A Pura Vida csapata nem akart két lovat egy fenékkel megülni, így az ingázás helyett úgy döntöttek, tapolcai családias éttermüket bezárják, és teljesen a keszthelyi kikötőben nyitó egységre koncentrálnak. Az étlap a tapolcai mediterrán fogásokat idézi, de újdonságként burgerben és pizzában is etalont szeretne teremteni a környéken Árkosi Attila és családja. Megnéztük, mire számíthatunk a keszthelyi kikötőben.

Még tavasszal foglalkoztunk bővebben a hírrel, hogy a Balatonboglárról vagy Budapestről is ismerős Paletta egysége elhagyja a keszthelyi kikötőt. Márciusban lett publikus, hogy a Tapolca belvárosából már ismert Pura Vida csapata veszi át a terasszal, szabadtéri konyhával és tágas belső térrel rendelkező egységet a Libás strand és a kikötő közelében.

A tapolcai Pura Vida évek óta népszerű étteremként működött. Árkosi Attila és társa, Erika családi vállalkozása szépen küzdötte fel magát az elismert és minőséget képviselő vidéki konyhák közé. A keszthelyi nyitás azonban komoly döntés elé állította őket.

“Amikor belevágtunk, azt gondoltuk, tudjuk vinni a két helyet párhuzamosan. A terv az volt, hogy ketten Erikával jövünk Keszthelyre, a lányom pedig viszi tovább a másik éttermet. Azonban több hónap alatt sem találtunk megfelelő embert a tapolcai egységbe. Így aztán gazdaságilag elég egyértelmű döntést hoztunk a tapolcai étterem bezárásával. Miközben érzelmileg nagyon nehéz volt megválni attól a helytől” - avat be az elmúlt hónapok dilemmáiba Árkosi Attila már a Pura Vida Port teraszán.

A csapat így most már minden energiájával a keszthelyi kikötőre összpontosít, ami el is kél, hiszen ahogy Attila fogalmaz: “ez egy teljesen más liga. Tapolcán 24 ember jelentette a telt házat, itt viszont nyáron 120 ember is elfér.” A belső teret és a konyhát is a saját elképzeléseik szerint alakították át, így itt is a Tapolcán már megszokott, feketére és fehérre épülő enteriőr dominál.

Mint ahogy annak sem kell aggódnia, aki a megszokott Pura Vida-felfogást keresné az étlapon. Az á la carte tételek egyértelműen azt a mediterrán filozófiát tükrözik, melyet a pár még néhány Spanyolországban töltött év alatt szívott magába. A levesek között találjuk a paradicsomlevest mascarponéval (1490 Ft), a főételek között pedig feketekagyló (3690 Ft), tigrisrák agli olio spagettivel és toszkán nyúlragus pappardelle is a déli hatásokat tükrözi.

A fő újítás a nápolyi típusú pizza

“Az én fixa ideám volt, hogy legyen nálunk pizza, ugyanis a környéken alig találunk minőséget ebben műfajban. Amikor a Gusto13-ban újra elkezdtek pizzát sütni, áldottam az eget. Legalább olyat akartam én is ide. Nagyon remélem, hogy ezt a szintet elérjük.”

A pizzák között az egyszerűbb margheritától egészen a vagányabb, narancs-currys, sütőtökös megoldásokig terjed a skála (1700-2600 Ft). A kikötő tulajdonosainak kérésére, egyszerű, magyaros fogásokat, például vörösboros marhapörköltet, vagy bélszín gulyáslevest is kérhetünk. “Rengeteg hajós fordul itt meg naponta, akik inkább ezt igénylik, így mi úgy gondoltuk, illik alkalmazkodnunk a hely adottságaihoz” - indokolja a döntést az üzletvezető.

Hasonló okokból érhető el a Pura Vidában reggeli és kétfogásos ebédmenü is, hiszen ahogy Attila fogalmaz, ezekkel az ajánlatokkal akár későbbi törzsvendégeket is szerezhetnek maguknak. Mint ahogy a Paletta miatt már a kikötőben is megkedvelt hamburgert sem akarták elengedni, így az organikus marhahúsból készülő burger is megtalálható az étlapon.

A Tapolcán megismert szellemiség tehát maradt a keszthelyi Pura Vidában is, a nagyobb helyhez, és nagyobb étlaphoz pedig egyre jobban alkalmazkodik a csapat, amely Attila szerint egyre jobban összeáll, hiszen az első napokban még sokszor csak a kapkodás volt.

A mediterrán hangulat ne csak az étlapon látszódjon

"Azt a felfogást mindenképp hazahoztuk Spanyolországból, hogy egy vendéglátós kollektívának baráti társaságnak kell lennie. Egy laza, fiatalos csapatot akarunk. Ezt a lazaságot próbáljuk a szervizbe is beemelni. Azt szeretnénk, hogy a bárpult ne demarkációs vonal legyen a személyzet és a vendég között.” Ezt a célt húzza alá, hogy a kikötőben rendszeresek az élő koncertek, a legkülönbözőbb stílusokban, a jazztől az egyszálgitáros előadókig.