Milyen lesz a balatoni nyár vasárnap zárva tartó boltokkal? Kicsit sem viccesen kaotikus. A kisboltok tulajdonosai és a balatoni települések polgármesterei egyre jobban sürgetik a szabályozás módosítását a Balatonnál. Ha minden így marad, a piacok jól járnak, és a Soundon sem leszünk bajban. Elmagyarázzuk a bizonytalant.

Az idén vasárnapra esett március 15. után ez lesz az első vasárnap, amikor valóban zárva lesz a legtöbb bolt a Balatonnál is. A törvény szerint: 

  • A 200 négyzetméternél nagyobb alapterületű boltoknak vasárnap zárva kell tartaniuk
  • A 200 négyzetméternél kisebb alapterületű boltok abban az esetben tarthatnak nyitva vasárnap, ha a tulajdonosuk vállalja, hogy csakis ő és családtagjai dolgoznak a boltban vasárnap
  • A vasárnapi zárva tartáson kívül, hétköznap is csak reggel 6 és este 10 óra között lehetnek nyitva az üzletek, ezen az időszakon kívül csak a tulajdonos és családtagjai dolgozhatnak a boltban

Az általunk megkérdezett balatonfüredi, balatonalmádi és keszthelyi turisztikai referensek szerint a helyiek és a Balatonra látogató turisták ebből egyenlőre csak a nagyobb áruházláncok vasárnapi hiányát fogják érzékelni, mert sok balatoni kisbolt csak tavasz közepén nyit majd a szezonra. Mindannyian azt hangsúlyozták, hogy egyelőre teljes a bizonytalanság a balatoni boltok vasárnapi zárva tartása körül.

Viszont máris látszik, hogy ha a törvénybe nem kerülnek bele további kitételek, akkor a balatoni kisboltok többsége komoly bevételkiesésre számíthat a nyári szezonban, sokukat akár a bezárás vagy alkalmazottaik egy részének leépítése is fenyegetheti majd.

De a nyári hétvégéket Balatonon töltő turisták sem fognak olyan egyszerűen friss zsemléhez jutni vasárnaponként, mint ahogy eddig megszokták. A sonline.hu írt a tóparti kiskereskedők múlt szerdán tartott siófoki szakmai fórumáról, ahol az egyik kisbolt tulajdonos jól megfogalmazta a probléma lényegét kérdésével:„Nyitott Balaton akciót hirdetünk, vasárnap zárva tartó üzletekkel?”.

A vasárnap nem vásárnap

A nagyobb élelmiszerláncok üzleteinek a Balatonon is kivétel nélkül zárva kell tartaniuk vasárnap. A 200 négyzetméter alapterület alatt lévő kisboltoknál pedig kérdés, hogy tulajdonosuk meg tudja-e oldani, hogy vasárnaponként ő vagy külön erre a napra beszervezett egyik családtagja álljon a pult mögött. Feltehetően a szigorított körülmények ellenére is több üzlet lesz majd nyitva a Balatonnál vasárnap, de hogy pontosan hányan és milyen feltételekkel, azt egyelőre nem tudni.

A jelenlegi törvényt nem csak  a kis üzletek tulajdonosai, hanem több balatoni település polgármestere is kritizálja. A sonline.hu-nak Zamárdi polgármestere, akárcsak a tóparti kiskereskedők szövetsége elmondta, szorgalmazzák, hogy a Balaton parti települések részesüljenek speciális elbánásban, és hogy minden 200 négyzetméter alatti üzlet nyitva tarthasson a hét turizmus szempontjából legerősebb napján, függetlenül attól, hogy a tulajdonosa vagy hozzátartozója áll-e a pult mögött.

Pedig Zamárdi még valamennyire a kivételezettek körébe tartozik. A Balaton Soundnak, Strand Fesztiválnak helyet adó település kisboltjai a fesztivál ideje alatt vasárnap is nyitva tarthatnak, mivel a törvény nem vonatkozik a zenei és kulturális rendezvények területén működő kiskereskedelmi egységekre. Ezzel együtt nem egyértelmű, hogy meddig terjed pontosan egy fesztivál területe, például a Művészetek Völgye esetében, aminek a koncertjei, előadásai egy időben több településen is zajlanak. Az is felvetődött, hogy vajon az egész nyáron át tartó, úgynevezett helyi zenei, kulturális fesztiválokkal egy-egy település kisboltjai meg tudnák-e kerülni a törvényt.

Mindenki piacra

Ami rossz hír a boltoknak, abból jól jöhetnek ki a piacok. Elképzelhető, hogy a megnövekedett vasárnapi forgalom reményében azok is kinyitnak idén nyáron, akik eddig vasárnap zárva tartottak.

Tavaly az alábbi piacok működtek vasárnap is:

Egyedi szabályozást a Balatonnak

Ha a Balatonra továbbra sem találnak ki egyedi szabályozást legalább a nyári csúcsidőszakra, akkor az ott pihenőket biztosan érik majd meglepetések.  A kisebb településeken, ahol eddig is csak egy-két kisbolt volt, elképzelhető, hogy egyetlen boltot sem fogunk vasárnap nyitva találni. Ez részben azt jelenti, hogy nem lesz vasárnap reggel friss péksütemény az asztalon, de akkor is bajban leszünk, ha elfeledkeztünk valamiről a szombati bevásárláskor. Igaz, az éttermek és büfék továbbra is nyitva tarthatnak vasárnap, tejért viszont nem lesz hová elszaladni.