Három méter széles, zöldszigetekkel teli sétányt álmodtak Máriafürdőre. Ez csak a kezdet, később még vitorláskikötő is jöhet.

Balatonmáriafürdő az elmúlt egy évben többször is a média figyelmének középpontjába került: hol árvíz sújtotta a települést, hol az iszap falta fel a strandjait, ám a városvezetés mindig igyekezett fejlődést hirdetni magáról, és ezzel párhuzamosan megoldani a nehézségeket. Most strandbejárókkal küzdenek az iszap ellen, miközben elfogadták a terveket arra, hogy a Rákóczi utcát (a település fő utcáját) átalakítják - írta korábban a sonline.hu.

A cikkből kiderül az is, hogy hét évvel ezelőtt komoly tiltakozási hullám miatt egyszer már elbukott a Rákóczi-projektként emlegetett promenádépítési terv, de idén úgy tűnik, nagyobb támogatottságot élvez az elképzelés.

A 600 millió forintos felújítás keretében sétánnyal, fasorral, bicikliúttal, pihenőpadokkal és kandeláberekkel látnák el az utcát, ami az átépítés után egy majdnem 3 méter széles, tavernás és zöldszigetekkel tarkított sétánnyá válna az út 4,5 méteresre zsugorításával. – ismertette a terveket Ládonyi Ákos építőmérnök az MTI-nek.

A Rákóczi utcának a csatornapart és a falu központja közti részének teljes rekonstrukcióját szorgalmazó tervezet szerint az így kialakított részen egyirányú forgalmat vezetnének be, míg az ellenkező irányba haladókat a párhuzamos Keszeg utcába terelnék.

Bár a projekt teljes gáz-, víz- és szennyvíz-rekonstrukciót, 40%-os forgalomcsökkenést, föld alá vitt elektromos vezetékeket, dizájnelemeket és díszkövezést ígér, valamint „komoly forgalomlassító akadályokat is kilátásba helyeztek”, az önkormányzat által szervezett lakossági fórumon kiderült, hogy a balatonmáriafürdői lakosoknak és nyaralótulajdonosoknak vannak kétségei a tervekkel kapcsolatban.

A Nyugati-övcsatorna partján lévő üdülők tulajdonosai jelezték, hogy a főutca tehermentesítése miatti – nagyobbrészt buszok és teherautók alkotta – forgalomnövekedés egyrészt életveszélyessé teszi az alig több mint fél méteres járdán való közlekedést, másrészt el fognak értéktelenedni az ingatlanjaik. A fórumon Galácz György polgármester és Ládonyi Ákos is azt mondta, hogy „a jelenlegi tervek nem véglegesek.”