Balatoni arcokat bemutató sorozatunkban a legkülönbözőbb területeken dolgozó emberekkel beszélgetünk, akik valamilyen különleges foglalkozást űznek a tó partján. Ebből a sorozatból nem maradhat ki Tóth Balázs, a balatoni szezonalitás ellen küzdők egyik legkreatívabb éllovasa sem, aki nyáron elefántokat fürdet, télen pedig karácsonyi vásárt szervez. Balázzsal főhadiszállásán, a BL Yachtclub & Apartments teraszán beszélgettünk a Balatonlellére költözésről, helyi feladatokról és arról, hogy miért kell már most a téli programokon gondolkodni.

A Balatonlelle központjától pár percre található BL Yachtclub & Apartments közvetlenül a parton fekszik, ezért a panorámára senkinek sem lehet panasza, ahogy a hűs habokra sem, ha hajóra szállunk. Azonban a téli időszak igencsak megviselheti a helyi vendéglátósokat és az itt élőket, ez ellen pedig többek közt Tóth Balázs is tenni akar. A klubház és az apartmanok esküvőknek és regattáknak is sokszor helyet adtak már, de a programrepertoárból az elefántfürdetés sem hiányzik.

We Love Balaton: Hogy jött számodra ez az elkötelezettség a Balaton mellett? Itt születtél, vagy „betelepült” vagy?  

Tóth Balázs: Budapestről származom, ezért inkább betelepült vagyok. Ennek ellenére gyerekkorom óta kötődöm a Balatonhoz, jórészt Balatonlelléhez. Szüleimmel töltöttünk el itt nyarakat, majd ifjú titán rendezvényszervezőként a csendesebb nyári szezonban próbáltunk lent lenni, amennyit csak lehetett. Mindez nyaralás volt, nem kötődtem úgy a környezethez, mintha itt élnék. A változást 2009 hozta meg, amikor lehetőséget kaptam a lellei kikötőétterem, a Sekli üzemeltetésére. Onnantól, hogy van egy saját üzleted, itt dolgozol, máshogy kötődsz a tóhoz. Még ha szezonális is volt ez a hivatás akkor, azonnal elkezdtünk máshogy létezni és azon törni a fejünket, hogyan lehetnénk itt minél hosszabban, mert szerettük a kikötői létet.

WLB: A kikötői étterem szezonális munkát jelentett számotokra, hogy lett ebből állandó Balatoni lét?
 

T. B.: Igyekeztünk minél hamarabb nyitni és minél tovább húzni a szezont. Majd 2011-ben jött egy újabb lehetőség, így kerültünk a BL-be, a vendéglátó rész üzemeltetésébe vágtunk bele a csapatommal. Később már a kiadó apartmanok is hozzánk tartoztak, 2016-tól pedig a kikötőt is mi vezetjük. A BL-ben sok vendégnek saját lakása van, nem csak nyáron jönnek  ide pár hétre, ezért ősszel és télen is tudnunk kell étkezést, közösségi teret biztosítani. Így már egész évben itt dolgoztunk, nekem pedig folyamatosan azon járt az agyam, hogyan tegyük még tartalmasabbá, még mozgalmasabbá a kisebb vendégforgalommal járó időszakokat. Közben szinte alig jártunk már fel Pestre, végül fel is számoltunk ott mindent, és ideköltöztünk a feleségemmel.

WLB: Bár Lelle nem a legkisebb déli parti város, télen sok más településhez hasonlóan meglehetősen kiürül. Hogyan lehet mégis életet vinni a téli BL-be, Lellébe?  

T. B.: Akiknek van itt saját lakásuk, jönnek ősszel és télen is. Vendéglátósként, rendezvényszervezőként igyekeztünk a szezont kihúzni és a meglévő infrastruktúrát kihasználva céges rendezvényekkel, csapatépítőkkel nyújtani a szezont, a kisebb vendégforgalmú időkben pedig programokat kínálni az ittlévők és a lellei lakosok számára egyaránt. Megcsináltuk a Dumaszínház-esteket, hatalmas sikerrel, sok nevetéssel. Nagyon pozitív volt, hogy a helyi lakosok is nyitottsággal által a programjainkhoz, és egyre többen jöttek hozzánk. Majd jött a szilveszteri regatta ötlete, idén már a negyediket rendezzük belőle. Karácsonyi vásárt is szerveztünk tavaly. Ötlet van bőven, ezeket szerencsére nagy nyitottsággal is fogadják vendégeink, én pedig örülök, hogy egyre jobban pezseg körülöttünk minden.

WLB: Ennyi történés sok munkát, sok alkalmazottat is feltételez. Megvolt mindehhez a megfelelő alvállalkozói kör és munkaerő is? Mi a helyzet télen?  

