Az idén tíz éves Punnany Massif ezer szállal kötődik a Balatonhoz, és a Zamárdiban immáron hetedik alkalommal megrendezett MasterCard Balaton Soundhoz. Ez lesz a negyedik alkalom, hogy fellépnek a fesztiválon, elektronikával felturbózott produkcióval készülnek, és igazi hip-hopperekként már alig várják Nas és a Wu-Tang Clan érkezését. Interjú.

Németh Lehel számtalan feldolgozást megért, halhatatlan slágere után szabadon sokaknak a Balaton a Riviéra. Ti is így vagytok ezzel? Mi jelent a Punnany-nak a Balaton?

Vadulós ifjúkorunkban a Balcsi volt a legjobb nyári játszótér: rengeteg haver, buli, csajok. Szóval a kilencvenes évek klasszik magyar tinédzserműsorát nyomtuk mi is. Ma inkább a nyári fellépéseink közötti kis minimál nyugit jelenti, ha egy fél napra meg tudunk állni valahol a parton. Na, és persze itt a Sound, ami az elmúlt pár évben egy külön fogalommá nőtte ki magát.

Legjobb duma, amit valaha hallottatok a balatoni strandon?

"Ne haragudj. Nem vagyok idevalósi. Hazakísérnélek, hogy el ne tévedjek."

Nem a mostani lesz az első alkalom, hogy felléptek a Balaton Soundon. Azelőtt is megfordultatok a fesztiválon, hogy fellépők lettetek?

Három éve voltunk először, rögtön fellépőként. Tudvalevő, hogy alapjáraton félénk, visszahúzódó srácok vagyunk, izompóló és fuksz híján csak az artist pass-ok fedezékében mertük bevállalni!

Melyik volt eddig a legkirályabb soundos nyár? Milyen emlékek rohantak meg titeket, amikor megtudtátok, hogy idén is ott lesztek a frontvonalban?

Ahogy Lemmy is megmondta: felejthetetlen emlékeink vannak, csak kár, hogy semmire sem emlékszünk. Viccen kívül, azért akárhogy is, de óriási élmény olyan arcokkal osztozni egy színpadon, mint például 2011-ben Snoop Doggal. Megtisztelő, inspiráló.

Idén a hip-hop rajongók olyan óriásokat láthatnak a fesztivál legnagyobb színpadán, mint Nas vagy a Wu-Tang Clan. Mi jut eszetekbe erről a két névről, mennyire kötődtök hozzájuk, és mit gondoltok, ezek a programok miért kötelezőek minden hip-hopper számára?

Nem lehet kérdés, hogy ők alapnevek. Mindkét előadó kitörölhetetlen nyomott hagyott a kilencvenes évek zenei térképén, amit nem véletlenül szokás aranykorként emlegetni hip-hop körökben. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mit adnak be nekünk a színpadon 2013-ban, de szerintünk mindkét buli igazi fieszta lesz, pár tízezer bólogató fejjel. Mi is ott leszünk, ki nem hagynánk!

Volt időtök tanulmányozni a Mastercard Balaton Sound 2013-as line-upját? Kinek a produkciójára vagytok a leginkább kíváncsiak a már említett nevekén túl?

A Wu-Tang-en és Nas-on kívül például Henrik Schwartzra vagyunk kíváncsiak, akinek a szettjei régóta prominens helyet foglalnak el a playlistjeinken. Bírjuk azt az igényes eklektikát, amit ő képvisel. Calvin Harris ugyan gyakran túl popos, de a produkciója érdekes és naprakész. Őt is megnéznénk, akárcsak Todd Terje-t. Meg persze Zoli bácsi Kartelljét!

Hogyan készültök az idei fesztiválra? Mit tanácsoltok azoknak, akik először jönnek a Soundra, mik azok a legfontosabb kellékek, amik nélkül útra se keljenek Zamárdiba?

Jókedv, lazaság: ezeket a kellékeket ajánljuk! Ez egy hatalmas, monstre buli, rengeteg emberrel, akik csak azért jönnek, hogy kirúgjanak a hámból. Ha nyitott szemmel és füllel jársz, könnyen új élményeket szerezhetsz, ismeretlen emberek, zenék kerülnek hirtelen a látókörödbe, pontosabban a hallójáratodba a semmiből, és ez nagyon jól tud elsülni. Nem vagyunk kifejezetten techno-rajongók, de pár éve Sven Väth buliján ért minket a hajnal a tóparton, és óriási volt.

Pár nappal korábban a VOLT-on számos vendégelőadót felvonultató, monstre házibulival ünnepeltétek meg a Punnany működésének eddigi tíz évét, majd a fesztivál zárónapján is felléptetek. Mire készüljünk most a Soundon? Miről fog szólni, illetve mennyiben lesz más a mostani produkció, mint amivel a VOLT-osokat mozgattátok meg?

A VOLTon a zenekar cimboráival ünnepeltük a mögöttünk álló tíz évet, a Soundon más az elképzelés: szeretnénk az ismert Punnany-dalokat új zenei környezetben kipróbálni, a fesztivál stílusához alkalmazkodva. Tehát áthangszereljük a számokat, erre az egy bulira eltoljuk az arányokat az elektronikus hangzás felé. De nem akarjuk lelőni a poént, úgyhogy a többit inkább élőben!

Pécsett nincs tó, így adja magát a kérdés: lesz időtök a fellépés előtt vagy után mártózni egyet a Balatonban?

Azért ne feledjük, hogy Pécsnek van tengere: Orfű! Szeretjük a vízparti ügyeket, ez például az Élvezd klipjéből is kiderül, úgyhogy természetesen tervben van a csobbanás.