Nem emlékszünk az ideinél eseménydúsabb balatoni télre az utóbbi évekből. Több ezren átkorcsolyázták a Balatont, Füred lett a jégvitorlás-Eb helyszíne a szokásos skandináv megoldások helyett, Balatonlelle felső és Balatonlelle központja között pedig forgalmi dugó alakult ki, amikor egy 3 méter magas jégkacsa épült a tóra.

És akkor még nem is említettük a Balaton alapanyaga kezdeményezést, a rengeteg korcsolyapályát a befagyott tavon, az Olaszrizling szerintünk és a Vörös Balaton rendezvényeket és a 10 napos Balaton Caminót.

Ezek mögött a sikeres rendezvények mögött olyan arcok állnak, akik szerint egész évben nyitva tartó, színvonalas helyekkel, kreatív kezdeményezésekkel a tó szépségére alapozó, de önálló vonzerővel is bíró turisztikai termékké lehet fejleszteni a téli Balatont. Az idei eredményekről, a jövő évi tervekről és a fagymentes telekről is beszéltek nekünk az alábbi miniinterjúk alanyai.

Gősi Balázs – Jásdi Borterasz

WLBa: A téli Balaton legnépszerűbb boros rendezvényei a Vörös Balaton és Olaszrizling szerintünk – előbbit második, utóbbit hetedik éve rendezi meg a Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok. Idén mennyi embert mozgattatok meg, és mi a legfontosabb üzenet?

Gősi Balázs: A Vörös Balaton 80, míg az Olaszrizling Szerintünk nagyjából 200 vendéget fogad – természetesen a helyszínek mérete miatt. Ennél jóval nagyobb az érdeklődés minden évben. A legfontosabb üzenet maga a bor, a barátság, és persze a télen is csodálatos Balaton.

WLBa: Milyen változások segítenék legjobban a Balatont a következő téli szezon fellendítésében?

G.B.: A téli Balaton jövőjét illetően sok hangzatos ötletet hallani minden évben. A legfontosabb az egész éves nyitvatartás lenne.

WLBa: A jég a szokásosnál több embert mozgatott meg idén. Mi lesz/lehet, ha jövőre nem fagy be a tó?

G.B.: Egész biztosan kevesebbet fogunk korizni. De a viccet félretéve, a bor, az egész évben nyitva tartó pincék, a fejlődő gasztro- és borkultúra egyre több embert vonzanak ide, évszakra való tekintet nélkül. Minél több Vörös Balatonhoz, vagy Olaszrizling szerintünk-höz hasonló rendezvény lesz, annál több lehetőséget adunk az embereknek arra, hogy télen is ellátogassanak a Balatonhoz.

Kardos Gábor – Balaton-átcsúszás

WLBa: Közel tízezer embert mozgatott meg a Balaton-átcsúszás, és egy videónak köszönhetően világhírű lett. Ötletgazdaként és szervezőként hogyan értékeled az eseményt?

Kardos Gábor: Áttörés volt a téli szezon kapcsán. Tulajdonképpen flashmobként hirdettük meg, és teljesen spontán tízezres tömeg érkezett. Rá kellett döbbenni, hogy a nullánál több szolgáltatással kéne fogadnunk a vendégeket, ha már ilyen sokan jönnek a tópartra télen is. Négy nap alatt 3,5 millióan nézték meg az egyik, átcsúszásról készült amatőr videót, ami több mint háromszorosa az eddigi legnézettebb Balaton-videónak. Vajon miért? A válasz kézenfekvő, bár eddig nem gondolt rá senki: a közösségi jégtúra a befagyott Balatonon teljesen egyedülálló vonzerő, mivel a mi éghajlatunkon, itt, Európában egyetlen ehhez fogható méretű nagy tó sem fagy be, ahogy nyilván a tengerek sem. Még hasonló sincs máshol.

WLBa: Mit tartasz az esemény legfontosabb üzenetének? 

