Egész hónapban keszthelyi tokhalból és töreki babból készülő ételeket kóstolhattok jó éttermekben a Balaton körül.

Egyre több szó esik arról, hogy az igényes gasztronómia a minőségi alapanyagoknál kezdődik, ezért 2017-ben is megválasztották az év balatoni alapanyagait: idén ezek a keszthelyi tokhal és a töreki bab lettek.

Szauer Judit és Budavári Dóra, a Balatoni Gasztrotérkép alapítóinak kezdeményezésére először 2016-ban ültek össze balatoni szakemberek abból a célból, hogy közösen válasszák ki azokat az alapanyagokat, amelyek a figyelemreméltóak a régió gasztronómiájában – akkor a fenyvesi angus marha és a vászolyi sajt került ki győztesen.

Az alapanyagok termelőit tavalyhoz hasonlóan idén is megnevezték, így a Halház Kft. keszthelyi tokhalát és Fodor „Csicsókás Lajos (ő szerepel a cover fotón) töreki babját ajánlják. „Szeretnénk segítséget nyújtani mind a termelőknek, mind a vendéglátóhelyeknek azzal, hogy összekötjük őket egy ilyen kampány segítségével, aminek a végeredményét pedig a vendégek élvezhetik” – írják közleményükben.

A folyamat első szakaszában a szervezők a Gasztrotérképen szereplő helyeket megkérték, küldjék be az általuk ajánlott termelőket és alapanyagokat.

A tizenkét fős zsűri tagjai szinte kivétel nélkül javasolták a keszthelyi tokhalat. „A tokhal a magyar gasztronómia egyik fontos alapanyaga, hússzerkezete miatt könnyen lehet vele dolgozni. Száraz fehér borok, rozék és balatoni vörösborok mellé is kiváló, ráadásul sokszínűen felhasználható” – mondta a Gundel Károly-életműdíjas Jakabffy László, a Balatoni Gasztrotérkép szakmai tanácsadója.

A töreki Zalán-babot a Kistücsök tulajdonosa, Csapody Balázs ajánlotta, a zsűritagok pedig egyhangúlag egyetértettek abban, hogy érdemes kiemelni egy még kevésbé ismert termelőt és egy zöldséget, mivel egyre nagyobb az igény a húsmentes ételekre is.

A keszthelyi tokhalból és a töreki babból készült fogásoknak külön figyelmet szentelnek decemberben, ugyanis ezekből az alapanyagokból készülnek majd a táblás ajánlatok az alábbi éttermekben.