gasztró

szerkesztés

Te boroztál már arborétumban? - Tíz kihagyhatatlan borterasz

Szerzők

  • Németh Richárd

2015. 06. 02. 14:32

Mutatjuk az utat, hol kapsz a világbajnok bor mellé olyan utánozhatatlan környezetet és/vagy panorámát, amivel nem lehet betelni. Szubjektív listánkra ezúttal tíz vendéglátóhely került fel borkúriától kezdve arborétumon át egy újraélesztett kishableányig.

Fotó: Bordács Krisztina - We Love Balaton

Jásdi Borterasz

1/10

8229 Csopak, Arany János utca 2.

Több Infó

Címkék


Úgy tartják, a Balatonfüred-Csopaki borvidék - különösen ami a csopaki rész fekvését illeti - adja a Balaton legszebb panorámáját. A parttól a Veszprémi platóig folyamatosan emelkedik a borvidék - mintegy 230 méterig -, és ennek az emelkedőnek valamivel több mint a félénél található a Jásdi Pince borterasza. A főleg borkóstoltatásra berendezkedett vendéglátóegység 2012-ben nyitotta meg kapuit, gasztronómiájára pedig a háziasság, egyszerűség jellemző.

Több boros, vezetett kóstolón (igény szerint pincelátogatáson) való részvételre van náluk lehetőség, ami mellé mangalica sonkából, házi (kecske, juh, tehén) sajtokból, idény zöldségekből, házi kenyerekből kínálnak hidegtálat. A csoporttal érkezők számára (minimum 10 fő) előrendeléses alapon három fogásos meleg étkezést is biztosít a borterasz. (Külön megjegyzendő, hogy az alapanyagokat előzetesen összeválogathatja a vendég.) A Jásdi Borterasz ugyan saját szállással nem rendelkezik, de a környékbeli panziókkal, hotelekkel kiváló kapcsolatot ápolván készséggel segítik vendégeiket e téren is. Figyelem, a kedd itt szünnap!

Fotó: Bordács Krisztina - We Love Balaton

Szent Donát Birtok

2/10

8229 Csopak, Szitahegyi út 28.

Több Infó

Címkék

A Szent Donát bázisa a Szitahegyen, Csopak legmagasabb pontján található. A birtok névadójában - Szent Donátban - a régiek hagyománya a borvidék védőszentjét tisztelte, akihez a helyiek a viharkárok elkerülése okán imádkoztak. A pincészet 2001-ben alapult a családi hagyományok tovább éltetésére, a különleges csopaki terroir magas minőségű megmunkálására. Páratlan panorámájú borteraszuk a kezdetektől fogva rabul ejtette az ideérkezőket, a mögötte működő konyha pedig mára teljesen átalakult.

A Márga Bisztró a vendéglátásban magasan jegyzett helyekről csábította el éttermének legfontosabbjait (Deli János, étteremvezető - korábban: MÁK Bistro; Endrődi Zoltán, séf - korábban: Chianti Étterem), ételkínálata terén pedig olyat alkotott, amilyet annak előtte senki az egész északi parton (illusztrálásképp elég, ha megkattintjuk ezt a brokkolival, mandulával körített pisztrángot). Júniustól már minden nap nyitva tartanak.

Fotó: Csongor Kiripolszky - We Love Balaton

Liszkay Borkúria

3/10

8273 Monoszló, 48/2. hrsz.

Több Infó

Címkék

"A magyar Toscana" - hirdeti Liszkayék mottója. Micsoda szerénytelenség, gondolhatnánk. Ám ha egyszer valaki veszi a fáradtságot, s ellátogat ide, a 2001-ben teljes körűen felújított villa személyzete készséggel meséli majd el neki, hogy a környék egykor a rómaiak kedvelt táborhelye volt, melyet ők nemes egyszerűséggel csak úgy illettek: "tvscvlanvm", vagyis tusculanum, azaz nyári lak. Hogy Monoszló a Balatonfüred-Csopaki avagy a Balaton-felvidéki borvidékhez tartozik-e inkább, az most nem érdekes.

Legyen elég annyi, hogy mindkét borászati-közigazgatási terület igényt tart rá, azon egyszerű oknál fogva, hogy Monoszló éppen a határon áll, és mert terroirja kiváló minőségű borokat segít a világra, különös tekintettel a vörösekre. A Liszkay Pincészet prezentál is ezekből a vendégeiknek legalább hatfélét, méghozzá a prémium kategóriából. Ami pedig a hotelt és annak medencés teraszát illeti: exkluzivitás, exkluzivitás mindenfelé.

