A Sziget Kft. ügyvezetőjeként Takács Gábor már a Balaton Sound születésétől kezdve ott állt a fesztivál mögött, egészen az idei 127 ezer látogatós csúcsig. Ennek ellenére mégsem Zamárdi a szíve csücske, és a balatoni régiót is csak hét évvel ezelőtt kezdte el felfedezni. Azóta annyira megszerette, hogy nyáron sem hiányzik neki a horvát sziklás tengerpart, és szívesen élne itt, ha nem kötődne ezer szállal Budapesthez.

We Love Balaton: Mi a kötődésed a Balatonhoz?
Takács Gábor: Gyerekkoromban nem túl sokat nyaraltam a Balatonnál. A nyolcvanas években Keszthelyen töltöttünk el évente egy-két hetet, nem csak nyáron. Aztán amikor megszületett a most már hét éves fiunk, kivettünk egy házat Révfülöpön egy baráti házaspárral közösen. A következő évben már csak a mi családunk vette ki egész nyárra, aztán egész évre béreltük 3-4 éven keresztül. Végül találtunk egy telket szintén Révfülöpön, ahol már két éve felépült a saját házunk, egy kis szőlővel. Igyekszünk a lehető legtöbb időt ott tölteni, télen is. Nekünk Révfülöp a szívünk csücske.

WLB: Arra is gondoltál, hogy leköltözzetek?
TG: Gondoltunk rá, de egyelőre még van annyi dolgom Budapesten, hogy heti három napra hátra kellene hagynom a családomat.

WLB:Miért pont a Balatont választottátok, és miért nem például a Dunakanyart?
TG: Én a Dunakanyarban voltam gyerek nyáron, a szüleimnek ott volt nyaralója. Talán pont azért találtuk ki, hogy menjünk a Balatonra, mert azt nem ismertem annyira, mint a Dunakanyart.

WLB:Az utóbbi években nagyon sokan vettek házat vagy költöztek le véglegesen Budapestről a Balatonra. Ti is ezzel a hullámmal érkeztetek Révfülöpre?
TG: Ez teljesen független volt ettől. Én már ott, Révfülöpön vettem észre, hogy van ilyen.

WLB: Azt mondják, hogy a nyolcvanas évek környékén volt a Balaton aranykora, aztán a kilencvenes években jött egy hanyatlás, pár éve pedig újra magára talált a tó. Ezt hogy látod?
TG: A nyolcvanas évekről nem sok emlékem van azon kívül, hogy sok volt az NDK-s és NSZK-s autó a Balaton-parton. Az viszont, hogy most a Balaton fellendülőben van, szerintem teljesen egyértelmű.

WLB: Elérte már vajon ez a változás a társadalom széles rétegeinek az ingerküszöbét?
TG: Nem tudom, hogy ez mennyire széles kört érint a magyar társadalomban. Nap mint nap olvasható, hogy az emberek harminc százaléka nem tudja fizetni a hiteleit, őket nem biztos, hogy a balatoni nyaralás fogja foglalkoztatni. Ettől függetlenül, akik tudnak a szórakozásra, üdülésre költeni, azoknak a Balaton kifejezetten jó alternatíva, és tudnak róla, hogy érdemes oda menni. A Balatonon lehet olcsón is nyaralni. Lényegesebben olcsóbban, mint Horvátországban akárhol. De ha csak a saját szempontjaimat nézem, akkor egy nyarat minden további nélkül el tudok tölteni a Balatonnál, és nincs hiányérzetem, hogy nem voltam egy sziklás horvát tengerparton.

WLB: Mivel szereted tölteni az időt, ha a Balatonnál vagy?
TG: Szeretek a házunknál lenni, vitorlázni a bátyámmal közös vitorlásunkkal, lovagolni vagy horgászni. Nagyon jókat lehet kirándulni, gombát szedni a környéken, főleg ősszel, télen és kora tavasszal. Az egyik kedvenc helyünk a révfülöpi móló, ahová gyakran lemegyünk. Gyakran járunk éttermekbe, és bringázni is nagyon szeretünk.

WLB: Egyre népszerűbbek a különféle helyi termékeket kínáló termelői piacok. Ilyenekre is jártok?
TG: Amióta ott vagyunk a Balatonnál, járunk a káptalantóti Liliomkert piacra. Amit én nagyon szomorúnak tartok, hogy állandó, ostoba támadásoknak van kitéve egy-egy ilyen kezdeményezés. Valaki szeretne csinálni valamit, amiről látszik, hogy az emberek szeretik, és akkor különféle hatóságok, teljesen mondvacsinált indokokkal, emberi irigység mentén, megpróbálják ellehetetleníteni, ahogy ez például a káptalantóti piacnál is többször megtörtént.

WLB: Mi hiányzik neked még a Balatonról?
TG: Amilyen pezsgő a nyár, annyira kihalt télen. Amikor januárban hétvégén esik az ónos eső, akkor kicsit megakad az ember, hogy most mihez kezdjen. Ettől függetlenül ilyenkor is lehet a környéken kirándulni, nemrég például a bakonybéli Pannon Csillagda csillagvizsgálóban voltunk, amit kisfiunk kifejezetten értékelt, de nekünk, felnőtteknek is érdekes volt. De azt, hogy ugorjunk le megnézni egy filmet a Mammutba, a Balatonnál nagyon nehéz kivitelezni.
A nyári Balatonnak szerintem még az tenne jót, ha vonzóvá lehetne tenni olyan nyugat-európai turistáknak, akik most nem jellemző, hogy jönnének. Most inkább azok jönnek – nem mindenki ilyen persze –, akik az alacsony árak miatt választják a Balatont. A vitorlázást lehetne még alaposan fejleszteni, mert kevés az igazán jó szolgáltatást nyújtó kikötő. A Bodeni-tó kisebb, mint a Balaton, mégis sokkal több vitorlás van rajta. A horgászturizmus is olyan ágazat, amin lényegesen lehetne fejleszteni. A Balatonban lehetne jól fogast fogni, ami az egyik legjobb édesvízi hal és élvezet a horgászata is, a víz pedig kiváló hozzá, mivel majdhogynem iható tisztaságú. Emellett a lovasturizmusban is több lehetőség lenne.