Újabb fesztiválokkal folytatódik a MOL Nagyon Balaton; már zajlik a Veszprémi Utcazene Fesztivál, hétvégén pedig startol a Művészetek Völgye is. 51. alkalommal rendezik meg a Kékszalag Nagydíjat, hét évnyi munkát követően nyit a Diszeli Kúria, míg a Káli Kövek Borászat a 10. születésnapját ünnepli ezen a hétvégén. Mindezek mellett ajánlunk túrákat, valamint gasztroprogramnak sem leszünk híján ezúttal sem.

Művészetek Völgye (07.19-28., Kapolcs és környéke)

Július 19-én, pénteken indul útjára az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye. A fesztivál tíz napja alatt közel 1200 programon vehetünk részt, mely magába foglal koncerteket, gyerekprogramokat, workshopokat, színházi és cirkuszi előadásokat, valamint sok egy más mellett irodalmi esteket is. Az idei Művészetek Völgye nemzetközi fellépői közt olyan neveket találunk, mint Alice Francis, az Amber Run, a Boban Markovic Orkestar feat. Palya Bea és a Kosheen.

Veszprémi Utcazene Fesztivál (07.17-20., Veszprém)

Veszprém fesztiválból fesztiválba csöppen a hétvégén, ugyanis alig ért véget a VeszprémFest, máris itt a Veszprémi Utcazene Fesztivál, ahol összesen 11 helyszínen táncolhatunk nemzetközi és hazai zenekarok koncertjeire, méghozzá ingyen. Az olyan már idehaza is ismerős előadók mellett, mint a Lola Marsh vagy a Wombo Orchestra, rengeteg feltörekvő külföldi zenekar is érkezik, míg a hazai mezőnyből idén is kiválaszthatja a közönség a kedvenc utcazenészét.

51. Kékszalag Nagydíj (07.18-20., Balatonfüred)

Csütörtök és szombat között rendezik meg az 51. Kékszalag Nagydíjat, ami mára már kétségtelenül Európa egyik legfontosabb vitorlásversenyévé vált. A több mint félezer résztvevő hajó legénységének feladata, hogy 48 órán belül kerüljék meg a Balatont, visszatérve az indulási helyre, azaz a balatonfüredi vitorláskikötőbe

Természetesen a versenyen kívül számos kísérőprogrammal készül idén is Balatonfüred a versenyre, így egész hétvégén át tartó igazi vitorlásünnepre érdemes számítani a környéken.

Badacsony Bor7 (07.28-ig, Badacsony)

A múlt pénteken indult, de jövő hét végéig még tartó Badacsony Bor7 is tartogat izgalmakat erre a hétvégére is, elsősorban persze a borok és más gasztronómiai ínyencségek kedvelői számára. A vasárnapi napon Petruska András is színpadra lép egyszemélyes zenei projektjével.

Túra a Csobáncon (07.20., Gyulakeszi)

Július 20-án a Csobánc várának meghódítására szervez vezetett túrát a badacsonyi Tourinform. A Gyulakesziből induló kirándulás útvonala a hegy szőlőkkel övezett oldalában vezet, amíg el nem éri a Csobánc déli platóján lévő vár romjait. A kilátás innen különösen pazar a Tapolcai-medencére, már csak ezért is érdemes részt venni a túrán.

Diszeli Kúria Grand Opening (07.19-20., Diszel)

Kétnapos nyitóbulival nyitja meg kapuit a Diszeli Kúria a hétvégén, július 19-én és 20-án is koncertekkel, DJ-kkel, na meg persze borokkal és más italokkal indíthatjuk útjára az elmúlt hét év munkájának gyümölcsét. Pénteken táncházat követően a Romano Drom, majd DJ Nympha zenél, szombaton pedig a Müller Péter Sziámi AndFriends, Kiss László & Barabás Béla duójának felvezetését követően.

Káli Kövek X. Születésnap (07.20., Köveskál)

Szombaton születésnapozik a Káli Kövek csapata, hiszen idén tíz esztendős a borászat. Ezt nem is lehetne jobban megünnepelni, mint egy kifejezetten erre az alkalomra készült, TEN névre keresztelt jubileumi borral, de biztos, ami biztos, a budapesti Kinetic Erotic zenekart is meghívták az alkalomra.

Margaret Island – Zenés esték a Balaton várában (07.20., Szigliget)

A Zenés estek a Balaton várában koncertsorozat újabb epizódjához érkezett, július 20-án a Margaret Island lép fel a Szigligeti várban, egy igazán rendhagyó környezetben. A zenekar tavaly ősszel adtak ki harmadik nagylemezét, melyről olyan dalok lehetnek ismerősek, mint a Hóvirág vagy az Éjszaka.

Hétvégi túratipp: Badacsony

Egy túra a Badacsonyra szinte bármelyik évszakban kiváló ötlet, hiszen számos útvonal közül választhatunk edzettségi szintünknek megfelelően, vagy éppen arra is gondolva, hogy a családdal szeretnénk-e kirándulni éppen. Ezúttal a korábban már említett Badacsony Bor7 programjaival is érdemes lehet egybekötni a túrát.

Az egyik legismertebb helyszín, ami miatt érdemes megmászni a hegyet, a Rózsakő, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra, innen a Bujdosók Lépcsője és a Kisfaludy-kilátó felé is folytathatjuk utunkat. Előbbin továbbindulva eljuthatunk a Badacsony bazaltorgonáihoz, míg ha a kilátót választjuk, még a Rózsakőnél tapasztaltnál is szebb kilátás tárul a szemünk elé, ha az időjárás is kegyes hozzánk. Innen a Tapolcai- és a Káli-medence is feltérképezhető.