Ezen a héten is pezsgett a Balaton: befejezték a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerét, okoszebrákat adtak át a 71-esen, díjazták a Zimek pálinkáit.

Mi történt Balatonakaliban a nádassal és hogy menekült meg Bogláron a platánsor? Mi változott a Balaton környékének közlekedésében? Mi épült, mi szépült, mi történt az elmúlt egy hétben? Megtudhatod a We Love Balaton Heti Híradójának negyedik részéből!

A természet visszavág

Befejezték a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének kialakítását azzal, hogy Somogysámson és Sávoly határában átadták a Marótvölgyi-öblözetet. Az uniós finanszírozású projekt segít a belvizek megelőzésében és kezelésében is.

Megmentették a lakosok és üdülősök Balatonbogláron a Jankovich-telepi platánsort. Az önkormányzat kivilágított sétányt akart építeni, de a földmunkák pusztulásra ítélték volna a fákat. A telepiek faregisztert is készítettek a faállomány felmérésére és végül meggyőzték az önkormányzatot, ami visszalépett a tervtől.

Egy védett nádast Balatonakalin kiirtó beruházót kötelezett még május végén a kormányhivatal arra, hogy telepítse vissza a növényzetet a tóba, valamint megbüntette 1 millió forintra a céget.

Közlekedés

Nagy örömmel jelentette be pár hete a MÁV az új menetrendet, aminek egyik kiemelt vonata lett az Aranyhíd expressz. A Szegeder.hu szerint azonban a Szegedet és a Balatont összekötő vonatokkal 17 perccel lassabban lehet a tóhoz lejutni, mintha budapesti átszállással tennék ezt.

Nemzetközi pilótaiskolát akar létesíteni a sármelléki repülőtéren egy norvég befektetői csoport. Az építkezés novemberben kezdődik, hangárokat, irodákat, osztálytermeket, szállásokat építenek ki.

Okoszebrát adtak át Révfülöpön, a 71-es főút Káli úti kereszteződésénél. A gyalogos útra lépését érzékelő, az autósokat az útba épített villanó fénnyel figyelmeztető gyalogátkelőket telepítettek Ábrahámhegyen, Balatonakalin és Alsóörsön is.

Gasztro

Nagy elismerést kapott a zamárdi Zimek Pálinka Manufaktúra, ami az ország második legjobb pálinkafőzdéje lett. Június 20-án adták át az Országházban a díjakat, itt 2 Champion díjjal, 8 arany-, 10 ezüst- és 8 bronzéremmel lett a Zimek gazdagabb, ezzel pedig elnyerték a Magyarország 2019. évi legeredményesebb pálinkafőzdéje II. helyért járó díjat.

Idén is megjelent a Magyar Konyha 333 hely ínyenceknek című balatoni gasztrokalauza. A szerkesztők szerint magasabbra emelték a mércét, ezért került idén 67-tel kevesebb hely a kiadványba, mint 2018-ban.

Zalakaros az utóbbi években nagyon ráállt a kerékpáros turizmusra, ennek keretében feltalálták a bike foodot. Ennek lényege, hogy olyan ételt kerestek egy receptversenyen, ami gyorsan, könnyen megehető, akár a nyeregben tekerve is. 50 recept érkezett be, a győztes Virág József és a Park Inn Kitchen csapata lett a BIKE ROLL fantázianevű étellel, ami egy zöldfűszeres-kukoricás franciapalacsinta, karamellizált tépett sertéstarjával, zalai „salsa”-val és őrségi füstölt gomolyával töltve.

Strand & mozgás

Várható volt, hogy a Balatont is beteszik a nagy olasz bringás körverseny, a Giro d'Italia magyarországi szakaszai közé, és az álom valóra vált: Székesfehérvárról indulva Veszprémen, Füreden, Tihanyon, a Káli-medencén, Tapolcán, Keszthelyen és Hévízen át tekernek majd több millió néző szeme láttára 2020 májusában.

Június 29-én szombaton, rögtön az első meghirdetett időpontban megtartották a 37. Lidl Balaton-átúszást Révfülöp és Balatonboglár között. Az átúszáson 9724-en vettek részt, a leggyorsabbak (köztük a világkupa-győztes Rasovszky Kristóf) 1 óra 1 perc alatt teljesítették az 5,2 km-es távot.

Bringásoknak jó hír, hogy elkezdték térképre pakolni az ingyenes vízvételi helyeket. A Refill.hu-n megnézhető, milyen vendéglátóhelyeken töltik újra ingyen a kulacsunkat vagy épp hol van közkút. Ha már bringák, úgy tűnik, máris kitolódik a Bringakör felújításának határideje az új szakaszok elhúzódó tervezése miatt.

Biztonság, fél egészség