Ez már a célegyenes: egy hónap múlva itt a nyár. A hónap első felében Nyitott Balaton lesz és pünkösdi hosszú hétvége, utána jönnek a hennások és azok, akik minden gond nélkül körbefutják a Balatont egy hétvége alatt. És mi lesz itt, ha később még a parti büfék, a főtt kukoricások, a vitorlások és a legbátrabb vízibiciklisek is beszállnak? Szevasz tavasz, már vártunk.

Balaton? Nyitva!

Május 1. - 16.: Nyitott Balaton

Korábban már írtunk arról, hogy hány okunk van a magyar tenger nyitásáról beszélni. A május elsejétől kezdve két héten keresztül tartó Nyitott Balaton-programsorozatban részt vevő több mint harminc település lefedi az egész Balatont.

Már önmagában program lehet megkóstolni a Balaton Fagyijának versenyzőit. Megvan a győztes is: a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó főzött ki egy Szent György-hegyi mustból, mentás-citromfűből készült versenyzőt. Aki tovább hűtené magát, annak szólunk: vannak különdíjasok is.

Minden tavaszi fáradtságot ki lehet pihenni egy hosszú hétvége alatt, ezért szerencsés, hogy a Nyitott Balaton vége pontosan egybe esik a pünkösd hétfővel megtoldott hosszú hétvégével. Lesz leánykérés a Rózsakőnél, szigligeti várfoglalás, füredi összművészkedés és tihanyi pálinkázás. Elkezdtük összegyűjteni a legfontosabb programokat, de a listánk folyamatosan bővül.

Május 7.: I. Balatoni Barista Bajnokság – Gyenesdiás

A Balatoni Kurzusok megrendezi a gyenesdiási Természet Házában az I. Balatoni Barista Bajnokságot, aholminden versenyzőnek négy cappuccinót, négy presszókávét és négy saját kávét kell legyártania és szervíroznia negyed óra alatt.

Május 13-15.: Concours d'Élegance – Balatonfüred

A Nyitott Balaton záró hétvégéjén kerül sor Balatonfüreden a Concours d'Élegance-ra, tehát a "választékosság összecsapására" a klasszikus autók között. Nagyjából harminc eredeti vagy restaurált kocsit mutatnak be, elsősorban muzeális értékű különlegességeket. Május 13. és 15. között 1980 előtt készült Mercedesek, Rolls-Royce-ok, Jaguarok, Aston Martinok és Citroënek veszik birtokba a Vitorlás teret.

A Concours d’Élegance gyökerei egészen a sokadik Lajos királyok koráig nyúlnak vissza, amikor a francia arisztokraták felvonultatták lovas kocsijaikat Párizs parkjaiban. Ehhez a tulajdonosok elegáns ruhát is öltöttek, így találkozóikra emlékezve már lassan Füreden is hagyomány, hogy Zoób Katti divatbemutatót tart a Tagore sétányon. Ez idén is lesz.

Kitavaszodás a gasztrofronton

Május 8.: A magyar kézműves fagylalt napja

Míg tőlünk keletebbre május 8. inkább a díszszemlékről híres, nyugatabbra pedig a méltányos kereskedelem világnapjaként ünneplik, addig nem is lehet kérdés, hogy a magyar emberek ezen a napon kapják meg a legjobb lehetőséget az ünneplésre: a magyar kézműves fagylalt napján a programhoz csatlakozó fagyizók vállalják, hogy ezen a napon féláron árulják a fagylaltot a vendégeknek és a jótékonykodással igyekeznek elérni, hogy hátrányos helyzetű társaink is részesüljenek a fagyi örömében.

A felhíváshoz csatlakozó Balaton-környéki fagyizók és cukrászdák listáját itt találod!

Május 14-28.: Pünkösdi Nyitott Borkert, Kislaki Tavasz – Balatonboglár

A balatonboglári Kislaki Borászat idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját, így a jeles alkalomból ígéretes programokkal és ünnepi borvacsorákkal, valamint, természetesen, Légli Géza legjobb boraival várják a vendégeket. A márciusi kezdés óta volt nyitott hétvégéjük, Bárány & Pinot fantázianevű vacsorájuk és szezonindítójuk is, májusban pedig Pünkösdi nyitott borkerttel (május 14-16.) és Kislaki Tavasszal (május 28.) készülnek a borbarátok támadására.

Május 13-16.: Pünkessük! – Szentbékkálla

Pünkössem, pünkösd, pünkösse, pünkössük... – szól a a Káli-medence legnagyobb közösségi terének, Pegazus értelmezésében egy ige tárgyas ragozása. De ortográfiai konferencia helyett pünkösdi bemelegítő hétvégét ígérnek a hosszú hétvégére grillel és bármegnyitóval, valamint a Girls and Mathematics oszlopos tagjával, Total Carlosszal.

