A barátaid kétpercenként posztolnak a Szigetről, de te nem jutottál el idén? Ne pácolódj otthon az ezer fokos lakásban, inkább gyere a Balatonra. Egy rakás jó balatoni programot szedtünk össze neked a hétvégére, vízen, vízparton, víz felett és a pohár fenekén. Menő sportok, finom italok, izgalmas kiállítások. Hidegen fogyasztom, melegen ajánlom!

1. Kertmozizz Ötvös Csöpivel

Bírod a régi magyar kultfilmeket? A kocsmázást? A kertmozit? Az Alsóörsi kocsmamoziban úgy nézheted meg a Pogány Madonnát, hogy közben úgy érzed, bármelyik percben beléphet Ötvös Csöpi, hogy puszta kézzel verje bele Bajusz, Brikett és Feladat fejét a bárpultba.  Ezen a hétvégén, péntek este 21:00-kor a Szeleburdi családot, szombaton ugyanekkor pedig a Csinibabát adják. Ha esetleg rossz az idő, és elmarad a vetítés, italozni akkor is lehet. Ajánlott még előtte egy kiadós vacsora a Carpaccióban.

2. Röplabdázz és borozz Balatonfüreden

A balatonfüredi Kisfaludy strandon harmadik éve rendezik meg a Smash Strandröplabda Bajnokságot. Ezen a hétvégén szombaton és vasárnap is lesz forduló, ahol amatőrök is indulhatnak. Ha kistrandröplabdáztad vagy kibámultad magad, akkor a Tagore sétány felé érdemes menni, ahol mindig van valamilyen borhoz kötődő fesztivál. Ez jelen pillanatban a Füredi Borhetek monstre hosszúságú borprogramját jelenti. Ha inkább egy nyugisabb helyen italoznál, borlötyögtetés nélkül, akkor a Tagorétól egy percre, a nagy parkoló túloldalán lévő Manézsba menj. A nemrég nyílt helyen szolid romkocsmahangulatban ücsöröghetsz a raklapokból ácsolt bútorokon.

3. Az indiai-magyar Frida Kahlo Balatonfüreden

Még mindig Balatonfüred, de nem érdemes kihagyni a Vaszary-villában látható Amrita Sher-Gil kiállítást. Hogy miért? Mert ő az „indiai Frida Kahlo”. Nem csak a bajuszka miatt, hanem mert stílusában és személyiségében is sokban hasonlított Mexikó leghíresebb festőjéhez. Ráadásul Baktay Ervin híres magyar indológus unokahúgaként magyar származású is. A festőnő századik születésnapjára rendezett kiállításon nem csak a festményeit, hanem hozzá kötődő indiai tárgyakat, ruhákat is láthatsz. Ha leöblítenéd valamivel a művészetet, akkor lásd az előző pontot. Ha inkább a Vad Fruttikra buliznál, akkor a Füred Jamet válaszd.

4. Forma-1 a vízen Balatonföldváron

Valójában inkább 18, mert az F-18-as katamaránok versenyét láthatod szombaton és vasárnap a Musto Match Race-en, ha kimész a balatonföldvári mólóra. A katamaránozás lényege a sebesség, nem a kecses vízen ringatózás. Egy fél talpon száguldó katamarán az oldalán trapézon lógó versenyzőkkel elég látványos tud lenni. Ehhez a hétvégén várhatóan az erős szél is biztosított. A partról élő kommentár közvetíti az eseményeket, ha nem lennél képben a vitorlázással. Ha meguntad a katamaránokat, akkor egyél a közeli Pub-Likban, vagy strandolj a földvári szabadstrandok bármelyikén.

5. Önjelölt Supermanek a Balaton fölött - Siófok-Kilitin

A levegőben egyenesen repülni sokáig csak a szuperhősök tudtak, viszont amióta feltalálták a wingsuitot, lényegében bárki képes lehet erre a mutatványra. Annyi szépséghibával, hogy a tetőt KABOOM felirat kíséretében átütő landolás helyett kénytelenek egy közönséges ejtőernyővel földet érni. A VII. Wingsuit boogie szárnyasruha nemzetközi fesztivál és I. magyar bajnokság névre keresztelt találkozót a Siófok-Kiliti repülőtéren tartják. A világ minden tájáról összejött wingsuitosok többek közt a meztelen csúsztatás nevű műsorszámban versenyeznek, egészen vasárnapig.

6. Szörfözés bárhol a Balatonnál

Szörfözni Magyarországon nem csak úgy lehet, hogy a Youtube-on nézegeted a Santa Monica-i szörfös videókat, vagy a Telepen ülsz a longboardodat szorongatva. A windsurf pedig a látszat ellenére nem bonyolultabb, mint a bicajozás. Szóval, ha eddig csak messziről nézted a balatoni szörfösöket, akkor ideje erőt venni magadon, és megtanulni az alapokat. Hétvégén erős szél lehet a Balatonnál, de mély vízben gyorsabban tanul úszni az ember. Szörfsulikat találsz körben a Balatonnál mindenhol. Válaszd a siófoki Szörfszigetet, a tihanyi SUP-centert, a balatonfenyvesi Vízisport Centrumot vagy törzshelyünket, a balatonföldvári Viharsarkot. A lényeg, hogy ne pucsíts a deszkán, és ne háttal emeld ki a vitorlát!

7. Mindenki kedves virtuális nagynénije Balatonalmádiban

Janikovszky Évát mindenki szereti, aki volt gyerek. Az írónő érdemeit az sem kisebbíti, hogy Réber László miatt szeretik olyan sokan, aki a műveinek mókás illusztrációit rajzolta. Ha Janikovszky Éva neked is a virtuális nagynénid volt, aki melléd állt a többi undok felnőttel szemben, akkor ha Balatonalmádiban jársz, nézd meg az emlékkiállítását. Aztán vegyél magadnak vagy a gyerekednek egy akkora adag fagyit az Amarettóban, amekkorát a szüleid a cukorra, a fogakra, meg mindenféle nevetséges kifogásra hivatkozva sosem voltak hajlandóak megvenni neked, hiába hisztiztél az egész cukrászda szeme láttára.

8. Végigtekerni a tanúhegyeken