A Balaton tavasszal sokkal szabadabb. Virágzik a mandula (vele együtt az Instagram), a vitorlázók a szelet, a nem vitorlázók a napsütést keresik, miközben már csak azért is megéri ott lenni a parton, hogy beleszagoljunk a tavaszi levegőbe. Elkezdtük összegyűjteni, hogy kinél döngettek már nyitott kapukat márciustól, ha megéheztek a tavaszozásban, és mi is meglepődtünk, de kisebb enciklopédiát kellett írnunk. Eddig 51 helyünk van, a lista pedig még tovább bővülhet.

Északi part

Spoon Il Mercato Restaurant, Balatonakarattya  Az olasz konyha pár hétig még téli álmot alszik, de április 14-től újra beizzítják a pizzasütő kemencéket.

Chianti Étterem, Veszprém  Olasz étteremnek indult, helyette az igényes vidéki gasztronómia egyik úttörője lett. Hozzájuk egész évben bármelyik napon betérhetünk.

Fricska, Veszprém  A január óta zárva tartó Fricska újult erővel és belső térrel nyit újra áprilistól, de azt még nem tudjuk, hogy melyik napon. Az már biztos, hogy a konyhát a Costes Downtownból érkező Mede Ádám vezeti majd.

Oliva Hotel és Étterem, Veszprém  Tornyos Balázs konyhája egész évben működik Veszprém belvárosában. Igen, van a híres csokis desszertjükből is.

Villa Medici Hotel & Restaurant, Veszprém  Veszprém fényűző hotele is nyitva tart. Egész évben lehet enni a Nosztalgia Kertben és fine dining vacsorázni a Brinkmann professzort és a Fekete Erdő Klinikát idéző környezetben.

Kerekes Pince, Balatonalmádi  Április 8-án nyit az északi part egyik leghangulatosabb terasza, ahol pogácsa és ropi helyett ázsiai és olasz ízekhez is merészelnek nyúlni, ha borkorcsolyáról van szó.

Carpaccio Étterem, Alsóörs  Március 31-ig csak hétvégenként nyitnak ki, de áprilistól már bármelyik nap végig próbálhatjátok a híres alsóörsi olasz étlapját.

Sáfránkert Vendéglő, Paloznak  A Sáfránkert is felébredt téli álmából, újragondolt étlappal és balatoni borokkal köszöntik a tavaszt. Csütörtöktől vasárnapig térhettek be hozzájuk.

Code Zero, Csopak  A fiatalos, vízparti bár még zárva tart, de ígéretük szerint áprilistól ismét kezdődik a húsimádat a csopaki kikötő mellett.

MÁRGA Bisztró, Csopak  Pazar ételek, pazar kilátás – a Márga már elindította a szezont, kedd és szerda kivételével bármelyik nap leülhettek a híres teraszukra.

Petrányi Borterasz, Csopak  Petrányiékat minden hétvégén megtaláljátok az előbb említett Márga szomszédjában. Szép kilátás itt is van, az étlapot pedig korszerűen magyarosra hangolják.

Söptei Pincészet és Étterem, Csopak  Söpteiék is szélesre tárják a kapukat a hétvégéken, egyelőre csütörtöktől vasárnapig kereshetitek díjnyertes rizlingjüket és a lenyűgöző panorámát.

Vígmolnár Csárda, Csopak   Ritka, hogy egy jó csárdába bármikor be lehet térni, de a Vígmolnárban szerda kivételével mindennap várják az éhes vándorokat.

Baricska Csárda, Balatonfüred – Már csak párat kell aludni, és a modern konyhával ötvözött csárda újra megnyitja kapuit – április 7-én felébred a Baricska.

Bistro Sparhelt, Balatonfüred  Elek Balázs sokszor dicsért konyhája egész évben kitart, az előszezonban szerdától vasárnapig tartanak nyitva.

Kredenc Borbisztró, Balatonfüred  A Kredenc ugyan nem étterem, de a jó borok mellé általában kaphatunk egy-egy könnyű, szezonális ételt hétvégenként. A szomszédban a Hello Tourist is éledezni kezdett, nem lennénk meglepve, ha néhány emlékezetes tavaszi este innen indulna.

Morzsa Bisztró, Balatonfüred  A Morzsa januárban nyílt meg a Kredenc utcájában, végleges formáját még nem nyerte el, de az éhes füredi szájakat már most is napi menüvel és állandó kínálattal kezelik.

