Szeretnénk némi pánikot kelteni: az utolsó nyári hónap első hétvégéje következik! Ez a közelgő Szigettel megvilágított napok fényében sokak számára végképp azt is jelentheti, hogy egyre csökken a napsütéses Balatonnál eltöltött órákra való esély. Persze attól nem félünk, hogy ősztől nem lesz miért lemenni a Balatonhoz, de biztos, ami közel van alapon összegyűjtöttük nektek, mit érdemes tenni, hogy minél tökéletesebben alakulhasson ez a hétvége!

Péntek

Vidékjáró gyógynövénynap, Tihany (augusztus 8.)

A tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontot egyébként is azért érdemes beszorítani a környékbeli kirándulások programjai közé, mert interaktív módon mutatja be a régió érdekességeit, illetve a fontos tudnivalókat. Augusztus 8-án a látogatók megismerkedhetnek a levendula lepárlásának módszereivel, a foglalkoztató teremben varrhatnak levendulazsákot, és azok, akik magukkal hozzájuk a bögréjüket, a Levendula Ház vendégei lehetnek egy csésze teára is. Ha még soha nem jártál itt, akkor ez a nap remek alkalom arra, hogy egy kicsit közelebb kerülj a védett, néhol levendulával színezett természeti területhez.

World Performance Wingsuit Series - Balaton Nagydíj, Siófok (augusztus 7 - 10.)

Lassan ugyanannyiszor lesz szó levegőről, mint vízről, amikor a Balaton környéki lehetőségről beszélünk. És ezúttal még csak nem is vitorlás programra hívjuk fel a figyelmet! Augusztus 7. és 10. között rendezik meg a Wingsuit Balaton Nagydíjat a Siófok-Kiliti reptéren. Nézőként főként az augusztus 8-9-i versenynapok tűnnek érdekesnek.

Paloznaki Jazz Piknik (augusztus 8-9.)

Nem volt elég egy hét, hogy lecsatlakozz a Művészetek Völgye által generált rezgésekről? Senki nem mondta, hogy feltétlenül hagyni kell őket elcsitulni. Augusztus 8-9-én rendezik meg a III. Paloznaki Jazz Pikniket, ahol kitűnő muzsikával, képzőművészeti performanszokkal, gyermekprogramokkal és remek borokkal várják a fesztiválra látogatókat. A Völgy rockerei nem biztos, hogy mind jelen lesznek, de a hazai jazzélet legkiválóbb előadói mellett, nemzetközi sztárokat is felvonultatnak majd. A fesztivál előtt készítettünk interjút Homola Szabolccsal, akire borzasztó furcsán néztek a helyi polgármesteri hivatalban néhány éve a piknik ötletének hallatán, valamint a U2-val és orosz népdallal is készülő Tompos Kátyával.

Árak: Július 25-től: fesztiválbérlet 10 500 Ft, napijegy: 6500 Ft.

Ax & Ax koncertek, Kéthely (augusztus 8.)

Minden péntekre eső nyári estét lehet fokozni jó zenével és kitűnő borokkal. A kéthelyi Ax & Ax látványborászat ebből indult ki, amikor elindította koncertsorozatát. Most pénteken Hans Theesink ad majd elő náluk este 8 órától.

Alkotótábor 11. Szántódpuszta (augusztus 8-10.)

Idén Balatonkeneséről Szántódpusztára költözik a minimál zene szerelmeseit egy táborba rendező fesztivál. Az Alkotótábor nem egy hagyományos elektronikus zenei fesztivál, ide azokat várják, akiknek a kempingezés, a nyaralás az ambient - electronica - dubtechno - house - techno vonalon mozgó ütemekkel teljes.

Árak: hétvégi jegy elővételben: 5000 Ft, a helyszínen: 6000 Ft, napijegy: 3000 Ft.

Szombat

Csalóka Péter zenés mesejáték, Alsóörs (augusztus 9-10.)

A gyerekeket nem lehet elég korán ráhangolni a szabadtéri mozizásra. Ha este nem szívesen vinnénk őket valamelyik tó menti kertmoziba, akkor most szombaton 11 órától az alsóörsi Strandszínház előadása remek alternatíva lehet! A Pannon Várszínház előadásában látható majd maga Csalóka Péter.

XIV. Balaton-átevező túraverseny, Alsóörs (augusztus 9.)

Kajakkal, kenuval, SUP-al, vagy akár sárkányhajóval, a lényeg, hogy lapátolj! 14. alkalommal rendezik meg a Balaton-átevező túraversenyt, amely Alsóörsről indul Siófokra, majd vissza. A 18,5 km-es távon csak kézi hajtású járművek vehetnek részt, a verseny az alsóörsi hajóállomás és a strand közötti területről indul 11 órakor.

Strandlabdarúgó Európa Bajnokság, Siófok (augusztus 08-10.)

siófoki Nagystrandon három napon keresztül minden a strandfociról fog szólni, hiszen tizenkét országból érkeznek majd játékosok. A selejtezőben Magyarország Andorrával, Angliával és Csehországgal csap majd össze. Jó idő és közeli tartózkodás esetén a drukkolás alól senki nincs felmentve.

Bohém légy-ott, Hegymagas (augusztus 9.)

Még több jazz. A Gilvesy Pincészet is jazz-zenére hangolná értő és borszerető közönségét! Augusztus 9-én rendezik meg a Bohém légy-ott nevű jazzestet, ahol a harmadik főszereplő a zene és a borok mellett a helyi specialitásokra építő gasztronómia lesz.

Árak: 4000 - 15000 Ft

Vasárnap

Fogyatékossággal élők Strandfesztiválja, Balatonfűzfő (augusztus 10.)

Hiánypótló szemléletformáló fesztivállal készül Balatonfűzfő: interaktív módszerek segítségével mutathatják meg tehetségüket a fogyatékkal élők. Mozgássérültet segítő kutyás bemutató és előadás, a Roll Ring Country gördülő tánccsoport műsora, Ügyességi játékok, jeltolmácsolás bemutatása meglepetés produkcióval. Ahol pedig csak befogadni kell: Kiss Jusztina és Jánoki Márió is fellépnek a nap folyamán.

Öbölátúszás, Balatonfüred (augusztus 10.) - ÚJ IDŐPONT: AUGUSZTUS 17.

Jó néhányan félre fogják érteni, ha eldicsekszel vele, hogy részt vettél a balatoni Öbölátúszáson, és elismerő szemekkel nézve, egyből Balaton-átúszásra asszociálnak majd! Persze nem csak emiatt érdemes adni egy esélyt a dolognak, és a Balatonfüred és Tihany közötti 3,5 km-es táv abszolút teljesíthető. Augusztus 10-én tízkor rajtol a 20. Öbölátúszás a balatonfüredi Marina Hotel strandjáról; nevezni előzetesen vagy a helyszínen is lehet.

A helyszíni nevezés 7000 Ft.