A Balaton jégbe fagyott, de az ötletgyárak és fesztiválstábok már dolgoznak. Még finomabb hamburgerek, még jobb fesztiválok, gyorsabb vonat, több kertmozi és ugyanannyi naplemente. Ez lesz a Balatonon 2015-ben.

Még finomabb hamburgerek. A balatoni street food miatt 2014-ben sem kellett szégyenkezni, a trendi és a hagyományos iskola is megvillantotta magát. Biztos forrásból tudjuk, hogy több kedvencünk is újabb dobásokra készül hamburger- és büféfronton. Lesz, amire már tavaszig sem kell várni, mindenről idejében beszámolunk!

Nyitott Balaton. Tavaly először élvezhettük a tavaszi és őszi Nyitott Balaton programsorozatot. Éttermek, borászatok és a helyi turisztikai szervezetek összefogása, több száz program és rengeteg vendég. Szebb cáfolat nem is lehetett volna arra a tévhitre, hogy a nyáron kívül nincs élet a Balatonnál. Idén újra lesz Nyitott Balaton, május 1-11. között és szeptember végén. És ahogy tavaly, a We Love Balaton 2015-ben is részt vesz a programsorozatban.

Balaton Method. Kedvenc zenekaraid, kedvenc balatoni hangulataid és kedvenc balatoni helyeid, egy egész estés zenés filmben. A Kodály Method zenés kisfilmek ötletgazdái, Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr 2014-ben nekimentek a balatoni naplementének, hogy tipikus helyszíneken, különleges ötletekkel turbózva zenéltessék Harcsa Veronikát, a Quimbyt, vagy az Elefánt zenekart. Bemutató március 6-án Budapesten, de nyáron a Balatonnál is többfelé láthatjátok majd a Balaton Method filmet.

Új kertmozi. A kertmozik nem csak bezárni, de újranyitni is tudnak. Idén régi-új kertmozival bővül az északi part kínálata. Balatonakaliban újranyílik a bezárt kertmozi. Amúgy se hagyjatok ki legalább egy kertmozis estét Révfülöpön, Fövenyesen, vagy a déli parton, Zamárdiban és Aligán.

Nagyon Balaton. 2013-ban elindult, 2014-ben már a legjobb balatoni fesztiválokat sorakoztatta fel a Nagyon Balaton fesztiválsorozat. Hogy idén hova fejlődik tovább, még nem tudni, de hogy újdonságok készülnek, az már biztos. Ami tudható, hogy az European Festival Awardson is díjazott B.my.Lake fesztivál elköltözik Balatonaligáról, egyenesen a Strand fesztivál szomszédságába, Zamárdi partjaira.

Felszáll a Pegazus. Egyik kedvenc helyünk volt 2014-ben, pedig csak nyár végén nyitott meg, így egyelőre nem tudjuk mire lesz képes. A Káli-medence sosem csak a provanszias-toszkánás körülmények közötti evés-ivásról szólt, hanem az izgalmas kulturális kísérletekről, művészek találkozóiról. Már akkor is, amikor még egyáltalán nem számított menőnek. A Pegazus ennek a pezsgésnek szeretne a helyszíne lenni, aminek őszintén drukkolunk.

Pimp my Balatonfüred. Füred a szigorú kézzel irányított fejlődés jelképe, ahol minden évben újra térköveznek valamit, nyílik egy azonnal felkapottá váló étterem, egy izgalmas kiállítás, vagy összehoznak egy látványos sporteseményt. Ez 2015-ben sem lesz máshogy. Lesz olyan, hogy Frankofón Feszt, vagyis Robert Capa és Picasso-kiállítás, Nyíltvízi Úszó Világkupa, őszre pedig egy új gasztrofesztivált ígérnek a fürediek.

Balcsi Original. Tavaly nyár végére végre befutott egy tisztességes balatoni ruhamárka is, a Balcsi Original. hogy a naplementés-instagramos jófejkedést végre malibus-pálmafás pólók helyett hazai gúnyában tudjuk abszolválni. Télen, mondjuk, nehéz mit kezdeni a derékig kivágott strandtrikókkal, de a Balcsi Originales srácok már a következő évre gondolnak. Sőt a hidegre is, mint azt a képen látható kapucnis pulóver is sugallja.

Idén havi matricák helyett megyei matricákkal is le lehet hajtani a Balatonra. Csak senki ne felejtse el jól összematekozni, hogy hány megyén is halad át az M7-es, amíg eléri a tavat. Kevesebb macerával járhat viszont ugyanez, ha vonattal próbálkozunk. 2014 szeptembere óta építik át a Balaton déli partjának vasútvonalát. Az ígéretek szerint nyár elejére elkészül a Szántódig tartó felújítás (ami később majd halad tovább a déli parton) következtében egy kicsit még tovább rövidül a Budapest-Balaton utazási idő. Nem csak a síneket építik át: ha a Balaton Soundra, vagy a Strand fesztiválra érkeztek, ne lepődjetek meg, ha a zamárdi vasútállomás környékén semmi sem ott lesz, mint eddig.