Az utóbbi években hatalmas fejlődésnek indult a Káli-medence. De olyan nagy figyelem összpontosult rá, hogy közben észre sem vettük, hogyan alakulnak a nyomában más balatoni régiók. Az ősz a számvetés időszaka is egy kicsit, ezért megnéztük, miért üt két legyet egy csapásra, aki Hegymagasra látogat, és mit kínál Csopak-Paloznak vagy Pécsely környéke.

Hegymagas és környéke

A polgármesterrel való beszélgetésből már tavaly kiderült, hogy Hegymagasnak komoly tervei vannak a turizmussal. Ehhez adott a kétezer éves kultúrtáj, ami része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak. Nem csoda, hogy a falu vonzza a hátizsákos turistákat olyan természeti látványosságaival, mint a bazaltorgonák, de korántsem csak természetjáróknak ajánlott felkapaszkodni a Szent György hegyre, ahol egymást érik a kisebb-nagyobb családi pincék.

A hegy kivételes mikroklímájának köszönhetően 47-fajta szőlővel foglalkoznak. A Nyári Pincében vagy a Szászi Birtokon az olaszrizlingtől a hárslevelű fajtákig terjed a borskála. Utóbbi éttermi résszel is bővült ezen a nyáron. Aki csúcsra akarja járatni a hegyi bortúráját, annak a Szent György Napokra érdemes időzítenie a látogatást, amikor a környék összes kisebb-nagyobb pincéjének bora megkóstolható. Bor és zene együtt jár, legalábbis Hegymagas pár éve tudatosan épít egy zenei fesztivált. A JAZZ Magas Fesztivál mellett festőket is vonz nyaranta a falu, akik a számukra létrehozott művésztelepen alkothatnak. A Gilvesy Pincészetet is érdemes felírni a bakancslistára, és érdemes valamelyik borvacsorájukra, vagy a nyári Bohém Légyottra időzíteni a látogatást. És még akkor sem fogy el a látnivaló, ha mindent megkóstoltunk Hegymagason.

Biciklivel is teljesíthető távban van tőle Szigliget, ahová az interaktívvá alakított várért vagy a Balaton legjobb fagyijai közé választott Várkávézó Fagylaltozó kínálatáért is érdemes ellátogatni. Egy jó ebédért pedig be lehet ülni a művészek kedvenc éttermébe vagy a strandon Oszi bácsi keszegsütödéjébe.

Csopak, Paloznak

Az utóbbi években szédületes sebességre kapcsolt ez a két település is. Csopak jelentősen uralja a Balaton gasztronómiai térképét az idén megnyílt Márga Bisztróval, a Vígmolnár Csárdával vagy a hajókikötő mellett tavaly megnyitott Code Zeroval, ami street fodot kínál nyaranta. Paloznakon idén nyitott meg Sáfránkert vendéglő, ami a Márgához hasonlóan igényes bisztró konyhát visz. Nem csak ételből, hanem borokból is bőven akad választék a két településen. Például Csopaki Kódexszel jelölt Jásdi vagy Szent Donát-bort Csopakon vagy Homola-borokat Paloznakon.

A gasztroélmények mellett kultúrát is kínálnak nyaranta ezek a települések. Paloznak a Jazz Piknikkel vonzza nyaranta a zeneszeretőket, Csopak pedig a Hello Woodosok ácsolásának, barkácsolásának biztosít helyet. A kirándulók sem unatkozhatnak itt, Csopakon nem csak dűlőtúrában lehet része a hegyre felkapaszkodóknak, hanem káprázatos balatoni panorámában is. Paloznak rendezett központja pedig tavasztól őszig bővelkedik virágokban, amiért szó szerint szemet gyönyörködtető a faluban sétálgatni.

Pécsely, Vászoly

Már majdnem a Káli-medencében vagyunk, de mégsem. A Vászolyba vezető kocsiútnál kevés romantikusabb útvonal létezik a Balatonon, nyáron virágzó mezőket, ősszel sárguló levelű fákat tartogat. Ha megérkeztünk Vászolyra, érdemes gyorsan leparkolni és gyalog folytatni a túrát a több száz éves házak között. A Balatontól kicsit távolabb eső, eldugott kis faluban nem véletlenül vásárol egyre több nyaraló házat: körbefogja a természet. Ideális hely az elvonulásra és kirándulásra. Idén nyílt meg a Vászolyi Sajtmanufaktúra, amelynek sajtjai már számos jó balatoni étteremben megtalálhatók, de aki Vászolyon jár, az helyben is megvásárolhatja őket. Egyéb finomságokért pedig a Vászolyi Helyi Termelői Piacra  érdemes benézni.