balaton

szerkesztés

Tudtad, hogy a híres hummerezés előtt 48 kocsit is elbírt a Balaton jege?

Szerzők

  • Bicsérdi Ádám

2018. 02. 07. 12:06

Nászajándékba kapott Trabit is elnyelt már a Balaton, egy másik a jégen trükköző kétüteműt viszont ezrek ünnepeltek Fonyódon. A hummerezés évfordulóján fellapoztunk néhány fejezetet a befagyott Balcsi és a kocsik megunhatatlan kalandos múltjából.

Hat éve, február 7-én tűnt fel egy kis képes beszámoló a konzanarch mikroblogon arról, hogy két Hummer alatt beszakadt a Balaton jege, Akarattyához közel. A hírt aztán átvette a teljes magyar sajtó, a két szlovák rendszámú terepjáró tulajdonosai pedig örökre bevonultak a hazai legendáriumba. Na jó, kár finomítani, a jégre hajtó sofőrön, majd a másik Hummerrel utána induló barátján, és a többi autóban utazó negyvenes férfin röhögött hetekig az ország.

Fotó: Facebook

A két sofőr és öt utastársuk érthető okokból nem kereste a nyilvánosságot, csak annyi derült ki, hogy egyikük a nagy utazás előtt Facebookon viccelődött azzal, hogy a Balatonon keresztül megy majd Siófokra. Végül 30 méterig jutott a parttól.

Pedig a tiltás mellett elég lett volna átböngészniük néhány korábbi hírt azokról az esetekről, amikor kocsival próbáltak áthajtani a Balaton jegén. Két évvel korábban például egy traktor alatt szakadt be a jég Balatonalmádinál. Igaz, akkor az eset nem okozott akkora fennakadást, hiszen egy hótakarító járműről volt szó, amelynek üzemeltetőinek nem először kellett a Balatonból kimenteni egy traktort.

Azért a mentés még így is négy óráig tartott, az esetről pedig videó is készült (a videó alá vágott zenét mondjuk nem teljesen értjük).

Még ennél is ikonikusabb egy 1982-es fotó, amelyen a korszak emblematikus kocsiját, egy Trabantot próbálnak épp kihalászni a jégből Balatongyörök közelében.

A mentésről nagy beszámolót közölt a Zalai Hírlap, amelyből például az is kiderült, hogy a fiatal sofőr feleségéhez indult Vonyarcvashegyre, a nászajándékba kapott Trabanttal. A sofőr felelőtlenségén moralizáló cikk szerint a mentés több napig tartott, többen is a jeges vízbe estek közben, mire másnapra siker koronázta a tűzoltóság erőfeszítéseit.

Fotó: Zalai Hírlap / Porthole.hu

Nem véletlenül próbálkozott a jégen autózással a Trabant sofőrje, hiszen 1982-ben olyan kemény tél volt, hogy Fonyódon jégkarnevált rendeztek, ahol az autósok is benevezhettek egy a Balaton jegén megtartott versenyre.

A három-négyezer ember előtt megtartott show-n végül 48 kocsi próbálhatta ki a bójákkal kijelölt pályát, a legjobb időt pedig épp a Trabanttal versenyző Várhelyi Tibor érte el. De ezzel még korántsem ért véget a karnevál, mert Fonyódra utazott két menő jégkorongcsapat, a Fradi és a KSI, hogy rendhagyó hokimeccset játsszanak a Balaton jegén.

Fotó: Somogyi Hírlap

Hasonló tartalmak

Admin mode