A Kreinbacher pezsgőpincészete kívül-belül egyedülálló építészeti remek, amit önmagában is élmény bejárni. Ám egy ilyen túra alkalmával azt is megtudhatjuk, hogyan készülnek a klasszikus champagne-i eljárással palackozott, világverő somlói pezsgők, amelyek sikere mögött egy egész csapat és egy francia pezsgőtudós áll. Volt olyan boruk, amely után a borszakértőnk csak egy szót tudott a füzetébe írni: brutál.

„Leviszi a fejem ez a 2009-es Kőkonyha. Így egyből értem a bor fantázianevét: mintha a kövek válnának folyékony halmazállapotúvá a poharamban” – jegyzem fel magamnak, miközben Várszegi György már tölti is a következő „kőlevet”. A vége felé tart már a kóstolás, de a Kreinbacher főborásza még mindig tud egy újabb és újabb nyulat előrántani a cilinderből. Egy 9 éves cuvée-t kapok most – Öreg Tőkék Bora –, ami nem kisebb élmény az előzőnél. „Só, tűzkő, trópusi gyümölcs illata és íze, és az egész folyadéknak sötét arany, már-már lámpaolaj színe van. Brutál” körmölöm a füzetembe.

Az 5 millió éves karakter

Ha valaki kóstolta már a Kreinbacher borait, hasonló revelációt kellett, hogy átéljen. Nem csak azért, mert a borászat magas minőségi szemlélet mentén készíti el borait (hát még pezsgőit!), de a Somló eleve egy olyan borvidék, ahol a bazaltos talaj – mondjuk így: a terroir – minden esetben felülírja a szőlőfajta eredendő illat- és ízjegyeit. Kezdő borisszák, cápagalléros rozényalogatók, rózsaszín fröccshuszárok, patológiás Irsai Olivér-fixáltak ezért nem biztos, hogy egyből ide, a somlói fokra kell, hogy fentebb lépjenek, ha fejükbe vennék, hogy ezentúl sokkal határozottabban tartanák el kisujjukat a borospohártól. A Somló, ez az 5 millió éves képződmény az átlagosnál mélyebb elkötelezettséget kíván, már csak azért is, mert misztikusabb és karakteresebb borvidék nemcsak Magyarországon nincs, de Európa-szerte is csak egy-két bortermőtáj említhető vele egy lapon.

Föld alatt folyik a bor és a láva

A birtokot 2002-ben alapította Kreinbacher József, aki mára 43 hektáros saját termőterületet tudhat magáénak. Róla köztudott, hogy megrögzött Burgundia- és Champagne-fan, és hát mindazt, amit Somlón a palackba töltenek, a leghíresebbnek számító francia borvidékek borai inspirálják. No, persze ahhoz, hogy ezt a stílust a somlói tételek valóban megidézzék, hallatlan precízióra van szükség - mondja Gyuri. A Kreinbacher főborásza egy délelőttön át kísérget bennünket feldolgozóról érlelőpincére, gyakorlatilag tárnáról tárnára.

A birtok alatt ugyanis hatalmas helyiségek, pinceágak találhatók, amelynek tervezéséért az elismert építész, Ekler Dezső előtt lehet kalapot emelni. A monolit vasbeton belső terek és ívelt formái a felszínt alakító vulkanikus erők egykori játékát kívánják megidézni. A 2012-ben átadott épületkomplexum felszín feletti része pedig tökéletesen igazodik a borvidék külleméhez: a pezsgőpincészetet és a boros pincészetet is mesterséges domb fedi, ami füvesített jellegénél fogva, a hegyről nézve, teljesen belesimul a tájba.

Egy ilyen túrán, ahol tehát közelről szemügyre vehető a bor és a pezsgő készítésének folyamata, és megtanulhatjuk, mit jelent a tirázs vagy az expedíciós likőrözés, a degorzsálás, esetleg a non-dozázs – szóval egy ilyen túrán bárki részt vehet előzetes bejelentkezés alapján. A túrát, ha nem is a főborásszal, de mindenképpen szakemberrel járhatjuk végig, aki a legvégén a borok és pezsgők kóstolását is levezényli nekünk.

Egy francia, aki pezsgők között nőtt fel

Általában nem esik róla szó a Kreinbacher Birtokkal kapcsolatban, de a szőlőiket teljesen organikus módon művelik, vagyis nem használnak semmiféle kemikália-alapú rovarölő vagy gyomirtó szert. A cég erre nem kíván marketinget építeni, hiszen ez ma már alapvető a világ azon borászataiban, akik prémium termékeket hoznak forgalomba, és akik méretüknél fogva azonosak velünk. A Kreinbacher egésze a fenntarthatóságot célozza, ezért aztán olyan, kvázi, apróságokat is elkövetünk, mint a préselésből visszamaradt szőlőtörköly komposztálása és annak a művelhető humuszrétegbe való visszaforgatása”  avat be minket a részletekbe a borász.

