaradvány, szobortöredék és használati tárgy is előkerült a feltárások során. Három év részleges látogathatóságot követően a főépület 2022-re több fejlesztésen esett át. A római kori hangulatot nemcsak elképzelhetjük a látottak, hallottak alapján, hanem egy VR-szemüvegen keresztül is átélhetjük, milyen lehetett az épület eredeti formájában. Ez is a legújabb fejlesztések egyike, mint ahogy a 2000 négyzetméter méretű, fémszerkezetű védőtető is.

A megújulás után idén újra bejártuk Balácát, cikkünket itt olvashatjátok róla.

A Villa Romana Baláca hétfő kivételével mindennap nyitva tart. A felnőttjegy 1300 Ft, a kedvezményes 650 Ft.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Magazin Galéria

2/8

8274 Köveskál, Fő utca 12/A

Több Infó

Címkék

Köveskál főutcáján, egy egykori tehénistálló felújított épületében nyílt meg 2020-ban a Magazin Galéria, ahol több mint 200 kortárs alkotást – festményeket és grafikákat – vehetünk szemügyre. A hely tulajdonosa, Koller Kati festőművész saját gyűjteményének (köztük saját alkotásainak) darabjait állítja ki, ahol a klasszikus népi építészet arányai az ipari dizájn megoldásaival találkoznak.

A csendes nézelődés mellett van lehetőség arra is, hogy igyunk egy finom olasz kávét, de vásárolhatunk Koller Kati saját, Tagyon-hegyi boraiból is. A galériáról részletesebben itt olvashattok.

A Magazin Galéria péntektől vasárnapig van nyitva. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Pajta Galéria étterem és panzió

3/8

8256 Salföld, Petőfi utca 9.

Több Infó

A salföldi Pajta galéria, étterem és szálláshely egyben. Kellemesen eklektikus belső terében több mint 100 fotót állítottak ki, és nagyjából harminc művész kötődik munkájával a galériához, a mai napig állandó találkozóhelye a helyi művészeknek. A tavaly 30. születésnapját ünnepelt Pajta Galéria nyomtatott kiadványt is készített a jeles alkalomból.
 
A Pajta Galéria ebben az évben utoljára, péntektől vasárnapig tart nyitva. Aktuális infók a hely Facebook-oldalán.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Csigó-malom – Stílus Galéria

4/8

8286 Gyulakeszi, Kossuth Lajos utca 109.

Több Infó

A kinézete alapján akár kastélynak is tippelhetnénk a gyulakeszi Csigó-malom épületét. Bartunek Katalin iparművész az egykori malmot Stílus Galéria névre keresztelte és kulturális központtá alakította. Mindenféle korok és stílusok tárgyait kiszúrhatjuk itt (régiségkereskedésként is működik), a Varnus Xavér Koncertteremben pedig koncerteken, beszélgetéseken is részt vehetünk. A május óta tartó Csigó Kult Festen – mely a zene mellett a képzőművészetre és a műgyűjtésre fókuszál – például szerveztek hangszerkiállításokat és -bemutatókat, de workshopoknak, koncerteknek, zenei kurzusoknak és más előadásoknak is helyet adott az elmúlt hónapokban.

Ezen a hétvégén (október 1-jén, szombaton 19 órától) a zene világnapja alkalmából Jávorkai Sándor hegedűművész és Jávorkai Ádám gordonkaművész koncertezik Bachtól Kodályig címszó alatt. Az előadást Bayer Ilona verscsokra és a Von Beőthy Pince borkóstolója kíséri. A belépőjegy 3500 Ft, további részletek itt.
 
A Csigó Kult Fest október 30-ig tart, a malom mindennap nyitva van.

Fotó: Bagi László

Első Magyar Látványtár

5/8

8297 Tapolca-Diszel, Templom tér

Több Infó

Az egykor romos Stankovics-malom épületében helyet kapott Első Magyar Látványtár egy különös kiállítóhely. Itt majdnem mindent gyűjtenek, ami kortárs művészet, fotó, bútor, néprajz és iparművészet. A több ezer darabos kollekció az elmúlt néhány évtized legjelentősebb alkotóinak műveit vonultatja fel, melyekből időszaki kiállításokat rendeznek. Az aktuális, Mi magyarok című kiállítás – amit tavasszal Parti Nagy Lajos költő nyitott meg – október 31-ig látogatható.

Tipp: Ha felkeresitek az Első Magyar Látványtárat, üljetek be egy kávéra a Kávéház a Vörös Lóhoz nevű, szomszédos vendéglátóhelyre.  

A kiállítóhely keddtől vasárnapig tart nyitva. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balaton Csavargőzös

6/8

8630 Balatonboglár, Móló sétány

Több Infó

A Csavargőzösre bármilyen mostoha időben fel lehet szállni (kivéve a hajó fedélzetét), mivel a vízpart száraz felén horgonyoz. A Balatonbogláron kiállított hajót, a Balaton második legrégebbi gőzhajóját műemlékként tartják számon. Idei, 150. születésnapján kapott egy kis ráncfelvarrást és új kiállítótérrel egészült ki. A Csavargőzösnek és üzemeltetőjének, Kopasz Árpádnak köszönhetően jókora szeletet kaphatunk a balatoni hajózás történetéből

A Csavargőzös október végéig látogatható, előzetes bejelentkezés után a 06 (30) 257 7244-es telefonszámon. A felnőttbelépő 800 Ft, a gyerek- 400 Ft.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bugaszegi Téglagaléria és tanya

7/8

8630 Balatonboglár, Zrínyi utca 72.

Több Infó

Címkék

Csere János birodalma téglagalériaként és tanyaként hirdeti magát, de a két szó nem is fedi pontosan azt a rengeteg látni- és hallanivalót, amiben részünk lehet. A Balatonboglár melletti, háromhektáros birtokon az örökmozgó bácsi különleges, ritka téglákból emelt többemeletes múzeumot, emlékművet, harangtornyot. A sok furcsaság mellett Jani bácsi lovakat, birkákat, mangalicákat, nyulakat és baromfit is nevel, a dús és meglepetésekkel teli Gecsemáni-kertben pedig összegyűjtött szinte minden magyar növényfajtát.

Nyitvatartási idő (és belépődíj) nincs, de mielőtt megyünk, telefonon érdemes bejelentkezni a 06 (30) 454 3171-es számon, hogy a legautentikusabb és legviccesebb kalauz, János bácsi vezessen minket végig bugaszegi köztársaságán. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont

8/8

8623 Balatonföldvár, Erzsébet utca 50.

Több Infó

A város kilátójának tövében találjuk a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontot, így abban az esetben is, ha csak a kilátásért érkeznénk, érdemes megnézni a modern épületben helyet kapott kiállítást is. Maketteken, szimulátorokon keresztül ismerhetjük meg a balatoni hajózás történetét kezdetektől napjainkig. A 3D-s moziterem és az interaktív kiállítás mellett a gyerekekre játszószoba is vár.

Hétfő kivételével bármelyik napon megnézhetjük a kiállítást ősszel is. A felnőttbelépő 1500 Ft, a gyerek- 1000 Ft.

Hasonló tartalmak

Admin mode