A 67-es úton és a veszprémi körút egy darabján is mehetnek az autósok, szép diplomamunka készült az ábrahámhegyi kikötőről, megvan az Év Tájháza. Hírösszefoglaló a Balatonról.

Nagyon elkezdtek dolgozni a Balaton körüli közlekedésen október első hetében, ugyanis a legtöbb hírt e témakörben találtuk. Persze az átadott utak és karbantartott vasutak mellett kiderült, melyik Veszprém megye egyik legvirágosabb falva, valamint az is, miként alakult a nyári szállásfoglalás a tónál. Heti hírösszefoglalónk következik.

Virágba borult

A sok-sok virág címet eredményezett Balatonudvarinak: elnyerte a Veszprém megye virágos települése oklevelet, amit Pápán adtak át a polgármesternek. Az a település kaphat ilyen címet, amely korábban három alkalommal kiváló minősítést érdemelt ki. (Facebook/Programok Balatonudvari)

Közlekedés

Ráengedték a forgalmat a kiszélesített, felújított 67-es főút egy szakaszára, ami Kaposvárt köti össze a Balatonnal. A Somogyaszaló-észak és Látrány közötti 26,4 kilométeres szakaszon 6,9 kilométer lett 2x2 sávos. A teljes Kaposfüred-Látrány szakaszt november végére helyezhetik üzembe. Már tervezi a NIF Zrt. a teljes szakasz 2x2 sávossá bővítését, a kivitelezés 2020 őszén kezdődhet meg. (NIF)

Október 10-ig karbantartás miatt vágányzár van érvényben, ezért Nagykanizsa és Balatonszentgyörgy, valamint Nagykanizsa és Újudvar között vonatpótló buszok viszik az utasokat. (Zaol/MTI)

Őszre új buszflottát ígért a veszprémi tömegközlekedést bonyolító cég, a V-Busz Kft., de a kiírt közbeszerzés valószínűleg inkább használt buszokra vonatkozik. Az 50 beszerzendő buszból 7 lesz csuklós. (Iho.hu)

Szintén veszprémi hír, hogy átadták a város új belső körútjának első kurta szakaszát a Kistó és a Juhar utcák között. A további ütemekben épül majd meg a város második völgyhídja, az Aranyosvölgyi viadukt. (Veol)

Véget ért az utószezon a balatoni hajózásban, a komp rövidebb ideig jár mostantól, a személyhajók pedig csak három hétvégén és ünnepnapon járnak már (csak a Siófok-Füred-Tihany és Fonyód-Badacsony viszonylaton). (Balaton.hu/MTI)

Október 1-én megemlékezést tartottak a balatonalmádi emlékmozdonynál abból az alkalomból, hogy 50 éve számolták fel a Veszprémbe menő vasútvonalat. (Veol)

Ingatlan

Rengeteg lakás épült a Balatonnál, azonban ez nem igazán hozott új lakosokat. A déli parton hatalmasra nőtt a kínálat, a drágulás mérsékelt, északon viszont nem emelkedett akkorát a kínálat, de az árak igen. (Világgazdaság/Ingatlan.com)

Új terv

Diplomamunkának egy természetközeli vitorláskikötőt tervezett Ábrahámhegyre Balogh Attila Zsombor. Elmondta, kis családias kikötőt akart, nem olyat, ami most gyakori, hogy a gazdasági szempontok határozzák meg az épületeket. (Octogon)

Balaton Camino 2019

Szombaton elstartolt az idei Balaton Camino. A három alapítót (Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit, Scherer Anna) jelentős tömeg kísérte az első szakaszon Balatonfűzfő és Balatonvilágos között. Az első pár napban a déli partot járják végig, Facebookon érdemes követni a posztjaikat, mert folyamatosan beszámolnak arról, hogy aznap éppen merre járnak. Az indulás előtti interjúnkat a Balaton Camino alapító-szervezőivel itt olvashatjátok.

Gasztro

Újraindult a Balatoni Kör Gasztro Piknik nevű rendezvénysorozata. Sümegen startoltak el először, az egész évben nyitva tartó vendéglátóhelyek mutatták meg magukat. (Balatoni KÖR)

Kultúra & szórakozás

Az 1935-ben alapított veszprémi Bakonyi Ház lett a 2019-es Év Tájháza a Magyarországi Tájházak Szövetsége a XVII. Országos szakmai konferenciáján (Veol)

Korábban már beszámoltunk róla, hogy bezár a balatonfüredi Balaton Mozi felújítás miatt. Most a fenntartók közölték, a gyakorlatban is nekiálltak, már szét is szedték a teljes nézőteret. (Facebook/Balaton Mozi)

Szállás

Öt év alatt mintegy 40 százalékkal nőtt a balatoni szállásfoglalások száma, az átlagárak pedig egy év alatt 10 százalékkal emelkedtek. A legnépszerűbbek az apartmanok és vendégházak, a legnépszerűbb három település pedig Siófok, Balatonfüred és Hévíz. (Világgazdaság/Szállás.hu)

Jótékonyság