Nem is történhetett volna jobb dolog a szepezdi vasútállomással, mint hogy az épület jellegét és nevét megtartva egy remek reggeliző nyílt benne, amely hiánypótló a környéken, és amelyet ezen a nyáron többször is érdemes útba ejteni.

Révfülöp és Zánka között – pont félúton – találjuk a balatonszepezdi Bakterházat, amely idén nyáron felírta magát a balatoni gasztrotérképre. Akár egy hosszabb, vonatos utazást megszakítva, akár a Balatoni Bringakör egyik állomásaként vagy éppen gumimatracokkal felszerelkezve, a strand felé indulva vesszük célba az ismét élettel teli állomás épületét, csak jó dolgokba futhatunk.

Nemcsak alaposan megreggelizhetünk, vagy ihatunk egy finom kávét, de koktélozhatunk is, és az Éléskamra delikateszbe betérve magunkkal is vihetjük kedvenc ízeinket – a kenyérre kenhető krémektől a péksütiken át a szörpökig.

Álomból valóság

Mécs Márta tulajdonos már 2016 óta arról álmodott, hogy ezen a helyszínen reggelizőt nyit majd. A Bakterház rossz állapotban lévő épületét régen kinézte magának, évekig próbálta kibérelni, majd végül egy pályázat útján sikerült elnyernie a lehetőséget. Ezután kezdődött az épület teljes körű felújítása. Szakmai vezetőnek egy vérbeli vendéglátóst kért fel, Schindele Botondot, akinek Konyha-Kert Bisztró és Bárja mindössze néhány méterre található a Bakterháztól, a balatonszepezdi strand bejáratánál. Botond hozta a gasztronómiai koncepciót, Márta pedig igen jó ízléssel álmodta újjá az épület belső tereit. Kettősükből pedig egy igazán jó hely született.

Egy hely, amelynek múltja és jövője is van

Az 1903-ban épült állomás történetét 1970-ig követik a belső tér falán megtalálható fekete-fehér fényképek, a téli fakutyázástól a régi nyarakat idéző pillanatokig. A Németh Ferenc által írt, többkötetes Szepezdi krónikát pedig bárki leveheti a polcról, aki elmélyülne a település történetében.

A belső tér kellemes a Balaton színét idéző faburkolattal, közben néhány régi bútor és egy kis kályha is helyet kapott, jelezve, ide ősszel és télen is nagyon jó lesz bekuckózni. Remek hír, hogy egész éves nyitvatartást terveznek, így bármelyik évszakban célba vehetjük a Bakterházat, amely szezonon kívül csütörtöktől vasárnapig tart majd nyitva. Márta eredeti foglalkozását tekintve családi vállalkozásában külföldi kiállítások és expók standjait tervezi, így a kisujjában van az a képesség, hogy minden a helyén és megfelelő arányban legyen. Itt az otthonos hangulatra törekedett, ami maximálisan át is jön.

Festő barátnője, Dorner Anita külön ide készített festményével ajándékozta meg Mártát, amely a Bakterház Szepezd Riviéra címet viseli, és az egyik ajtót díszíti.

A nagyobb teraszon és a kisebb, az épület mentén található szabadtéri részeken teljesen más a hangulat. Mivel mi egy napsütéses, nyarat idéző délelőttön érkeztünk ide, inkább a teraszt választottuk. Márta mesélte, hogy ugyan csak néhány hete nyitottak, de már több visszatérő vendégének van kedvenc asztala. Mi is kiválasztottuk a magunk törzshelyét a bejárat és a virágok közelében, ahol néha a vonat érkezését, néha a békák brekegését hallgattuk, mert a Balaton és a nádas tényleg nagyon közel van.

 

Egész évben reggeli

A hosszú reggelizés híveiként itt a korábban kelők már 8 órától, a lusta reggelizésre vágyók pedig akár délután is ehetnek, hiszen jó reggelit bármikor kaphatnak, egészen 16 óráig. Aki itt jár, ne hagyja ki a klasszikus bundás kenyet, amely fokhagymás tejföllel, salátával és egy kis rámorzsolt kecskesajttal érkezett.

A Bakterházban többféle feltéttel kínálnak tojásos ételeket, hummuszt és padlizsánkrémet, valamint szendvicseket is. Mi ezúttal egy kecskesajtos, aszalt paradicsomos és egy sonkás croissant-t kóstoltunk meg. Legközelebb nem hagyjuk ki a füstölt lazacos verziót sem, kapros krémsajttal. A friss és ropogós croissant-ba minőségi alapanyagok kerültek, és nagyon jó, hogy elegendő salátát is kínáltak mellé. Bármelyik napszakban szívesen ennénk.

Különleges kávék és pazar koktélok

Vergnano (olasz) kávét kínálnak sokféle variációban, így aki az édesebb, desszertesebb jellegű jegeskávét választaná, éppúgy megtalálja a kedvére valót, mint aki egy ízesített lattéra, egy cortadóra vagy egy habos bécsi kávéra tér be.

A Bakterház nem koktélbár, de alapkoktélokat találunk a kínálatban, akár alkoholmentes verzióban is. Mi egy igazán frissítő, alkoholmentes, citrusos-mentás mojitót és egy gyümölcsös koktélt próbáltunk ki, de természetesen Aperol Spritz és könnyed alkoholos koktélok is szerepelnek az itallapon.

Kizárólag minőségi alapanyagok, amelyeket haza is vihetünk

A Bakterházban maximálisan odafigyelnek az alapanyagokra. Amit tud, Márta a környékről szerez be. Közvetlenül a településről érkeznek a Szepezd Ízei termékek, például szörpök és lekvárok, a Szepezd Farmról a mangalicatermékek és -kolbászok, illetve itt sütik a házi pitéket is. 

Dobosi Kecskesajt Manufaktúrától és a szentantalfai Royesfarmtól vásárolják a sajtokat, a Szabó Pincészettől és a Kiss Pincészettől a kiváló borokat, a kézműves söröket Tapolcáról, a Stari Sörtől, a mézet a Lakatos Birtokról. A szombathelyi Roznár Kenyérházból – akikkel baráti kapcsolatot ápolnak – érkeznek apéksütemények és a kenyerek, melyeket helyben, frissen sütnek ki.

Pagony Ízei szállítja a kenőkrémeket, a csili pedig egy hegymagasi manufaktúrától kerül az ételekbe és a polcokra. Mert az itt készülő ételek alapanyagait a bejárattól jobbra található delikateszüzletben megtaláljuk, így mindjárt haza is vihetjük a kedvenceinket.

Egyre több a visszatérő vendég a kiváló minőségű ételeknek és italoknak, a kedves kiszolgálásnak és a jó lokációnak is köszönhetően. A Balatoni Bringakör ugyan a falu másik utcájában megy, de nagyon sokan áttérnek erre a part menti útvonalra, illetve a vonatról leszállva vagy a Központi strand felé menet is érdemes beugrani valami finomságra. Ha Szepezd felé járunk, akár délben vagy délután is útba ejthetjük a Bakterházat egy mesés reggelire gyerekekkel és kutyákkal is, hiszen a hely maximálisan gyerek- és kutyabarát is.

ELÉRHETŐSÉG

Bakterház

8252 Balatonszepezd, hrsz. 489/3, közvetlenül az állomás mellett

(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Címkék