Az elmúlt héten jó és rossz is történt a Balatonnál, össze is szedtük, mi épült, szépült, változott vagy épp vált hamuvá.

Zenitjére hágott a főszezon, közeleg az augusztus 20., és miközben a fővárosban elkezdődött a Sziget Fesztivál, a Balatonon sem állt le az élet az elmúlt héten. Aktuális heti hírösszefoglalónkból kiderül, hogy csapvízivást támogató akció indult, úgy néz ki, idén végre tényleg elkezdik a Budapest-Balaton bringaút építését, terjed az új bringás gyorsétel és szomorú tűzeset történt egy ismert csopaki étteremben.

A természet védelmében

Súlyos hőhullám érlelődik a hétvégére és a jövő hét elejére, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre a legsúlyosabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki a hőség miatt a dél-balatoni régiót is magában foglaló Somogyra, valamint Baranyára és Tolnára. Ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet 29 fok körül alakul. A Balatont határoló Zalára és Veszprémre másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A hőség kedden enyhülhet.

Fontos környezetvédelmi kezdeményezést indított a Dunántúli Regionális Vízmű, azaz a DRV Zrt., amellyel a csapvízivást akarják népszerűsíteni. A programhoz csatlakozott (többségében balatoni) 23 vendéglátóhelyen DRV-mintás pohárban csapvizet szolgálnak fel az étel-ital mellé, a pohár pedig korlátlanul utántölthető vízzel.

Drónnal repültünk a Nagy-Berek leégett része fölé (is), hogy feltérképezzük, mennyire sikerült az áprilisi tűzvész után újjáélednie. Jelentjük, a helyzet biztató, képeink itt megtekinthetők.

Az utóbbi években rendszeres panaszok érkeztek a Balaton-felvidéken az elszaporodott vaddisznók miatt, a Bors cikke szerint a helyzet nem javul. A lap által megszólaltatott vadász elmondta, az elhanyagolt, gazos kert vonzza a disznókat, ezért érdemes rendben tartani.

Közlekedés

Idén kellett volna átadni a Budapest-Balaton kerékpárutat, de a G7 cikke szerint egy méter sem épült eddig. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési (NIF) Zrt. szerint augusztusban 5,6 kilométeren, Budapest-Etyek között aszfaltoznak, tábláznak és festenek majd, de csak a nem engedélyköteles szakaszokon. A többi éveket csúszhat. Révész Máriusz kormánybiztos később elmondta, sok oka van a csúszásnak, de most már tényleg gőzerővel nekilátnak a munkának. (Az Index letesztelte a nyomvonalat, ami szerintük tele van felesleges kerülővel és emelkedőkkel.)

A nyári menetrend június közepi életbe lépése óta 921 ezren, az egy évvel korábbihoz képest 8 százalékkal többen vonatoztak a Balatonhozközölte a MÁV hétfőn. A legtöbben július 6-án mentek le a tóhoz, ekkor 35 ezren váltottak jegyet. Az állomások közül Siófok, Zamárdi és Fonyód bonyolította eddig a legnagyobb forgalmat. A közlemény szerint az étkezőkocsik hamburgere annyira népszerű, hogy nagyobb sütőlapokat szereltek fel, hogy egyszerre több készülhessen.

Online felmérést indított a Badacsony és Térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt., amelyben arra keresik a választ, hogyan lehetne jobbá tenni a hegy közlekedését. A kérdőív augusztus 16-ig kitölthető.

Épül-szépül

Úgy volt, hogy Veszprém is rendező város lesz a 2022-es, közös magyar-szlovák rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokságon, ám annyira megdrágult a Veszprém Aréna tervezett bővítése, hogy a Miniszterelnökség azt nem támogatja. A város így kiesett a helyszínek közül .

Varázslatos kis játszótér épült RévfülöpönKáli 44 vendégház mellé, amely hosszú mezítlábas ösvénnyel és társasjátékokkal vár.

Gasztro

Nagy balatoni lángostesztet tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a héten. A Szupermenta tesztsorozat keretében 12 helyen 140 mintát vettek és 500 labormérést végeztek. Négy helyen találtak hibákat. A zsiradékot és a felületüket is vizsgálták, a vége 300 ezer forint összbírság lett. A teszt során kóstoltak is az ellenőrök: a legjobb a révfülöpi Rév Büfé lángosa lett.

Miközben csak a We Love Balatonnál évente halljuk vendéglősöktől, mennyire rossz, hogy nem tudnak balatoni halat letenni a vendégek elé a halászati tilalom miatt, furcsa nyilatkozatot tett Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Ezt azzal indokolta, hogy a tó leeresztésekor a siófoki halcsapdákban befogott halakat felkínálták eladásra éttermeknek, de alig jelentkezett erre valaki. Szári nem beszélt az eladási árról és arról sem, hogy melyik vendéglátókat kerestek meg az ajánlattal.

Pár hete számoltunk be róla, hogy ideális bringás ételt, azaz bike foodot kerestek Zalakaroson, egy pályázaton. Azóta meg is lett ennek az eredménye: Virág József a Park Inn Kitchen csapatával megalkotta a Bike Rollt, amely egy zöldfűszeres-kukoricás francia palacsinta, karamellizált, tépett sertéstarjával, zalai salsával és őrségi füstölt gomolyával. Az ételt hamarosan a Paletta Bisztrókban is kapni lehet, ráadásul minden eladott Bike Roll után 100 forinttal támogatják a Lámpás 92 Alapítványt, ami fogyatékossággal élőket és családjaikat segíti.

Kultúra & szórakozás

Komoly ásatásokat végeznek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészei Balatonszemes határában, ahol egy pálos kolostor romjait tárják fel. Idén a templom szentélyét, a nyugati falat és egy Zsigmond-kori díszes kaput is megtaláltak. A leleteket a szemesi Bujdosó Magtárban lehet megnézni.

Árverést rendez a Pintér Galéria és Aukciósház Balatonfüreden, az Anna Grand Hotelben augusztus 17-én. A téma a Balaton, nyár, szerelem vonalat öleli fel, és olyan alkotók képei kerülnek kalapács alá, mint Egry József, Rippl-Rónai József, Bak Imre vagy Fehér László, de egy Renoir-grafika is látható, mivel a tételeket kiállították a Vaszary Villában.

Biztonság

Súlyos tűzeset történt a héten Csopakon: teljesen kiégett a hajóállomásnál lévő Code Zero grillétterem. Az augusztus 5-i tűzben nem sérült meg senki, a veszprémi és füredi tűzoltók oltották a lángokat. Az üzemeltetők utána közölték, hogy még a szezonban szeretnének újranyitni, majd szombat este meg is tartották az újranyitó bulit.

+ Heti örkényi sztori

Egy örökzöld kép futott körbe a neten a napokban, hisz valaki felfestette a hüledező Menő Manó figuráját a Sió-menti kerékpárútra. Pontosabban annak a csonkjára, ugyanis az egykori tervek szerint ennek a Dunáig kellett volna megépülnie, ehelyett a somogyi szakasz után véget ér a semmi közepén, Dánd határában. Legalább két padot és egy asztalt idehelyeztek.