Ha szeretnétek közelebbről megismerkedni a balatoni borokkal, meglátogatnátok egy borászatot és pezsgőpincét, gasztronómiai kalandozásra indulnátok egy Michelin-ajánlást kapott bisztróban, vagy különleges szállást kerestek, akkor vegyétek az irányt a Somló felé! A Bakony–Balaton régió egyik csodás tanúhegyének lábánál fekszik a Kreinbacher Birtok, amely jelen formájában csak nyár végéig fogadja a látogatókat, augusztus 31-től izgalmas fejlesztés veszi kezdetét, így ha egy felejthetetlen élménnyel gazdagodnátok, akkor érdemes már most megtervezni a látogatást!

A Bakony nyugati csücskénél magasodik a Somló impozáns, magányosan álló, vulkanikus eredetű tanúhegye, amelynek szoknyáján magasan futnak felfelé a gondosan művelt szőlők. Hazánk egyik legkisebb, ám annál ikonikusabb borvidékét is itt találjuk, amelynek közepén, a természet és a csend ölelésében, Somlóvásárhelyen terül el a Kreinbacher Birtok.

Ahol a borvidéken elsőként palackoztak pezsgőket

A Birtok története 2002-ben indult, azonban Kreinbacher József víziója már ekkor jóval tovább mutatott, mint néhány hektár szőlő megvásárlása. Terve az volt, hogy nemcsak borokat, hanem – elsőként a borvidéken – palackos érlelésű pezsgőket is előállítsanak.

„A pezsgőhöz szükséges türelemmel és maximalizmussal kezdett a feladatnak, így jött létre a Birtok, és azóta is ezzel a lendülettel, töretlenül fejlődik.”

Mára már 60 hektáron gazdálkodnak organikusan, nagy figyelmet fordítva az ökológiai termesztésre. A Kreinbacher Birtokon megtaláljuk a fő somlói szőlőfajtákat, mint a juhfarkat, a furmintot, az olaszrizlinget és a hárslevelűt, de a syrah és a chardonnay is otthonra talált. Az első itt készített pezsgők 2014-ben mutatkoztak be, és nemzetközi szinten is bizonyították, hogy a borvidéknek helye van a pezsgővilág térképén.

Bazaltsziklák ihlette épületek, Michelin-ajánlást kapott bisztró

A Birtok ikonikus épületei Ekler Dezső tervei alapján készültek el, amelyek egyik érdekessége, hogy formavilágukat a vulkanikus hegy egykori lávafolyamai és bazaltsziklái ihlették.

„A 2015-ben 15 szobás szálláshellyel és étteremmel kiegészült komplexum minden részletében visszatükrözi a Birtok filozófiáját, amely az épített környezet és a természet harmóniájára épül.”

Itt nemcsak izgalmas szálláshelyek várnak minket, de érdemes betérni a Langer Gábor executive chef vezette bisztróba is, amely évek óta a legjobb vidéki éttermek között szerepel, 2022-ben és 2023-ban is Michelin-ajánlást szerzett. A bisztróra a letisztult stílus jellemző, az ízélmény és a finomra hangolt arányok állnak a középpontban.

„Ezt a minimalista megközelítést a különböző konyhák, hozzávalók és technológiák fúziója teszi színessé, az étlapon a magyar vonal is hangsúlyosan jelen van.”

Nem csupán a bisztró kellemes atmoszférája, de a tálalás, a dizájn és a megfelelő pezsgő- és borpárok is hozzájárulnak a kifinomult összképhez. Az à la carte kínálat mellett a szállóvendégeket pezsgős villásreggeli várja, de ha arra kirándulunk, akár egy pohár borra, pezsgőre, kávéra vagy frissítőre is betérhetünk, amelyet a bárban vagy a kényelmes teraszon, gyönyörű kilátás mellett fogyaszthatunk el.

Ismerkedés a bor- és pezsgőkészítés titkaival

A gasztronómiai élményeken túl a bor- és pezsgőkészítés világával is megismerkedhetünk, a vendégek számára birtoklátogatásokat is szerveznek a borászat és pezsgőpincészet területén, ahol bemutatják a bor- és tradicionális pezsgőkészítés összetett folyamatát. A túra Kreinbacher-kóstolóval zárul a különleges kilátást biztosító kóstolóteremben.

Átfogó felújítás veszi kezdetét

Ha szeretnénk ellátogatni a Kreinbacher Birtokra, akkor érdemes a nyári hónapokra időzíteni, mert ebben a formájában augusztus 31-ével bezárja kapuit, hogy teret adjon az átfogó fejlesztési koncepció megvalósításának. A jelenlegi 15 helyett 45 szobát alakítanak ki, valamint wellness-szolgáltatásokkal és szekcionálható konferencialétesítménnyel is bővül a kínálat.

A munkálatok ideje alatt a pezsgőpincészetben zavartalanul folytatódnak a birtoklátogatások, és a vinotéka is vár minket, ugyanakkor ha szeretnénk pár napot itt tölteni, nincs ideje halogatni a látogatást, mert – a 2025 szeptemberében várható újranyitásig – ezt már csak augusztus 31-ig tehetjük meg.

További információkat itt találtok a Kreinbacher Birtokról, szállást foglalni pedig itt tudtok.

Címkék