Az idei nyár meglepetéseként 17 év után újra élet költözött a szemesi Resti falai közé, ami sokkal több lett annál, mint hogy csak bedobjunk egy jó fröccsöt, amíg várunk a vonatra. Szerveztek már strandröpi bajnokságot és koncertet is, de felkészültek a defektes balatoni bringások megmentésére is. A véletlenszerű retró hangulatról és a helyi kulturális életről is beszélgettünk, és arról, hogy mekkora elszántság kell egy bontással fenyegetett épületben helyet nyitni. Sok lelkesedéssel és kreativitással.

A Resti 2023. augusztus 20-án végleg bezárt. 
 
Sokan nézegették régóta hol szomorúan, hol elborzadva a több, mint másfél évtizede üresen álló egykori resti lassú pusztulását Balatonszemesen, mígnem most tavasszal mozgolódásra lettünk figyelmesek. A hervasztó lambéria eltűnt, helyette ragyogó “balatonkék” színek jelentek meg, kedves falfestések tűntek fel az épület oldalán, majd előkerületek a pincéből kimenekített helyrepofozott kertibútorok és végül a Resti neonfelirat is a helyére került.

Kívülállóként ennyit láttunk kora tavasztól kezdve, de Márton Gergő (az elszánt újranyitó  bérlők egyike) elmesélése szerint a történet ennél jóval régebben indult. Már évekkel ezelőtt is – akkor ugyan még nem szemesi lakosként, csak tősgyökeres nyaralóként – nézegette a helyszínt, a bérleti szerződést is sikerült majdnem tető alá hozni a MÁV-val, de végül a tervből 6 évvel később lett valóság.

Amikor a helyiek rendezik be a restit

Idén a fiúk annak ellenére is belevágtak a hatalmas munkába, hogy az épületet bontásra ítélték: a helyére 25 parkolóhelyet tervez kialakítani a MÁV. Mivel mesterembert szerezni szinte lehetetlen küldetésnek tűnt, ők végeztek minden munkát, a vízvezeték cseréjétől a festésig, és újrahasznosítottak mindent, amit csak lehetett. Így kerültek elő a régi bútorok is a pincéből, de így landolt itt a családi Orion rádió, írógép, vagy épp a nagyapai örökség, a mai napig tökéletesen működő tranzisztoros erősítő is, megteremtve a tökéletes, de legkevésbé sem izzadságszagú retró hangulatot. 

Erre az érzésre erősít rá a hely neve is, ami Gergő elmesélése szerint azon egyszerű oknál fogva maradt Resti, hogy feltehetően a szemesiek amúgy is így emlegették volna, mindegy milyen ötletes új nevet találnak ki neki. Bár eleinte voltak kétkedők, akik felvetették, hogy ha lett volna értelme megnyitni itt valamit, akkor valaki már hamarabb megtette volna, de a helyiek hamar a szárnyaik alá vették a projektet, sok embertől kaptak bútorokat, cserepes-és fűszernövényeket, napvitorlákat is.

Koncertek a kertben, biciklibelső a kínálatban

A helyi fürdőegyesület hagyományait követve – akiknek hála anno is óriási élet volt, nemcsak a kulturális életben, de különböző sportbajnokságok, komolyzenei koncertek is voltak –  fontos volt, hogy bekapcsolódjanak a szemesiek életébe, ezt felelevenítve szervezték meg a strandröplabda bajnokságot is, és fektetnek nagy hangsúlyt a koncertekre. A terveik között szerepelnek a változatos gyerekprogramok is, hogy amikor épp nagyon meleg van a strandon vagy a napon, akkor legyen hol és mivel lefoglalni a kicsiket.

Mint sok balatoni településen, itt is fontos a szimbiózis az itt lakók és üdülőtulajdonosok között, főként, hogy az utóbbiak között is rengetegen vannak olyanok, akik akár generációk óta kötődnek Szemeshez – a tökéletes példáért sem kell a szomszédba menni, hiszen Gergő dédnagyapja is a 19. század elején szemesi tanítóként és kántorként tevékenykedett. A kínálat nagyon vegyes, nem csak a klasszik kocsmai felhozatallal találkozunk, hanem sok “hiánycikk” is kapható, mint a biciklibelső, de a bringásoknak nem csak emiatt érdemes megjegyezni őket. Fel lehet náluk fújni a gumit, és szerszámkészletet is tudnak adni a kisebb javításokhoz, valamint különböző töltőkábeleket is vehetünk.

Egyedül a népszerűsége mentheti meg

A gasztronómiai vonalnál fontos volt, hogy balatoni borokat áruljanak, így döntöttek az Ikon és Bujdosó mellett, ételek terén egy helyi beszállítótól veszik a lepényeket, amik javarészt szintén mind környékbeli alapanyagokból készülnek. Ezek között találunk vega paradicsomos- mozarellás és parajos-fetás változatot, és húsos, chilis-marharagús verziót is. Az étel és itallap ugyan nincs túlcifrázva, de az átlagos restik nívóját messze túlszárnyalja a jobb csapolt söreivel, vagy a kávék laktózmentes és növényi tejes verziójával.