Finom kávé, házi szörp és sütemények, dél-balatoni borok és pálinkák, valamint abszolút díjnyertes panoráma vár az idén nyáron megnyílt Völgyhíd Kávézóban. Magyarország legnagyobb hídjának naponta változó látképéért már önmagában is megéri letérni pár percre az M7-esről, de vannak, akik kifejezetten a viadukt lábánál meghúzódó kávézó miatt ülnek autóba.

Öt évvel ezelőtt egy utazás végén pattant ki az ötlet Pádár Árpi fejéből, hogy végre belevág régi álmának megvalósításába és nyit egy kávézót. Balatoni gyerekként kézenfekvő lett volna az ötlet, hogy valahol a tó partján keressen egy hangulatos helyet, ez azonban nem vonzotta. Árpi valami különlegesebbre gondolt, távol a zsúfolt parti kávézók, bárok és büfék kommersz egyvelegétől. Így nőtt ki szó szerint a földből a kőröshegyi völgyhíd Budapesthez közelebb eső végén a valóban nem mindennapi látképpel megtámogatott Völgyhíd Kávézó.

Az M7-es Bálványos és Balatonföldvár felé vezető 121-es lehajtójának végén található körforgalomtól alig 50 méterre lévő Völgyhíd Kávézó teraszáról belátni az egész hidat, ami már önmagában is egyedi és csodálatos látvány. Ráadásként jön a völgy zöld mezőin legelésző lovak és birkák tarka egyvelege, ami a monumentális kőröshegyi völgyhíd ipari jellegű látképével keveredve egyszerre izgalmas és közben mégis egészen békés érzést kelt.

Mindezt a Völgyhíd Kávézó körpanorámás teraszáról, vagy a szinte az egész falat beterítő hatalmas üvegablakokkal körbevett belső teréből is bámulhatod – akár órákon át. A kőröshegyi Völgyhíd egyszerre robusztus és kecses képében könnyű elveszni, ahogyan a Völgyhíd Torta névre elkeresztelt csokis-diós-baracklekváros sütemény ízvilágában is. Ez utóbbit a balatonföldvári Cuki Fagyizó cukrásza készíti el Árpi feleségének a receptje alapján.

Az állandó kínálatban szereplő Völgyhíd Torta kivételével a többi süteményt Árpi felesége, Lilla készíti el, méghozzá házi és minőségi alapanyagok felhasználásával. A Mrs Fields teasütemény egy klasszikus vajas keksz dióval, mazsolával és csokival, amit kifejezetten kávé, vagy tea mellé ajánlanak. Ezen kívül kis szerencsével a napi desszertek valamelyikét is meg lehet kóstolni, ami lehet málnás brownie vagy poharas eper desszert, a szezonális sütemények ízeiben pedig az adott időszak legjellemzőbb zamatai köszönnek vissza. A sós ízekre vágyó utazóknak a sonkával, sajttal és salátával összesütött Völgyhíd Toast enyhítheti az éhségét.

A közel egy hektárnyi zöld területen fekvő kávézóban természetesen a kávé elkészítésére is nagy gondot fordítanak, ebben például egy itt megforduló kávékritikus is segített Árpiéknak, aki néhány dicsérő szó mellett építő kritikát is megfogalmazott. Árpi szerint azóta valóban még finomabb kávék kerülnek ki a keze alól, és továbbra is szívesen fogadják bárkitől a konstruktív észrevételeket az idén júniusban megnyílt kávézóval kapcsolatban.

A szomszédos Kerekiben lévő családi ház árából sikeresen felvásárolt földek csupán az első lépést jelentették, ezt követte a pályázat leadása, illetve az igazi kemény, öt évnyi előkészület és munka. Körforgalom alatt átvezetett áram, ivóvizes kút fúrása és számos más nehézség adódott ahhoz, hogy az álomból valóság legyen. A kávézó megépítésével kapcsolatos nem mindennapi megpróbáltatásokról és az ehhez kapcsolódó történetekről egyébként az Árpi által írt blogból is lehet tájékozódni.

Nyári kánikula esetén Lilla házi bodzaszörpje kínálhat felfrissülést, amit egyik barátnője javaslatára kezdett el készíteni nagyobb mennyiségben, nem csupán a családja számára. Ebből haza is lehet vinni, csakúgy, mint a szuvenírnek is tökéletes kézműves csokoládékból vagy éppen a ház borából, amit a környékbeli termelő, Mikonya József készít. Az itallap további borkínálatában is csupa dél-balatoni bort találunk, de a Zamárdiban főzött Zimek-pálinkák sem hiányozhatnak az italsorból.

Árpiék a tervek szerint december 31-én zárnak be, majd március 15. körül nyitnának ki újra, hacsak a forgalom nem indokolná az állandó nyitva tartást, amin mi nem lepődnénk meg például az egyedi elhelyezkedés miatt. Jövőre jó eséllyel élő zenés estek is szerepelhetnek a családi üzemeltetésű kávézó programjában, de ezt megint csak az igények, illetve a házaspár rendelkezésre álló szabad kapacitása határozza majd meg, amiből idén nem sok maradt a kávézó mindennapi üzemeltetése mellett. Az aktuális nyitva tartási időkről és hírekről a Völgyhíd Kávézó honlapjáról és Facebook-oldaláról lehet tájékozódni.