Egy friss, reprezentatív felmérés szerint a nyaralók hajlandók többet fizetni, de igénylik, hogy egészséges, helyi alapanyagokból készült ételeket kapjanak.

Ahogy már korábban is írtuk, a Závecz Research reprezentatív mintán vizsgálta a magyarok nyaralási szokásait. Országosan 1000 embert kérdeztek meg az Index megbízásából, akik cikksorozatuk második részében a gasztronómiával kapcsolatos eredményeket osztották meg.

A felmérés szerint - nem meglepő módon - a lángos továbbra is pont annyira hozzátartozik a Balatonhoz, mint egy strandhoz a vízibicikli. Nem is kérdés, hogy a Balaton ikonikus strandételének továbbra is ott a helye mindenhol, de manapság már olyan igények is megjelennek, amelyek teljesen egybeesnek a Balatoni Körrel közös Év Strandétele-verseny során megfogalmazott alapelvekkel. De kezdjük az elején.

„A magyarok, akik tavaly és idén is nyaraltak a Balatonnál, 45%-ban a közepesnél nagyobb mértékben keresik a gasztronómiai élményeket, a jó ételeket és éttermeket” - derült ki a kutatásból. A társadalom 28 százaléka nem különösebben érdeklődik a különleges vendéglátóhelyek iránt, de a nyaralók óriási többsége, 82 százaléka többet is hajlandó fizetni egy vacsoráért, mint otthon. Ez a szokás minden társadalmi rétegnél elterjedt, de a diplomásoknál még kiugróbb az arány: 93 százalékuk enged meg többet magának, ha üdülésről van szó.

A költekezés mértékét az is befolyásolhatja, hogy „a Balatonnál rendszeresen nyaralók fele úgy látja, hogy a balatoni vendéglátás színvonala az utóbbi öt évben kifejezetten javult. Jelentős azonban azok aránya is (34%), akik szerint az ég világon semmi nem változott gasztró-fronton a tónál, sőt, 13 százalék szerint a helyzet még rosszabb lett, mint volt.”

A vendéglátósok körében gyakran merül fel az a nézet, hogy a magyarok főleg az olcsó étkezési lehetőségeket keresik, minden más szempont hátrébb szorul. Az eredmények viszont az ellenkezőjét igazolják: „mindössze a válaszadók három százaléka mondta, hogy a legfontosabb szempont neki, hogy a büfé olcsó legyen.” Fontosabbnak bizonyult a kedves személyzet (11%) és a laktató ételek (13%), de a helyi alapanyagok felhasználását (19%) és a gusztusos környezetet (22%) is többen említették. Legfontosabb szempontnak az egészséges ételek bizonyultak: a megkérdezettek 31 százaléka szeretne egészségesen táplálkozni a balatoni strandokon is, ami talán egy még újabb irányba terelheti az újhullámos strandgasztronómiát.

Az adatok szerint az a gyakran hangoztatott sztereotípia sem igaz, hogy a magyarok csak a klasszikus strandételeket keresik. Persze a lángos és a hekk még mindig kiemelkedő helyet foglal el a kedvencek között, de a lenti ábrán egyértelműen látszik, hogy ennél változatosabb kínálatra vágynak a nyaralók.