K.G.: Személyesen legfontosabb üzenetként a szabadság és a természet egészen különleges élményét emelném ki. Leírhatatlan látvány, ahogy 5,5 km hosszan élőlánc köti össze a két partot úgy, hogy a végét nem is látjuk. A másik partra eljutni mindig belső út is, és sokan ezt emelték ki leginkább. A turisztikai üzenet sem kevésbé fontos, szembesít minket a realitással és segíthet megtalálni a konstruktív megoldásokat: ma még az egyetlen valódi turisztikai vonzerő a tó természeti csodája, télen éppúgy mint nyáron. Nem a szolgáltatások általános színvonala miatt, hanem – mondjuk ki – részben ennek ellenére jönnek sokan a tópartra nyáron is.

WLBa: Hogyan látod a téli Balaton jövőjét?

K.G.: Sosem gondoltunk bele, hogy régiónk az ország legkomplexebb téli desztinációs vonzerő kínálatával bír: a Balatoni Körrel egy olyan stratégiát fogalmaztam meg a téli szezon felépítésére, amit nagy örömünkre a Balatoni Szövetség és a Balaton Fejlesztési Tanács is pozitívan fogadott. Az épp aktuális strandfelújítási program keretében a leginkább progresszívan gondolkodó önkormányzatok már a mosdók, büfék téliesítésére is szánnak a rendelkezésre álló forrásokból.

WLBa: Mi lesz/lehet, ha jövőre nem fagy be a tó?

K.G.: Az átcsúszás azért is lehet legendás sztori, mert nem lehet minden évben megcsinálni, de vonzerőként mindig működhet, ahogy egy megfizethetetlenül drágának tűnő borról álmodozó ember is szívesen veszi meg ugyanannak a pincének elérhetőbb borait... Ha például lenne legalább tucatnyi, profin, egységes arculattal kialakított jégpálya a legnagyobb strandjainkon, ahol minőségi(!) büfék vannak, és jó zene szól, az éttermekben, cukrászdákban és pincékben, kulturális intézményekben számos kiegészítő program várja a vendégeket, akkor végre megtörténhetne, hogy nem csupán a tó miatt jönnek ide emberek tízezrei, hanem a turisztikai kínálat miatt. Akkor először elmondhatnánk, hogy valamit megcsináltunk, sikerült felépíteni egy profi turisztikai terméket, ami a természet vonzerejére épül, de önálló vonzerővel is bír.

Pataki Attila István – DN Jégvitorlás Osztályszövetség

WLBa: Amint elérte a Balaton jégvastagsága a biztonságos 14 cm-t, kirajzottak a jégvitorlások, és aktivizálta magát a DN Jégvitorlás Osztályszövetség is, versenyek, események sorozata indult a Balatonnál a jéghez és a jégvitorlázáshoz kapcsolódóan, amelyeknek megkoronázása a február végi DN Európa-bajnokság volt. Az osztályszövetség nemzeti titkáraként hogyan értékeled az idei jeges szezont? 

Pataki Attila István: Remek volt. Nagyon élveztük. Az ország szinte összes tava, és még a Balaton is teljesen befagyott, így volt megfelelő játszóterünk. Ismét tudtunk országos bajnokságot, háziversenyeket tartani, és rengeteg közönségtalálkozónk is volt, abszolút ráadásként pedig az Európa-bajnokság is beesett hozzánk. Összességében elmondható, hogy nagyon erős téli szezont tudhatunk magunk mögött.

WLBa: Mi volt a motivációjuk az eseményeiteknek? 

P.A.I.: A természet és a jégvitorlázás szeretetének terjesztése. A közönségtalálkozókon, például a Balatoni Jégnapok keretein belül egy tágabb közönség számára is kipróbálhatóvá vált a sport, míg versenyeinken tagjaink fejleszthették technikájukat és technológiájukat. Fantasztikus dolog olyan sebességeket elérni tisztán a természet erőivel együttműködve, amiket általában szénhidrogén-meghajtású járművek kapcsán szokás emlegetni.

WLBa: Mennyi embert mozgattatok meg? Sikerült új emberekkel megszerettetni a jégvitorlázást?

