Földrajzi értelemben nem tévedtünk el, a Balaton partjától nem messze lévő fagyizóban csupán az ízek soraiban bizonytalanodtunk el egy kis időre. A Florida Fagyizó az Államok helyett ugyanis Máriafürdőn őrjíti meg a vendégeit már 1992 óta. Bár néhányszor már a tulajdonosnak szegezték a siker titkára vonatkozó kérdést, ő továbbra is készségesen válaszol rá. Sőt, egészen sajátosan teszi: miközben három gombóc fagyit nyom a kezünkbe.

A Florida Fagyizó tulajdonosa maximalista, ha fagylaltról van szó, és ennek más formában is hangot ad, mint minden épelméjű ember a meleg nyári napokon. Márciustól októberig minden áldott nap reggel tíztől egészen este tízig a fagyis pult mögött tevékenykedik, összesen 32-féle fagyit kínál és tizenkét fős személyzetet koordinál. Az eredmény az illusztris pulton túl általában kígyózó sor, amelynek tagjai egyáltalán nem korlátozódnak a közelben üdülőkre. Az is simán előfordul , hogy Fonyódról jönnek át elnyalni egy gombóc floridait. Általában inkább többet.

A recept a következő: állati eredetű tejszínt használnak, amelyet a Cserpes Tejüzemből szereznek be, emellett pedig olasz alapanyagokkal dolgoznak és az olasz iskola szabályai szerint főzik a fagylaltot. A tulajdonos egyébként feleségétől tanulta a mesterséget, azóta pedig már van egy fiú is a családban, aki cukrász végzettséget szerzett. Azóta végképp igazi csapatmunka a Florida üzemeltetése: a lényeg az, hogy a választék és a kiszolgálás minősége is elsőosztályú legyen.

Az ízek között szemezgetve találunk sárgabarack, sárkánygyümölcs, rózsa, sajttorta, lime, kinder, citrom-gyömbér fagyikat és népszerű a napi light verziót is, ami ottjártunkkor épp a steviával készült, vizes alapú sárgabarack fagyi volt. 190 forintba kerül egy 4 dkg-os gombóc, ennek az összegnek ellenében pedig akár az országos második helyezett túrógombóc, vagy a szintén érmes szilvás gombóc ízek is a tölcsérünkbe kerülhetnek.

Innen került ki idén a Balatoni randevú (pezsgős, marcipános, szamócás) névre hallgató megoldás, ami a Balaton fagyija lett 2014-ben. Ugyancsak egyre népszerűbbek a kiegészítő frissítők: a kedvencek közé a jégkása kávé, a házi limonádé és a smoothie-k tartoznak. A 18 pluszos üdítő élményt akár alkoholos jégkásával is magunkévá tehetjük a Floridában, ahol több társaság is  le is tud ülni a teraszon.

Hőségben a szükség miatt, hűvösebb időben a parttól némileg távol eső elhelyezkedést kihasználva, a Florida mindig képes egy kis endorfint csurgatni a balatoni pillanatokba.