Nem terem bárhol az országban, de a Balaton körül találsz medvehagymát. Keresd a piacokon, az éttermek táblás ajánlatain, de szedheted magadnak Balatongyörökön, vagy a viszi erdőben. Jótanácsok medvehagyma-szezonra, hogy ne mérgező gyöngyvirágot süss bele a rántottába.

Medvehagymát szedni majdnem olyan szórakoztató, mint gombát, vagy szamócát. Csak könnyebb észrevenni, mivel mezőkben él, ahol mindent beborítanak a 10-15 centis zöld levelek, amikért az egészséges életmód és a medvehagymás pogácsa hívei rajonganak. A medvehagyma szedéséhez nem kell különösebb képzettség, sem spéci felszerelés. Legfeljebb egy nejlon kiflis zacskó, és néhány dolog, amit érdemes észben tartani a medvehagyma-szüret előtt.

Medvehagyma nem terem bárhol. A Balaton körüli erdőkben viszont igen. Az északi parton a Keszthelyi-hegységben, a déli parton a viszi erdőben érdemes keresgélni. A balatongyöröki medvehagyma mezőre április ötödikén szervezett túra is indul azoknak, akik nem akarnak a felderítéssel vesződni.

A medvehagyma jótékony hatásairól legalább annyit lehet olvasni, mint a mérgező gyöngyvirággal való hasonlóságáról. A két növény levelei tényleg nagyon hasonlóak. Virágaik különbözőek, de ha még nem virágzanak, akkor ez nem sokat segít. Ellenben a levél megdörzsölése igen: ha fokhagymás illatot érzel, akkor nem gyöngyvirágot fogsz tenni a rántottába.

Egy ember egy nap két kiló medvehagymát szedhet. Ennél többhöz külön engedély kell. Nem fog minden fánál egy természetvédelmi őr állni, hogy ezt ellenőrizze, de azért nem érdemes lerabolni a mezőt. Ugyanezért egy növényről csak az egyik levelet ajánlott letépni, hogy jövőre is kihajtson. Viszont semennyit nem tanácsos szedni természetvédelmi területen, mert azért büntetés is jár. Erre érdemes figyelni, mert a Balaton északi partjának jelentős része védett terület.

Friss medvehagymát a termelői piacokon is találsz. Márciusban és áprilisban biztosan lesz a növényből a népszerűbb piacokon. A medvehagymás ecetek, krémek, olajok és egyéb kreálmányok máskor is megtalálhatóak ugyanitt. A káptalantóti Liliomkert piacon, a Tihanyi Piac Placcon, vagy az idén indult csopaki Szent Donát birtokpiacon keresheted Zsuzsska, vagy a hegyesdi Gusztos család termékeit.