Fotó: Pálffy Pince

Pálffy Borterasz

4/10

8274 Köveskál, Fő út 40.

Több Infó

Címkék

A Káli-medencében, Köveskálon található a Pálffy Pince, amely immár mintegy 16 hektáros szőlőterülettel rendelkezik, boraival pedig sorra aratja a sikereket a különböző szakmai megmérettetéseken. Borteraszuk, mely egy teljes körűen felújított parasztház verandáján lett kialakítva, az év minden napján nyitva tart, a hideg időszakban ugyanis a hozzá tartozó fedett, fűtött helyiségben is fogadni tudják vendégeiket. Kora tavasztól késő őszig azonban a terasz fonott kerti székeiben élvezhetjük a balatoni nap melegét, a rozéfröccs torkot frissítő hűvösét.

Étkezni is tudunk Pálffyéknál - a kínálat hidegtálakból épül fel, legyen szó különböző kecskesajtokról, szezonális, helyben termett zöldségekről, vagy éppen házi "disznóságokról". A terasz idő feletti hangulatán túl a borválaszték is egyedivé teszi a helyet, s fix áron arra is van lehetőségünk, hogy saját magunk állítsunk össze egy-egy kóstolósort. Jó szállást találni nem nehéz, de azért érdemes előre érdeklődni, hogy a Kővirágban, vagy a Káli Art Innben van-e még szabad hely.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Folly Arborétum és Borászat

5/10

8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

Több Infó

Noha a badacsonyörsi Follyt legtöbben az ország - egyik - legegyedülállóbb arborétumaként szokták emlegetni (mely ciprus- és cédrusgyűjteményének köszönhetően nemzetközileg is magasan jegyzett), a családi vállalkozásban ugyanakkor 1878 óta tartósan jelen van a szőlő. Follyék a borvidék klimatikus és geológiai jellegzetességeit figyelembe véve fehérbortermelésre rendezkedtek be, így a szürkebarát, a muscat ottonel, a budai zöld és az olaszrizling fajtákat részesítik előnyben. Ha itt járunk, arborétumi belépőnket érdemes rögtön az 5 boros kóstolósorral kérnünk, amelyhez házi falatkákat is kapni fogunk. Az a hasonlíthatatlan látvány pedig, ami innen, az Ábrahámhegyről tárul majd a szemünk elé, egész biztosan egy életre belénk fog égni.

Fotó: Gyöngy Péter

Istvándy Pincészet

6/10

8283 Káptalantóti, Hegymőg dűlő

Több Infó

Annyi remek adottságú vendéglátóhely van a Balaton körül, amelyik joggal tarthatna számot a Tó Legszebb Panorámája címre, már ha lenne ilyen. Ám ha lenne, és azt egyszer valóban oda kéne ítélni valamelyiknek, az ember csak állna, és azon töprengene, na most melyik ujjába is harapjon. Abban viszont, hogy az Istvándy Borterasznak minimum a TOP 3-ban lenne a helye, nagy valószínűséggel a legtöbbek pillanatok alatt egyetértenének. A Tóti-hegy, ahol Istvándyékat találjuk, ugyan a parttól valamivel bentebb esik, de az a kilátás, amely itt fogad bennünket, s amit balról az Ábrahámhegy, jobbról pedig a Badacsony szegélyez, álmosan hullámzó szőlőskerteket, s mögöttük a kék éggel a horizont síkjában szinte egyneművé váló Balatont tárja elénk.

A kilátást lehet még fokozni egy kéttenyérnyi, kemencében sült - saját tartásból származó - szürkemarha steakkel és egy pohár 2009-es Istvándy Badacsonyi Cabernet Sauvignonnal. Ha pedig az est éppen itt érne bennünket, a pince káptalantóti borházában megszállni is lesz lehetőségünk.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kishableány Terasz

7/10

A Badacsony híres őskövülete a Római úti Kishableány, Laposa Bence és Bezerics Dániel borászok keze nyomán idén tavasszal végre teljesen átalakult, s újra megtelt élettel. Talán nem túlzás úgy fogalmaznunk, a hely most nyerte el valódi értelmét. És ha eddig a helyiek közérzetét rontotta is volna a Kádár-korszakból itt maradt épület bántóan amortizálódott állapota, most mindenki, aki a nyarát a Badacsonyban kívánja elütni, hálát adhat azért, hogy korábban képesek voltak az itteniek az önmérsékletnek azt a hihetetlenül magas fokát realizálni, hogy egy elborult hajnalon ne dózerólják le a Kishableányt csoportosan és rituálisan, állatbőrbe öltözve.

