Medert kotornak, ettől a nyaralók szerint eliszaposodott egy strand. A kikötő ügyvezetője és a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerint ez nem így van.

Augusztus 2-án az Indexen megjelent, Egy balatonlellei strandot hirtelen ellepett a homok című cikk arról számol be, hogy a balatonlellei BL YachtClubban a főszezon idején kezdődött mederkotrásból származó anyag „kiépített csöveken a móló melletti strandra folyt”. Az illetékes hatóságok szerint az eljárás engedélyezett és szabályos, de több nyaraló is aggasztónak tartja, hogy feltöltődik a strand.

„Itt nincsen sem káros anyag, sem bűz, tévednek azok, akik ökológiai katasztrófáról beszélnek. Van lakó, aki kétnaponta hívja ránk a rendőröket, ők kijönnek, megnézik az engedélyt, jó munkát kívánnak és elmennek. [...] Sajnos most még nem olyan a behajózó csatornánk, mint kéne lennie. Sokszor ütközünk váratlan nehézségekbe. De a nagy, keményebb dombokat sikerült felbontani, amelyek gondot okoztak hajósainknak” – nyilatkozta az Indexnek Tóth Balázs ügyvezető.

Az egyik felháborodott nyaraló létrehozott egy Iszaposodás Balatonlelle nevű Youtube-csatornát, amelyen videókat oszt meg a strandon történt változásokról: „Ennek eredménye két hét után (és még 5 hónapig van engedélyük a munkavégzésre) a videón is látható eliszaposítás. Lassan nem a vízbe lépünk be, hanem az iszapba. Segítsetek megakadályozni a katasztrófát!

A Tovább terjed az iszap Balatonlellén című videó alatti kommentháborúban a feltöltő „szabálytalanul épített kikötőnek” nevezi a BL Yachtclubot, ami „elvette többek között a kilátásunkat”, valamint azt sérelmezi, hogy „nem lettek beavatva” és „partnerként kezelve”.

Többször elmondtuk, hogy borzasztóan sajnáljuk, hogy ezt főszezonban kell csinálnunk, de sajnos az engedélyek kiadása sokkal hosszabb időt vett igénybe, mint szerettük volna. [...] Ezúton is elnézést kérünk az okozott kellemetlenségért. Ahogy eddig is, a továbbiakban is szívesen állok rendelkezésükre bármilyen kikötőt érintő kérdésben” – így Tóth Balázs válasza.