T. B.: Nos igen, ez nehéz feladat. Beszállítók, mosoda, felszolgálók, recepciós... nem könnyű megtalálni a jó embereket. Szerencsére az évek során kialakult egy olyan törzsgárda, akikkel feltétel nélkül képes vagyok együtt dolgozni, akik télen is kitartanak mellettem, és hogy úgy mondjam, együtt toljuk a szekeret. Bizonyos területeken találtunk megfelelő partnereket, ami pedig nem ment, megcsináltuk mi magunk. Például elindítottunk egy mosodát, mert nem találtunk megfelelő partnert, az apartmanok és az étterem pedig ezt szükségessé tette. Most ott tartunk, hogy sokaknak mi biztosítjuk a mosodai szolgáltatást a környéken. Nagy felelősség a törzsgárdát télen is megtartani, de tudom, hogy ezen minden ötlet és újdonság segíti. Nekik sem jó, ha télen nincs mit csinálni, még ha fizetést kapnak akkor sem. Ha nincs közös munka és közös sikerek, elveszik a motiváció.

WLB: A Balaton365 honlap. Ez is a te fejedből pattant ki. Miről szól a kezdeményezés?  

T. B.: Nyáron nem nagy művészet forgalmat csinálni,a tél nehezebb, hisz bárki bármit mondd, a Balaton továbbra is szezonális. Sok-sok év, egyre több elkötelezett vendéglátó, egyre több állandó nyitva tartású hely, múzeum, látnivaló és program kell ahhoz, hogy télen is megteljen a tó élettel. Szerencsére sokan gondolkodnak már hozzánk hasonlóan, és vannak, akik nálunk is előrébb járnak ebben, de egy-egy fecske nem csinál nyarat. Fontos az összefogás és az, hogy a nyári időszakon kívül is nyitva tartó helyek, programok egymást erősítsék. Innen jött az ötlet, hogy gyűjtsük össze ezeket a helyeket, boltokat, programokat egy mindenkinek elérhető helyen.

A Balaton365 egy közösségi alapon szerveződő Balaton-térkép lett, amin megtalálható minden az év 365 napján nyitva tartó hely. Feltöltik magukat, akik elkötelezettek az ügy iránt, javasolják másoknak, ők is tegyék fel a saját helyüket, így közösségi alapon bővül a térkép. Évente megerősítést kérünk a szereplőktől, és aki nem reagál, lekerül. Szerencsére egyre több az összefogásra építő kezdeményezés: Balatoni Kör, Balatoni Gasztrotérkép, ezek mind nagyon fontosak, mi benne vagyunk mindenben, ami a minőségi és egész évben nyitva tartó helyeket mutatja be a vendégeknek.

WLB: Az egész éves pörgés mellett azért jut idő pihenésre is?  

T. B.: Persze, mert elengedhetetlen ahhoz, hogy az ember időről időre meg tudjon újulni, jöjjenek az új ötletek, és legyen kellő lendület a folytatáshoz. Nyáron egy fél nap vagy naplemente a vízen, egy jó vacsora jelenti a kikapcsolódást, télen igyekszünk a feleségemmel egy picit hosszabban is pihenni. Kattanásunk a karácsonyi vásárok világa, minden évben elutazunk valahova egy-egy vásárt megnézni.

WLB: Ötlet tehát mindig jön. Mik várhatók tőled az idén? Mik a távlati tervek?  

T. B.: A szilveszteri regatta sikerén felbuzdulva kitaláltuk idénre a Téli regatta sorozatot, mert a Balaton télen is alkalmas vitorlázásra. Lesz a szokásos szilveszteri regatta, Mikulás-kupa, farsangi és március eleji tavaszi regatta is, így elindítunk egy 4 fordulós versenysorozatot. Karácsonyi vásár idén is lesz, Dumaszínház szintén, sőt ha minden jól megy, idén megnyitjuk a déli part első műjégpályáját. Nyáron sok a vendég a BL-ben, de télen igyekszünk a helyi lakosokat is bevonni történéseinkbe, ami évről évre jobban sikerül.

Távlati terveket, komoly víziókat nem szeretek felállítani, mert azok gátat szabnak a szabad gondolkodásnak. Itt vagyunk, itt élünk, együtt lüktetünk a tóval, családoknak adunk egész évben megélhetést, felelősséggel tartozunk irántuk, és a minőségi vendéglátás elkötelezett hívei vagyunk. Ez folyamatosan egyfajta tenniakarásra és kreativitásra sarkall. Ez az alapelv, ha pedig jön egy ötlet, megbeszéljük, együtt kitaláljuk, és ha úgy látjuk, beleillik abba, amit képviselünk, megcsináljuk.

Hiszem, hogy hosszú távon egyre kevésbé lesz szezonalitás a Balatonon, ezt lehet segíteni felülről támogatásokkal és marketingeszközökkel, de csak akkor tud megvalósulni, ha egyre több egyéni vállalkozás teszi bele a munkát abba, hogy az év 365 napján át megfelelő színvonalon nyújtson szolgáltatást az ide érkezőknek.  Ez hangozhat úgy, mint egyfajta komoly filozófia, vagy mint afféle élharcos gondolat, de én amondó vagyok, tegyük inkább a dolgunkat folyamatosan jól, és ez előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét.