balaton

7 dolog, amivel mi is védhetjük a Balatont

Szerzők

  • We Love Balaton

2019. 08. 03. 10:23

Szeretünk gyönyörködni a Balaton szép érintetlenségében. De vajon teszünk is eleget-e érte, hogy így maradjon? A Balaton-felvidéki Nemzeti Park tippekkel segít, hogyan óvjuk meg e kincset.

Két cikkel már jelentkezett a We Love Balaton hasábjain a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, hogy együttműködésünk keretében bemutassa, mennyire csodálatos ökoszisztémát alkotnak itt a tavak, folyók, patakok, erdők, mezők és persze az élőlények. Első cikkünkben a Kis-Balatonon fészkelő vagy csak ott átvonuló, megpihenő madarakat mutattuk meg, a másodikban pedig a nagyobb ragadozókat. Azonban ezen állatok életterét meg is kell óvni a jövő nemzedékeinek, ezért azt kértük a nemzeti parktól, ezúttal arról írjanak nekünk, a veszélyben lévő, sokszor puszított Balatont milyen lépésekkel óvhatjuk meg mi, egyszerű földi halandók.

Kíméljük a nádast!

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

A nádast, és annak környékét ne zavarjuk, a költésben lévő madarak és az ott lévő élőlények érdekében. A nádasok a sekély tavak, mocsarak, víztározók esetében fontos szűrő szerepet töltenek be, így természetvédelmi jelentőségük napjainkban egyre inkább felértékelődik. Mind a gerinctelen, mind a gerinces vízi életközösségek és fajok szempontjából nagyon fontos élőhelyek. Számos védett és veszélyeztetett szitakötőfajtól kezdve az ott költő madárfajokig a vízhez kötődő élővilág jelentős részének a nádasok kínálnak élőhelyet. Így az ő zavartalanságuk fenntartása kiemelten fontos.

Okosan bánjunk a szemetünkkel!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Ne szemeteljünk és ne termeljünk szemetet! A strandolás közben keletkezett szemetet a kijelölt helyeken dobjuk ki. A hulladék egyes alkotórészei beépülnek a növényi és állati szervezetekbe, és a táplálkozási láncon keresztül végső soron az embert károsítja. A nyaralás, strandolás közben keletkezett szemetet az arra kihelyezett gyűjtőpontokon kell kidobni. A legjobb természetesen az lenne, ha egyáltalán nem termelnénk szemetet, ami akár kis odafigyeléssel is megoldható lehet. Megoldás még, ha szelektíven gyűjtjük és dobjuk ki a keletkezett hulladékot.

Tartós vagy elbomló anyagot használjunk!

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Ne használjunk műanyagot, így például szívószálat, műanyag zacskót, műanyag poharat! Ezek a tárgyak egyrészt feleslegesek, helyettesíthetőek, másrészt nagyon károsak a környezet és a természet számára. Alig több mint 60 év alatt a világ műanyagtermelése a 180-szorosára nőtt: ma már kb. 300 millió tonnát állítanak elő évente, valószínűsíthetően ez a szám 2050-re a 700 millió tonnát is elérheti. Ráadásul a természetbe jutott műanyagok az élőlények szervezetébe is kerülhetnek, így a táplálkozás során saját magunkat is veszélyeztetjük a műanyagszennyezéssel. Kerüljük tehát az egyszerhasználatos műanyagtermékek vásárlását, használatát, helyette dekoratív, tartós vagy akár lebomló anyagokból készült kulacsot, poharat, evőeszközt, étkészletet használjunk nyaralásunk alatt.

Legyünk halkak!

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Felesleges hanghatásokkal a környezetünkben élőket és az élővilágot se terheljük! A felesleges zajhatás nemcsak a környezetünkben pihenni vágyó embereket, hanem az élővilágot is zavarja. Például az énekesmadarak territóriumfoglaló és párcsalogató tevékenységeit is nagymértékben képes rontani.

Magunkat etessük, ne a vízimadarakat!

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Kerüljük a vízimadarak etetését! A kenyérrel, egyéb péksüteményekkel történő egyoldalú táplálás megbetegíti a madarakat, másrészről, a fenntartott folyamatos táplálékbőség a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést is befolyásolja a madaraknál, hiszen hozzászoknak az etetéshez. Továbbá növeli a madarak közötti zsúfoltságot, agressziót és a sérülésveszélyt is. Gyermekeinket is tanítsuk meg, hogy milyen felelősséggel tartozunk az élővilág iránt!

Tartsuk be a szabályokat!

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Fontos, hogy betartsuk a horgászati, fürdőzési szabályokat. Számos szabály vonatkozik a horgászatra és a fürdőzésre, amiket betartva nem kockáztatjuk sem a saját, sem a mások életét, továbbá az élővilág sem sérül. Horgászat során figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk magunk után a horgászzsinórt, damilt, ami az élőlények testébe jutva halált, testére ráakadva pedig sérülést, károsodást képes okozni.

Kijelölt helyen dohányozzunk!

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Csak a kijelölt helyen dohányozzunk, a csikket, az arra kijelölt helyen dobjuk ki! A cigarettacsikk nem megfelelő helyen való eldobása komoly kockázatokat jelenthet, főként száraz időszakban. Egy kis szikra is elegendő ahhoz, hogy tűz keletkezzen, ami súlyosan károsítja, tönkreteszi az élővilágot és az élőhelyeket, valamint ezáltal emberéleteket és a lakókörnyezetünket is veszélyeztetjük.

A cikk a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal együttműködésben készült.


Hasonló tartalmak