Hogy az először 2014-ben piacra dobott pezsgőik különlegességét mi adja, annak több összetevője van. Egyrészt felismerték, hogy ők maguk, itt a Somlón, kóstolgassák szabad- vagy munkaidejükben akár a világ legjobb champagne-ait, ahhoz, hogy valami hasonlót tudjanak létrehozni, francia know-how-ra, ezzel együtt egy külsős szakemberre van szükség. És hát a Champagne borvidékről, szorosabban a jó nevű termelőtől, a Paul Barától érkező Christian Forget „bedolgozásával” voltaképpen új fejezet is nyílt a cég életében. Mint Gyuri meséli: „Christian új távlatokat nyitott meg előttünk. Ő ösztönzött bennünket arra, hogy pezsgőket csak furmint és chardonnay szőlőfajtából készítsünk. Másrészt a pezsgőhöz használt alapborokat, amiknek önmagában, savasságuknál fogva csekély élvezeti értéke van, külön tudomány házasítani, mi magunk ebben az életben már nem is tudnánk ezt megtanulni. Ő egy többgenerációs pezsgőmester-család sarja. A világon csak kevesen értenek úgy a pezsgőhöz, mint egy született champagne-i.”

A Kreinbacher pezsgői, a Prestige Brut, az Extra Dry, a Classic Brut vagy a Brut Nature szinte minden évben bekerülnek a hírekbe ezüst és arany színekben csillogó eredményeikkel, közben a pezsgőknek saját kategóriájukban mégsem szálltak el az áraik. Persze első hallásra a 3500 és 5300 forint közötti árak az átlagos pénztárca számára kifejezetten soknak tűnnek, de azok a francia champagne-ok, amelyekkel a Kreinbacher nemzetközi szinten versenyez, általában 3-szor, 4-szer többe kerülnek.

A csendes borok – ahogy a borszakma nevezi hivatalosan és némiképp képzavarosan a pezsgő borok inverzét – sem szorulnak háttérbe a Kreinbacher háza táján. A klasszikus, a borvidéken őshonosnak számító szőlőfajták, mint az olaszrizling, a hárslevelű, kivált a furmint és a juhfark, újabban a tramini mindig is a szortiment részét fogják képezni; legyen szó alap, vagyis belépő szintű, részben acéltartályos, részben hordós, könnyedebb karakterű borról, vagy hordóban okosított, sokáig érlelt, szigorú termésválogatáson átesett prémium termékről.

Tiszta udvar, kortárs ház

A birtokra bármikor betérhetünk egy kóstolóra, de akár egy ebédre is: a borbár mellett saját éttermük is van. Itt minden bor- és pezsgőtétel (még a rozéjuk és a teljesen borvidék-idegen, de a maga nemében páratlannak számító syrah-juk is) elérhető. Mindenképpen meggondolatlanság lenne úgy tovább indiánszökdelni, hogy a konyhára és a díjnyertes kortárs enteriőrre szemet sem vetünk (az épületet már többször is méltattuk).

A Kreinbacher Birtok 2015-től üzemelő étterme minőségi alapanyagokra építkező bisztrókonyhát visz, ahol – ahogy ők fogalmaznak – a klasszikus és a kortárs találkozik. Amikor csak lehetséges, helyi friss és balatoni alapanyagokban is gondolkodnak. Az étlap szezonális, szűk, és található rajta napi ajánlat is. Az árak teljesen korrektek, az ételek többsége 2000 és 6000 forint közé esik. Egyébként reggelizhetünk is (a lazacot Brut Nature pezsgővel nem szabad kihagyni!), de ehhez előre be kell jelentkeznünk, ha pedig minimum 10 fős a csapat, igény szerint vezetett borvacsorán is részt vehet.

Ha pedig a kedvünk úgy hozná, hogy nem rohannánk, megszállnánk a birtokon, akkor egy pazar belsőépítészeti megoldásokkal rendelkező, 15 szobás boutique szálláson tehetjük meg mindezt. A stílus némiképp eltér a bor- és pezsgőpincéétől: az indusztriális hatást felváltja egyfajta természetes hangulat – mind az étkezésre, mind az alvásra kitalált terekben. (A napi szobaár 16 500 és 20 500 forint/fő között mozog reggelivel – a nem kiemelt időszakokban.)