Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Most már egész napos hedonizmussal vár ez az eldugott kert Zánkán

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2018. 07. 24. 14:51

A zánkai szálláshely és reggeliző az idén szintet lépett: brunch jellegű ebédet és vacsorákat is kínálnak a felújított teraszon, a látványpult mögött pedig egy Michelin-csillagos éttermet is megjárt séf főz. Megtudtuk, miért nem egész kolbász van a lecsóban, ki a konyha őrangyala, és azt is, hogy lehet úti cél Zánka a síszezonban.

Tavaly már megírtuk a Fügekert indulásának történetét, és azt, hogy a 2017 nyarán megnyílt helyen olyan pazar reggelit adnak (4490 Ft), hogy simán kihagyhatta az ember aznap az ebédet. A jogász végzettségű, filmproducer és az Irie Maffia alapító basszusgitárosa (2013-ban szállt ki a zenekarból), Havas Miki releváns gasztrós tapasztalatok nélkül vágott bele a balatoni szálláshely és reggeliző megnyitásába.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Egy szülinapi bulin találta ki a feleségével, hogy megveszik az épületegyüttest, ami korábban a zánkai kocsma volt. „Beleszerettem ebbe az ingatlanba, egy kicsit a régi orosz filmekre, a dácsa feelingre emlékeztetett – meséli a Fügekert új teraszán, miközben a látványpultban az új séf, Pallag Dávid készíti elő a brunch fogásait.

Megérkezik Tóth Attila is, aki szakmai tanácsadóként és barátként segíti a konyha szintlépését. „Miki sorolja az álmokat, én hozom a racionalitást” – meséli, miközben szemügyre veszi és megdicséri a készülő ételeket. Több étterem indításánál is közreműködött (Zománc bisztró, Mi a kő, és a nemrég megnyílt Szomszéd kertje, stb. ). Nem szereti a „kreatív séf” kifejezést, mert ő „bele is áll”, nemcsak elméletben találja ki a dolgokat, hanem gyakorlatban is.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Mikikém, akkor reggel 7-kor találkozunk a konyhán

Úgy volt, hogy Tóth Attila csak tanácsadóként vesz részt a projektben, de aztán jött főzni is, és őszig segítette, képezte Havasékat. „Mikikém, akkor holnap reggel 7-kor találkozunk a konyhán”, kezdte anno Attila a tanítást. Az idén kitalálták, hogy reggelizőből brunch-ot kínáló hellyé fejlődnek. Az egyik ok az volt, hogy életre akarták kelteni a teraszt. Amikor lement a reggeli, a vendégek elmentek kirándulni, vagy strandra, és estig itt nem volt semmi. Plusz minden nap el kellett küldeni máshová enni 10-20 embert.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

„A tavalyi év arról szólt, hogy megtanultuk a házat működtetni, és reggelit adni. De az idén túl akartunk lépni a reggelin. Attila azt mondta, hogy éttermet, azt nektek nem szabad még, de kicsit fejlődjünk, így jött a brunch” – meséli Havas Miki. Miután a szállóvendégek reggeliztek, megnyílik a hely a külsős vendégek előtt. Déltől délután 3-ig brunch-ra, azután vacsorára várják őket. 

A lecsótól a titkos fogásokig

Tavaly a pincében már elkészült az előkészítő konyha, a nyáron pedig a látványpult, ahonnan ígéretes illatok érkeznek. A Fügekert Terasz már saját séffel dolgozik, de Tóth Attila őrangyalként a háttérben marad. „Mindig mondtam neki, hogy miért nem csinál valami saját helyet. Hát most csinált” – utal a Szomszéd kertjére az ex-zenész. A séfszerzésben is Attila segített: Pallag Dávid a valaha Michelin-csillagos Tantiban volt sous séf, részt vett egy francia étterem megnyitásában, feltűnt a Konyhafőnökben, és 9 hónapig vitte a monoszlói Liszkay Borkúria konyháját. Nem akart visszamenni Budapestre, egy séfnek álommeló, hogy a látványpultban, vendégek között lehet, és nem a konyhán van egész nap.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Ami a menüt illeti: egy kiadós, ordás, házi pesztós bruschettával kezdünk (1490 Ft). A bazsalikom, és a Fügekertben használt fűszerek egy része a zánkai Gyógynövényvölgyből érkezik, a többi a ház kertjében terem. A grillezett kecskesajtot barack vinegrettel és kevert salátával adják (2590 Ft), a szentantalfai Dobosi család a beszállító. A tépett kacsás szendvicshez, melyet füge csatnival kínálnak (2890 Ft), a nemesvámosi hentes intézi a „nem űrhajós” kacsát, igaz, nem a környékről, hanem Békésből.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

A lecsóról, melyet kovászolt kenyér kísér (2390 Ft) a séf igazi szenvedéllyel beszél. 2-3 órán keresztül készül, a paradicsomos alapba füstölt paprikaport és dehidratált paradicsomport kevernek, így testes marad a szaft. Grill kápiaparika és szárított paradicsom is kerül bele, a kolbász pedig morzsa formájában van jelen. A séf szerint így elkerülhetjük azt az érzést, amikor a kolbászból az első harapáskor kitör a zsír.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Esténként, vagy hétvégén lesznek „titkos ételek” is, amelyek nem láthatók a táblán. Ilyen például a málnaecetes gazpacho, pirított kaláccsal és rokfort sajttal, vagy a báránykolbász házi humusszal. Bármikor is érkeznénk, a csapat azt kéri, jelezzük előre telefonon.

Gyere síelni! Zánkára

Tavaly meglepő módon még novemberben is sokan voltak, nem kérdés, hogy a Fügekert is csatlakozik az egész évben nyitva tartó helyekhez. Havas Miki szeretné visszahozni a hely közösségi funkcióját, eseményekkel, akusztikus koncertekkel, és az előadókkal közös főzésekkel.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Télen a terasz némi átalakítás után „hüttévé” alakul majd, és be lehet nevezni egy síelős hétvégére. Nem újabb balatoni gigaberuházásról van szó, hanem arról, hogy majd eplényi transzfer, síbérlet, szállás, reggeli és vacsora is jár a síelős csomaghoz.

Az étterem egy következő lépés, ahogy a szomszédos épület felújítása és szálláshellyé alakítása is. Havas Mikiék lassan, de biztosan építkeznek, és úgy tűnik, bejön.

Hasonló tartalmak

Admin mode