Hogy végül így alakult, annak köszönhetően mára a Balatonnak e szegmensében is ismeretessé vált a minőségi street food (vagy beach food) fogalma és a vendéglátásnak az a fajta szellemisége, amit Bezerics úr korábbi gasztroműhelyeiben, a keszthelyi Vinoteca Cocktail Bár & Fröccsterasz és a Paletta vendégei már igencsak megszokhattak. Ha tehát a még mindig az előző rendszer szagát párologtató, hírhedt, ún. badacsonyi rizlingsor helyett étkezéshez, borozáshoz keresnénk alternatívát, a megszépült Kishableány erős versenyző.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Szeremley Borház

8/10

Régi játékosnak számít a hazai borpiacon a Szeremley Birtok. A rajnai rizling és olaszrizling házasságából eredő Szemelt Rizlingjük, meglehet, nemcsak a borvidék, de talán az egész ország egyik legismertebb bora volt valamikor. Milyen kár, hogy e tételt már sehol nem kapni, de ki tudja, hátha tomaji éttermük pincéjéből még elő-elő kerül belőle alkalomadtán egy palack, mondjuk, a 2005-ös évjáratból. Az étterem egész évben nyitva van, de élvezeti értéke csak a forró nyárban, a terasz hűsítő lugasa alatt képes elérni maximumát.

A lugasról azért annyit érdemes tudni, hogy a vendéggel rendszerint meg is etetik azt. Méghozzá salátaként, bodzás verjus-vel nyakon öntve, mustban érlelt, tejszínes erdei gomba mártással tálalt mangalica szűzpecsenyével. Aki úgy távozik nyaralása végén Badacsonyból, hogy legalább egyszer nem élvezte Szeremleyék vendégszeretetét, nem kóstolta végig nagyszerű boraikat és ételeiket, s nem nézett le teraszukról a vulkánra telepített szőlősorok mögött kiszélesedő Balatonra, az szándékosan és egészségtelenül sanyargatja magát, és e tekintetben menthetetlenül terápiás ellátásra szorul.

Fotó: Krisztina Bordács - We Love Balaton

Szent Antal Pince és Borterasz

9/10

Ha a nyár során bárkinek is Szigligeten szeretnénk a kezét megkérni, a legjobb, ha gondolkodás nélkül az Antal-hegy felé vesszük az irányt. Mikor megérkezünk, üljünk majd ki a lugas alá, kérjünk egy kancsó friss olaszrizlinget, mellé egy egész, ropogósra sütött harcsát sült paradicsommal és tepsis burgonyával, a többit pedig bízzuk a borfogyással egyenesen arányosan növekvő spontaneitásunkra.

E sorok írója mindezt hasonlóképp ültette gyakorlatba, a fentiektől csupán annyiban eltérve, hogy harcsa helyett őrölt paprikás, lilahagymás zsíroskenyér került az olaszrizling mellé, de mindenki nyugodjon meg, a dolog így is tökéletesen működőképes. A lényeg: túl azon, hogy a hely valóban romantikus, a panoráma, a vendéglátás, vagy ami jobb helyeken magától értődően ugyanaz, az őszinte vendégszeretet együttállása felkiáltójelesen utalja bakancslistára a Szent Antal Borteraszt.

Fotó: Krisztina Bordács - We Love Balaton

Kislaki Bormanufaktúra és Vendégház

10/10

8691 Balatonboglár-Szőlőskislak, Fő utca 44.

Több Infó

Légli Géza és a Kislaki neve mára Szőlőskislak lényegiségével tökéletesen egybeforrt. Géza nemcsak szőlőinek legjavát termeszti itt, de júniustól augusztus végéig nyitva tartó borkertjét is ide álmodta meg. Sonkával, kolbásszal, különféle olajokkal, pástétomokkal, házi sajtokkal és kenyerekkel örvendezteti vendégeit, melyek mellé gazdagon tölti patikatiszta stílusú kézműves borait, a klasszikus champagne-i eljárással készült pezsgőtől a nyárkedvenc, csavarzár alá rendezett reduktív borokon át egészen a fajsúlyos, ún. selection vörös tételekig.

Ha szeretnénk nála megszállni, akkor - lehetőség szerint - Szőlőskislak legkiemelkedőbb dűlőjében, a Jánoshegyen található vendégházaiban tegyük azt, már csak azért, hogy rendes ismeretünk legyen arról, milyen is az, amikor a déli parti panorámától koppan a földön az állunk.

Hasonló tartalmak

Admin mode