Huszonkilenc európai résztvevő közül Tihany nyerte idén az Európai Falumegújítási pályázatot. A rangos európai versenyen a visszhang városa még egy svájci síparadicsomból érkező versenyzőt is maga mögé utasított. Utánajártunk Tihany titkának és találtunk uralkodó két tornyot, zseniális piacot, átgondolt koncepciót és annyi levendulát, hogy kicsit bele is fulladtunk. Azért arra is rákérdeztünk, hogy tényleg vett-e villát a környéken Angelina Jolie és Brad Pitt.

Nem mindennapi siker Tihany győzelme, tekintve, hogy magyarországi település még soha nem nyert ezen a rangos európai versenyen. Az elmúlt húsz évben sorra észak-olasz, holland, svájci és osztrák települések nyerték az Európai Falumegújítási pályázatot. Összehasonításképpen: Tihany a dél-tiroli Mals-t is maga mögé utasította, amely a magyar viszonyokhoz képest más pályán játszik: csak az éves iparűzési adóbevétele 100 millió euró.

A balatoni település annyira hitt a sikerben, hogy a tihanyi önkormányzat önköltségen nevezett a versenyre. A tavalyi hazai előválogatást ugyanis Komlóska nyerte és az állam csak az első helyezett település nevezési költségeit állta. A müncheni központú zsűri indoklása szerint a díjjal az egykori „vasfüggöny mögötti” település fejlődési útját is honorálni kívánták.

A hároméves terv

A díjat megelőző több éves előkészítési munkáról Tósoki Imre polgármester mesélt. A radikális irányváltásra elsősorban a vendégéjszakák számának rohamos csökkenése miatt volt szükség. Mivel Tihany része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak, valamint történelmi központjában számos műemlékvédelmi épület található, a településvezetés ha szeretné, sem tudna a turizmuson kívül másra alapozni.

Ez a húzóág pedig az elmúlt évtizedben egyre rosszabb számokat produkált. Míg 2000-ben még 200 ezer volt az éves vendégéjszakák száma, 2010-re ez 95 ezerre esett vissza. A 60-as évek óta nem voltak nagyobb felújítások, noha a rendszerváltás után megnyílt határok miatt a külföldi vendégekért való versenyhelyzet is nőtt. Az egykori kelet-német vendégeknek már egyáltalán nem volt olyan vonzó a Balaton retró arca, mint korábban és a Balaton helyett inkább mást választottak utazási célpontnak. Ehhez jött még a tihanyi szállodák lepusztulása, majd bezárása: az egykori állami Garda Hotel, illetve a MSZMP-tagokat üdültető Park Hotel (József főherceg nyaralója) korábban közel tízezer embert tudott elszállásolni évente.

Tihany rebranding

Valamit tenni kellett tehát a Tihany-brand megújítása érdekében. 2004-től EU-s források is megnyíltak a fejlesztésekhez, már csak egy egységes koncepció hiányzott a település részéről. A polgármester az egyik legtermékenyebb időszakként emlékszik vissza a 2006-2009 közötti évekre, amikor kidolgozták a fejlesztések ütemtervét.

A városvezetés civil szervezetek vezetőinek, illetve Ybl-díjas építészek és helyi lakosok bevonásával munkacsoportokat alakított. A hetente megtartott egyeztetéseken mediátorok is részt vettek. Mindegyik munkacsoport más-más témát kapott: egyik a fiatalok településen tartásával, másik a rendezvények kitalálásával foglalkozott, de egy másik csoportnál az épületek megújítása is előkerült. Mindegyik csoport abból indult ki, hogy milyen településen szeretnének élni tizenöt-húsz év múlva.

Épül a legenda

Három évnyi egyeztetés után indultak el aztán a fejlesztési és felújítási munkálatok. Ennek egyik első eleme volt a tihanyi kerékpárút megépítése, mert a balatoni kerékpárhálózat a 71-es út mentén szó szerint elment Tihany mellett. 

Aztán a tihanyi legenda projekt részeként megújult a Borsos Miklós tér, létrehozták a Mádl Ferenc teret és megújítottákTihanyi Bencés Apátság és a Visszhang-domb között vezető Pisky-sétányt. A műemlékvédelmi központot pihenőövezetnek nyilvánították, a parkolókat a peremterületekre telepítették.

Levendulát levendulával

Tihany imázsát természetesen továbbra is a levendulára akarták felfűzni. Ennek a 2011-ben nyílt Levendula Ház Látogatóközpont is része már. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park által létrehozott látogatóközpont interaktív kiállítása a Tihanyi-félsziget élővilágát mutatja be. Tihany központjában is egymást érik a levendula házak, amelyek a kézműves fagyitól a levendulaszörpökön és szappanokon át sokféle kézműves és iparművészeti terméket árulnak.