Nem Kacsa Étterem, Balatonfüred  A Sparheltes csapat tavaly nyáron nyitott új egységében csütörtöktől hétfőig sütnek és főznek. Nem csak kacsát.

Villa Vitae, Balatonfüred – Tavaly nyílt, de igazán idén mutatkozik be egy dél-francia hangulatú butikhotel Füreden. Előzetesen be kell jelentkezni hozzájuk, ahol leginkább fix, háromfogásos menüt kaptok olyan környezetben, mintha titokzatos, milliárdos rokonokat látogatnátok.

Apáti Étterem és Kávézó, Tihany – A sajkodi étteremben péntektől vasárnapig próbálhatjuk ki azt, amit a Gault&Millau is 12 ponttal díjazott.

Karolina Fűszerkert Étterem, Tihany – Tradicionális ízek, modern konyha, pazar tihanyi panorámával tálalva. Karolina Fűszerkertjébe mindennap betérhettek.

Zománc Bisztrócska, Vászoly  Barátságos árak, házias ételek újragondolva – ha számodra is így hangzik egy ideális ebéd, március 29-től már lesz miért Vászolyra menni.

Pántlika Pincészet és Porta, Dörgicse  A Káli-medencétől egy kőhajításnyira vár ránk a Pántlika szezonális konyhája. Tavasszal csak péntektől vasárnapig tartanak nyitva, de amint megérkezik a nyár, mindennap élvezhetjük majd pazar rizlingjüket.

Kalóz Strandbisztró, Balatonudvari-Fövenyes, Badacsonytomaj -A Kalózosok április 29-én nyitnak a fövenyesi strandon. Badacsonytomajban szintén a strandon találjátok őket, ott május közepén indul be az élet. Eleinte mindkét helyen csak hétvégenként nyitnak ki.

Neked Főztem Gasztrokocsma, Zánka  A Neked Főztem tavaly nyílt gasztrokocsmájába a tavasz és a nyár más alapanyagokat, vagyis új étlapot hoz, az állandó nyitvatartás pedig továbbra is marad. Arról nem is beszélve, hogy a strand melletti büféjük is kinyit május közepén.

Káli Art Inn, Köveskál  A Káli Art Inn hangulata a nagyon stílusos káli-medencei nagymamánk kertes házát idézi, négy csillagra emelve. Az éttermük mindennap nyitva áll, de előre be kell jelentkezni, hogy biztosan jusson hely a vacsoraasztalnál.

Kővirág – Étel, Ital, Ágy, Köveskál – A téli renoválás végére érve, a Kővirág újult erővel kezdte meg a szezont. Kedd, szerda és a szabadnapok kivételével naponta 12–22 óráig várnak minket.

Mi a kő – Káli-medencei Borok Háza, Köveskál – Trombitás Tamásék lelkesedését nem törte le az, hogy nincs még nyár. Mindennap kiteszik a Nyitva táblát, és folyamatosan készülnek náluk a tavaszi hangulatú fogások.

Káli Gourmet Bistro & Delicatesse, Köveskál – Ők érkeztek meg legkésőbb az utóbbi években felkapott Köveskálra, és próbálják felvenni a tempót a fent felsorolt három alapítóval. Tavalyi tesztünk alapján egyre sikeresebben. Márciustól ők hétvégenként nyitnak ki.

Káli-Kapocs, Mindszentkálla  Az otthonos hangulatú romkocsma valódi közösségi tér – innen a Kapocs elnevezés. Minden szezonban összehozza az embereket, áprilistól ismét megtöltik az üres poharakat balatoni rizlingekkel és káli szörpökkel, az étlapra pedig mindig kerül néhány egyszerű (és nagyszerű) fogás.

Kishableány Terasz, Badacsonytomaj   A '60-as évek hangulatát idéző borterasz rövid idő alatt Badacsony meghatározó pontjává vált, de a tavaszi nyitásra még várnunk kell néhány hetet. Május 20-tól viszont újra élvezhetjük a street food és a a balatoni borok izgalmas kombinációját.

Borbarátok Vendéglő, Badacsonytomaj – A magyaros konyha badacsonyi zarándokhelye megújult belső térrel készül az idei nyárra. Az első áprilisi hétvégétől már ők is nyitnak.

Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj – Borok a tanúhegyek legjobb területein elhelyezkedő szőlőkből, ételek borjúból, mangalicából, kakasból és kacsából egy Michelin-csillagos éttermeket megjárt séftől, vasárnaponként. Az asztalfoglalás itt is erősen ajánlott.

Istvándy Pincészet, Káptalantóti – Istvándyék remek boraik mellett állatokat is tartanak és melegkonyhás éttermet is visznek. Náluk napi ajánlatból választhatunk – a szezonon kívül csak hétvégén, és akkor se felejtsünk el asztalt foglalni.

Pura Vida Dine, Tapolca  A tapolcai mediterrán konyha hóban-fagyban is kitartott, tavasszal pedig szerdától vasárnapig nyitnak ki.

Bakos Attila Vendéglője, Szigliget  Hétfő kivételével bármelyik nap megtaláljátok házias ételeiket, és a rengeteg híres vendég fotóját az étterem falain.

Kikötő Étterem, Szigliget  A vízparti étterem idei nyitását Húsvétra időzítették: április 13-tól újra megtalálhatjátok házias ízeiket a ringatózó vitorlásokkal övezett kikötőben.

Bock Bisztró Balaton, Vonyarcvashegy  Bíró Lajos balatoni kirendeltségét egész évben kereshetitek, ha az újragondolt magyaros ízvilágra és kiváló minőségre vágytok.

Paletta Bisztró, Keszthely  A Keszthelyi Yacht Kikötőben már kinyitott a Paletta, ahol találtok hétköznapokon menüt, az a la carte étlapon folyamatosan változó, újragondolt fogásokat helyi alapanyagokból, hétvégén pedig bulikat.

Kastélypince, Keszthely  A több száz éves grófi kastély magában is különleges élményt nyújt, az ízletes fogások és a borok széles választéka már csak ráadás. A Kastélypincét egész évben kereshetitek, de mindenképp jelentkezzetek be előre!

Déli part

Kristinus Gasztro Műhely, Kéthely  A high-tech birtokon folyamatosan zajlik az élet, bármelyik napon kipróbálhatjátok izgalmas ízkombinációikat.

Hubertus-Hof Hotel & Restaurant, Balatonfenyves  A Hubertus nem egy klasszikus tóparti étterem, inkább a déli part mögötti somogyi dombokat képviseli. Április 14-én nyitnak újra, elmaradhatatlan vad-különlegességeikkel és saját tenyésztésű angus marha steakjeikkel.

BL Yachtclub, Balatonlelle  Szóba sem került, hogy zárva tartsanak közvetlenül a Balaton partján, sőt. A BL Yachtclub télen is meg tudott újulni, biztos tartogatnak pár izgalmas ötletet a tavaszi időszakra is – mindennap benézhettek hozzájuk.

Mango Étterem, Balatonlelle  A balatonlellei sétányon is beindul az élet. A Mango a hét minden napján nyitva áll, egyszerre mediterrán, egyszerre magyaros konyhájával.

Rádpusztai Gasztro- és Élménybirtok, Balatonlelle  A csárdás nagyhatalom is egész évben működik karikás ostorral, kemencében sült húsokkal, mindennel.

Hegyi Csárda, Balatonlelle  A Kishegyen megbújó csárda sajátos hangulatát a balatoni panoráma, és az éttermet körülvevő zöld környezet adja. A szezonnyitással megvárják a jó időt, de május 1-től ismét vacsorázhatunk a vidéki hangulatú teraszon.

RockBurger, Balatonlelle – Csapj a húsok közé, április 29-én nyit a házilag készített alapanyagokkal dolgozó burgerező, ahol a rockerek, a technoarcok és a Mozart-fanok is ugyanúgy jóllakhatnak.

Chateau Visz Gourmet Étterem, Visz, Berencsepuszta  A Balaton környéke fine diningot is kínál: ha grófi kedvetekben vagytok, a Chateau Viszt egész évben nyitva találjátok.

Anno Taverna, Balatonszárszó  Klasszikus konyhát visz a megszokottnál komolyabb minőségben az Anno Taverna, amely a hét minden napján nyitva tart.

Kistücsök Étterem, Balatonszemes  Csapodyék minden gasztrolistán továbbra is az ország legjobbjai között vannak, és még mindig nyitva tartanak, ha esik, ha fúj.

Mala Garden, Siófok – Távol-keleti ízek izgalmasan újragondolva, pazar Balaton-parti környezetben. A Mala Gardenben az év bármelyik napján egzotikus világba kalandozhattok.