P.A.I.: Általában egy versenyen 10-30 versenyzőnk indult, az Európa-bajnokságon 120 versenyző jött el a befagyott Balatonhoz. Rengetegen szereztek be DN-eket. A klubokkal kísérletet tettünk egy korábban előkészített utánpótlásprogram beindítására, és új tagokkal is bővültünk.

WLBa: Az Európa-bajnokságot Füreden rendeztétek. Lehetett tudni előre, hogy itt lesz jég?

P.A.I.: Benne volt a kalapban. A döntést megelőző napokban nagyon úgy tűnt, hogy csak Svédország-Észtország-Finnország magasságában lesz a kontinensviadal megrendezésére alkalmas jegünk. Mindeközben lelkes jégvitorlázó társaink folyamatosan ellenőrizték itthon a jég állapotát, és mivel az olvadás ellenére is elég jól tartotta magát, így megkockáztattuk a balatoni helyszínt. Jobb olvadó jégen két napot versenyezni napsütésben (26 futamot lepörgetve), mint egy hetet ülni a sarkkörön egy szállodában behavazva, és várni az olvadást. Ez egy ilyen sport. Gyorsabban történnek a dolgok, mint a nyári társainknál, és gyorsabban is kell alkalmazkodni.

WLBa: Hogyan értékeled, milyen szerepe volt a jégvitorlázásnak és az Eb-nek a téli Balaton népszerűsítésében?

P.A.I.: Ez az egyik leglátványosabb téli sport. Szeretném azt hinni, hogy hozzá tudtunk tenni látványban, élményben egy-egy jeges balatoni hétvégéhez.

Tóth Balázs – BL YachtClub, Balatonlelle

WLBa: Egész télen pörgött a BL YachtClub: koripálya nyitott, jégkörhinta forgott, és felépült egy óriási jégkacsa is. Mi motivált a szervezésben, mit tartasz a történések legfontosabb üzenetének?

T.B.: Nem hiszek a szezonális Balatonban, azt gondolom, hogy minőségi szolgáltatást csak éves nyitvatartással lehet csinálni. El kell rugaszkodni a nyár-lángos-strand szavaktól, és minden napra kell valami, amiért érdemes a Balatonhoz jönni. Európában számos – a Balatonnál kisebb – tó egész évben él, miért ne valósíthatnánk meg ezt mi is?

WLBa: Mennyi embert mozgattatok meg? Jellemzően a környékről vagy messzebbről jöttek a vendégek?

T.B.: Egy-egy hétvégén több száz ember látogatott el hozzánk, ennek a kicsúcsosodása a jégkörhinta és a jégkacsafaragás volt, amikor Balatonlelle felső és Balatonlelle központja között forgalmi dugó alakult ki, és több környékbeli étteremben is sorban álltak az emberek, hogy asztalhoz jussanak. Még csak tippelni sem merek, hány ember volt akkor Lellén a téli programoknak köszönhetően. Szerencsére sikerült a messzebbről ide látogatók mellett a környékbelieket is elérnünk.

WLBa: Hogyan látod a téli Balaton jövőjét?  Szerinted milyen változások segítenék legjobban a Balatont a következő téli szezon fellendítésében?

T.B.: Évről évre érzékelhető egyfajta növekedés, egyre többen éreznek erőt a téli Balatonban. Mindenképpen az önkormányzatoknak kellene nagyobb segítséget nyújtaniuk – ha nem is anyagi vonatkozásban –, mert nélkülük félkarú óriások vagyunk. Ha rajtam múlna, én nem is adnék engedélyt olyan vendéglátóhelynek, amelyik csak két hónapra nyit ki, mindenképpen meghatároznék egy nyitvatartási minimum-időszakot, és aki vállalja az egész éves nyitvatartást, annak akár adókedvezményt is adhatnának. Érdemes lenne ennek lehetőségeiről egyeztetéseket folytatni. A Balatoni Kör tagjaival sokat beszélgetünk arról, hogy télen is lehetne életet lehelni a strandokba, például 8-10 műjégpálya telepítésével, ezzel (is) programlehetőséget nyújtva az ide látogatóknak.

WLBa: Mi lesz, ha jövőre nem fagy be a tó?