A jövőbeli tervek között szerepel új levendulaültetvények telepítése és a Tihanyi Bencés Apátsággal közösen egy gyógynövénylepárló üzem létrehozása is.

A polgármester szerint ezek az infrastrukturális fejlesztések ösztönözték később a turisztikai szolgáltatókat is beruházásokra és felújításokra. Tihany luxus oldalához tartozik az Echo Residence Hotel, benne a füredi Karolina Kávéház tulajdonosai által nyitott Karolina Fűszerkertje étteremmel. Gasztronómiai kalandozásra egyébként a közeli Ferenc Pince Csárda és Borárium is ideális helyszín. A csodás balatoni panoráma mindkét étteremből garantált, csakúgy, mint az Apátsággal szomszédos, legendás Rege Cukrászda teraszáról.

A nemrég megújult tihanyi hajóállomás EU-s forrásokból, míg a mögötte lévő egykori bazársor egy magánvállalkozó befektetésének köszönhetően újult meg. A személyszállítást bonyolító kikötő új térkő és faburkolatot és esőbeállót kapott. A tíz éves fejlesztési ütemtervben egyébként a Szántód és Tihany közötti autószállítást lebonyolító tihanyi rév felújítása is szerepel.

A két tornyon túl

Tihany kulturális arca sokáig egyet jelentett a Tihanyi Bencés Apátság épületével. Évtizedekig az emblematikus épület szerepelt minden képeslapon és Tihanyról szóló turisztikai kiadványon.

Tavaly egyébként az Apátság épülete is bővült a Csokonai-liget szomszédságában egy új turisztikai fogadóépülettel, a Porta Pacisszal.

A tavaly nyílt KOGART Tihany nem titkolt célja, hogy pár év múlva ne csak az Apátság épülete jusson eszébe Tihanyról a látogatóknak. A galéria állandó kiállítása a Borsos Miklós tárlat, de a nyarakra a múlt héten bezárt Munkácsy-tárlathoz hasonló nagy durranásokkal készülnek majd.

Október 5-től nyílik a 20. századi európai avantgárd grafikákat bemutató tárlatuk. Az új kiállítás előkészítési munkálatai közepette csíptük el Dallos Krisztina galériavezetőt, aki a legnagyobb kihívásnak a helyiek becsábítását tekinti. A KOGART Ház egyébként nem ölbe tett kézzel várja a vendégeket, a tihanyi fesztiválokra maguk is kitelepülnek, a jövőben pedig múzeumpedagógiai foglalkozásokkal akarnak minél több környékbeli iskolás és óvodás csoportot fogadni.

Kint a Placcon

A 2011-ben először, majd azóta is minden nyáron megrendezett ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivállal Tihany a kortárs művészetekben is erősít. A fesztivál idejére idén júliusban is számos fővárosi kiállítóhelyszín és művészeti projekt költözött Tihanyba, koncertek és kortárs irodalmi beszélgetések helyszíne volt a tihanyi rév melletti placc. Az ARTplacc mellett még a populáris színházi és zenei vonalat képviselő Tihanyi Szabadtéri Játékoknak sikerül évről évre nagy embertömegeket megmozgatnia.

Az ARTplacchoz nem csak fizikailag, de szellemiségében is szorosan kötődik a tihanyi PIAC Placc. Az ételt-italt és igényes kézműves termékeket felsorakoztató, szombatonként egész évben nyitva tartó termelői piac mára az északi part egyik legjobb piacává nőtte ki magát.

Úgy vettük észre, hogy a tihanyi PIAC Placc által elindított egészséges táplálkozás irányába mutató folyamatok a központra is kihatnak. A Levendula Fagylaltozó nevű egységet már szinte felesleges megemlíteni a levendula tengerében, de idén nyártól üde színfolt a település központjában a Tündérsziget is, ami egész évben kínálja a környék egyik legjobb reggelijét. Kapható náluk sokféle házi lekvár, finom házi sajtok, szezonális gyümölcsök, krémek és gluténmentes sütemények is.

Brad Pitt a szomszédom, és neked?

Kár lenne tagadni: a luxus legalább annyira része a Tihany-képnek, mint Csopak imázsának a rizling. Elég csak a vízről a hegy oldalában sorakozó villasorra nézni, máris szembeötlő a méregdrága ingatlanok jelenléte. A tihanyi luxus ingatlanpiac pár évvel ezelőtti fellendüléséhez mégis szükség volt egy máig tisztázatlan pletykára.