Május 14.: Rizling Tavasz '16 – Balatonfüred

A pünkösdi hétvége első napján, május 14-én tartják a Rizling Tavasz '16-ot, a Rizling Generáció idei első nagy eseményét Balatonfüreden, amelyhez csatlakozik a Csopaki Kódex, illetve a Balatoni Kör két-két termelője is. A huszonkét kiállító között találjuk a Dobosi Pincészetet, a Fodorvint, a Koczor PincészetetSkrabskiékat és a Söptei Pincészetet, valamint a kiválasztott 21 Balaton Bort is meg lehet kóstolni.

Május 15.: Szabad a gazda – Révfülöp

Van egy teljesen új hely Révfülöpön, ahol még nem jártunk, de május 15-én, vasárnap izgalmas egyveleggel nyitják meg a kertjüket. A Neked Szabad tart palántavásárt – amelyen szakavatott botanikus- és kertészbrigádtól kérhetünk segítséget –, lesz közös fűszermandala-ültetés, nyári konyha és élőzene is. És ha esetleg ott töltenéd az estét, akkor a sátorozásra is lesz lehetőség. Álláspontunk ugyanaz, mint Osvát Ernő véleménye Ady Fekete zongora című verséről: „Nem tudom, hogy miről szól, de nekem tetszik.”

Sár, tankok és henna

Május 13-15.: Somogybabod Offroad Fesztivál 2016

Somogybabod Offroad Fesztivál
, azaz Európa legnagyobb terepjárós találkozója – amit jubileumi, harmincadik alkalommal rendeznek meg – idén is vár mindenkit a kamionnal érkezőktől a traktorral befarolókig május 13-tól 15-ig, akiknek megmozgatja a fantáziáját az, hogy „a programok folyamatosak a Dagonyában”.

Május 28-29.: IV. Országos Hadikulturális Fesztivál – Tapolca

Május 28. és 29. között
 pedig talán az ország egyik leg, khm, különösebb fesztiválja, a IV. Országos Hadikulturális Fesztivál várja a Tigris-tankok, a Hetzer-rohamlöveg, a SU-76M páncélvadászok vagy a T-72-esek szerelmeseit. A kétnapos dinamikus hadijáték mellett családbarát belépő és ingyenes parkolás kecsegteti a csobánci laktanya szellemvárosába látogatókat.

Május 15.: I. Országos Henna Fesztivál – Krisna-völgy

A békésebb természetű „csapatókat” kiszemelve rendezik meg idén első alkalommal az I. Országos Henna Fesztivált a Krisna-völgyben. A május 15-i egynapos fesztiválon verseny, előadások és kiállítás is lesz a hennáról, de szentélylátogatás és fotókiállítást is tartalmaz a program.

Nézzünk a moziban, igyunk a pincében

Május 6-25.: Bertolt Brecht–Paul Dessau: A szecsuáni jólélek – Zalaegerszeg

Bertolt Brechtért még Zalaegerszegig is megéri elutazni. Ebből kiindulva ajánljuk minden kultúrafogyasztónak Bertolt Brecht A szecsuáni jólélek című darabját Csiszár Imre rendezésében. A példázatnak is beillő darab kérdése pedig nem kisebb, mint az, hogy hol is van a rossz: az emberben vagy a körülményekben? A választ pedig május 6-tól 25-ig tizenegyszer hallhatjuk rá a Hevesi Sándor Színházban.

Május 16.: A lecke – Kaposvár

Brecht után még tovább emeljük a tétet: a kaposvári Szivárvány Filmklub ARTosztály névre keresztelt filmklubja májusi 16-i vetítése napjaink bolgár valóságába enged bepillantást Petar Valcsanov és Krisztina Grozeva filmjével, A leckével: Nagyezsda tanítónő egy általános iskolában, ahol véres komolysággal kezd nyomozni egy lopási ügyben. Mindeközben alkoholista férje által felhalmozott adóssága miatt lányával együtt az utcára kerülés fenyegeti őket.

Május 6-16.: Kristinus Vinocino, az ország első bormozija – Kéthely (x)

Az előző hónapban nyitotta meg kapuit az ország első bormozija, a Kristinus Vinocino. Május közepéig még négy, este hat órai vetítéssel várják a „gasztrofalatokkal” egybekötött mozizásra fogékonyakat: az Ahol a szivárvány véget ér (május 6.), a Kéjlak (május 7.), a Megőrjít a csaj (május 15.) és a Vágyak szerelmesei című filmekkel. A filmekhez grissini-variációk és a Kristinus Borbirtok saját borai kaphatók.

Ultrafutás a Balaton körül