Emlékezz József Attilára Szárszón vagy Füreden, nyalj el egy spéci fagyit Veszprémben, vásárolj a kinyitó gyenesdiási piacon, és terülj el a fűben egy üveg balatoni rizlinggel, a Balatonnál bárhol, vagy Etyeken.

Standup és zene a költészet napján

A Balatonszárszón elhunyt József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját. Ez alkalomból a balatonszárszói villasoron található József Attila Emlékház kiállítóterei pénteken egész nap ingyenesen látogathatóak. Érdemes utána lesétálni a partra a vasútállomásnál, és megnézni a tragikus emlékű költő vasúti sínekből és verssorokból formált megrendítő szobrát.
Balatonfüreden rengeteg programmal készülnek a költészet napja és a Radnóti Miklós-emlékév apropóján. Rendhagyó irodalomóra a Lóczy-gimnáziumban Perjési Hilda színművésznővel péntek délelőtt, este Latinovits-videószínház a Vaszary Villában. Szabó Balázs és bandája szombat este 19 órakor lép fel a Kisfaludy Galériában, verses-zenés műsorral. Hogy ne legyen egyszerű a döntés, ugyancsak szombaton, 18 órakor Bödőcs Tibor humorista ezúttal Böllérbalett címmel adja elő a bucsuszentlászlói kisiparosok kalandjait a Balaton Szabadidő és Konferencia központban.

Pop&Fagyi

Ezen a hétvégén is folytatódik a hazai popkedvencek bucsujárása Veszprémben. Pénteken a 2009-es veszprémi Utcazene Fesztivál alatt megalakult Mary Popkids koncertezik az Ivan & the Parazollal az Expresszó Klubban, míg szombaton az Irie Maffia szövegeire lehet majd ugrálni ugyanott. A fagylalt híveinek ajánlott a koncert előtt a Fricskába elzarándokolnia, ugyanis szombaton délután 2 és 4 óra között féláron lehet megkóstolni a kézműves fagyi finomságokat, mint a mentás málnát és a bazsalikomos citromot. Levezetés a második lemezén dolgozó, kísérletező kedvű Bin Jippel hétfő este a Hangvillában.

Nehéz a levegő

Mármint a virágok illatától, a zöld levelektől, a Balatontól. Így hiába a szeszélyes április, most aztán tényleg érdemes kimozdulni. A gyenesdiásiak ezen a hétvégén is kitettek magukért. Ezúttal húsvéti készülődésre várnak mindenkit. Lehet ropogós kenyeret sütni kemencében, hímes tojást festeni, pedálos Moszkvicsot kipróbálni, de simogatni való nyuszik is lesznek a gyerekek őrületbe kergetésére.
Friss balatoni halkínálattal indítja a hétvégén a szezont a gyenesdiási termelői piac. Az I. Balatoni Hal- és Termelői Piacon kulturális programokkal dobják fel a szezon első piacnapját, de a későbbiek folyamán is készülnek majd különféle tematikus napokkal a szombati vásárnapokon. A helyi Forrásvíz Természetbarát Egyesület erre a hétre is szervezett túrát. Gyülekező szombat délután 2 órakor a zalaszántói általános iskolánál.

A déli parton sem áll meg az élet. A Krisna-völgyben lehet a biokertészkedés elméleti és gyakorlati tudnivalóit elsajátítani a Krisna-völgy kertészete és az Öko-völgy Alapítvány egész hétvégés foglalkozásain. Minimum 5 fő szükséges a progam megtartásához, amelyen maximum 15-en tudnak egyszerre résztvenni.

Balatoni borok nem csak a Balatonon

Badacsonyban folytatódik a Borbarangolás Badacsonyban programsorozat. Ezen a hétévégén a Borbély-család pincészetében lehet elmerülni a vulkanikus ízvilágban. A halk gitárzene és házias borvacsora mellett a 8+1 meglepetés bor, és a Muscat Ottonel törköly pálinka felelnek a hangulatért. Máskülönben érdmes nekivágni a borászatoknak vagy vinotékáknak, és egy üveg balatoni rizlinggel hangolódni a nyárra.
Ha bor és Balaton, akkor ezen a hétvégén még a tóig sem kell elmenni. Szombaton irány a tavaszi Etyeki Piknik, ahol a huszonnégy helyszínen több balatoni borásszal, Rókusfalvy Pál birtokán például a badacsonyi Laposa-pince boraival lehet piknikezni. A hosszúlépés ugyan nem, de a belépés ingyenes.