Egyre keményebb heteken van túl a koronavírus hatásaival küszködő Balaton. A turizmus teljes összeomlása mellett azért van fény az alagút végén, egyre több az összefogás és a jótékonyság is a térségben. Szomorkás heti hírösszefoglalónk következik.

Nem semmi volt az előző hét időjárásilag. Téliesen indultunk, talán egész eddigi télen nem alakult ki olyan egybefüggő hótakaró a Balatonnál, mint a hét első három napjában. Aztán a melegebb szelek pikkpakk kisöpörték a hideget, visszatért a kora tavaszi idő. A most következő héten az Időkép előrejelzése szerint megismétli magát a történelem: hétfőre betoppan az újabb sarkvidéki eredetű légtömeg, így a reggeli 3 fok után nappal csak 6 fok lesz. Jönnek a fagyok is, kedden és szerdán mínusz 4-5 fokkal indítunk, nappal 7-8 fok várható. Aztán lassan feltornássza magát az időjárás, hétvégén már 2-12 fok között stabilizálódik a hőmérő higanyszála. Csapadék kedden lehet, hó maximum a magasabb hegyekben eshet. Ahogy a múlt hét elején is:

No, de lássuk, mi történt még a héten a koronavírus miatti intézkedésektől a turizmus megmentésére tett kísérleteken át a jótékony kezdeményezésekig!

Vírus & veszélyhelyzet

Újabb korlátozó intézkedéseket vezetett be a kormány. Március 28. és áprlisi 11. között kijárási korlátozás lép életbe. Másfél méteres távolságot kell tartani a másik embertől, vendéglátóhelyre nem lehet járni (az elvitel lehetősége marad), lakhelyet többek között csak munkavégzés, gyerek kísérése, egészségügyi szolgáltatás, egyéni sportolás, bevásárlás élelmiszerboltban, patikában, drogériában, tankolás stb. esetén lehet tenni. A 65 év felettieknek a délelőtt 9-12 órai sávot jelölték ki bevásárlásra. A szabálysértők 5 és 500 ezer forint közti pénzbírságra számíthatnak. Részletek a linken. (24.hu)

A március 21-22-i hétvégére eltűntek az emberek a siófoki közterekről, ami azért érdekes, mert komoly vita bontakozott ki a Balatonra leköltöző és ott korzózó fővárosiak miatt. (Index)

Több balatoni önkormányzat is intézkedett: Siófokon tisztítószereket és tájékoztató szórólapokat adnak hajléktalanoknak, valamint a városban megtelt az a hotel, amit karanténnak ajánlott fel a tulajdonosa; Balatongyörökön pedig az üresen álló Kastély Hotelt alakították karanténná. A Tóth Gergely által önkéntes karanténnak felajánlott, siófoki CE Napfény Hotelben kedélyesek az átmeneti lakók, akik betartják a szabályokat is. Közben kiderült, Vonyarcvashegyen karanténban van két fertőzött személy. (Index; Sonline; Zaol)

A We Love Balaton és a We Love Budapest is csatlakozott az újságok országos közös kampányához, amely az otthonmaradásra szólít fel. (We Love Balaton)

Természet

Hosszú interjúban beszélt Jordán Ferenc, a Balatoni Limnológiai Intézetet vezető hálózatkutató a koronavírus megjóslásáról, terjedéséről, veszélyeiről, a leszűrhető tanulságokról, a vakcinatesztelésről, a lecsengésről. (Válasz Online)

Március 30. és április 1. között hajtják végre az első idei szúnyogirtást a Balatonnál, mintegy 2200 hektáron. A mostani gyérítést a Balatoni Szövetség finanszírozza. Kémiai irtást már alig lehet végezni, most is biológiai lesz. (Ma.hu/MTI)

Kiáradt a Balaton Keszthelyen: az északkelet felől fújó szél átnyomta a nyugati medencébe a Balaton vizét, az pedig elöntötte a város partjának egy részét. A városi strand üzletsora is víz alá került, kedd este 156 centiméter volt a vízmagasság Keszthelynél. (Keszthelyi TV)

Közlekedés

Módosul a vírushelyzet miatt a veszprémi tömegközlekedés. Március 30-tól szombati menetrend szerint járnak a buszok, a 0 és 1 órai éjszakai járatok nem járnak. A Volánbusz is közölte, valamennyi helyi járata tanszüneti menetrend szerint jár március 25-től, sőt többek közt Balatonfűzfőn teljesen le is állnak. (V-Busz.hu; Volánbusz)

Gőzerővel zajlik a Szabadbattyán-Balatonfüred vasúti szakasz villamosítása és felújítása. A fűzfői állomás vágányhálózatát már teljesen elbontották, átépült az akarattyai alagút, Almádi és Alsóörs között a vezetéktartó oszlopokat állítják. Átépül a fűzfői mellett a polgárdi, alsóörsi és kenesei állomás is, 46 kilométeren pedig vágányszabályozást végeznek. Nyáron szünetel majd a munka, végleg 2021 nyarára fejezik be. (Magyar Építők)

Elmarad a hagyományos húsvéti hajózási szezonnyitó a Balatonon a járvány miatt, ahogy a Nemzeti Regatta is - közölte a Balatoni Hajózási Zrt. A Bahart a kompközlekedést is ritkítja (pedig nemrég volt sűrítés), óránként indulnak március 24-től a hajók, Szántódrévből 7-19 óra, Tihanyrévből 7:15-19:15 között. Fontos változtatás, hogy gyalogosokat, kerékpárosokat és motorosokat mostantól egy ideig nem szállítanak, az autósok pedig nem szállhatnak ki a kocsiból a fedélzeten. Ezen felül a Bahart kéri a készpénz mellőzését és a bankkártya használatát. (Turizmus Online; LikeBalaton)

Étel & ital

A Tartsd Otthon a Nagyit! Facebook-oldal Országos Karanténkenyér-Sütő Bajnokságot hirdetett Grecsó Krisztián és Dragomán György írók fővédnökségével. Április 1-ig lehet nevezni, beküldve az otthon sütött kenyerünkről videót, képet, receptet, sztorit. Eredményhirdetés április 4-én, bővebb infók itt. (Tartsd Otthon a Nagyit! közleménye)

Próbálnak lépést tartani a falusi kisboltok a megnövekedett vásárlói igényekkel, sőt ezekben a boltokban még nem jellemző az áruhiány sem. Figyelnek, hány embert engednek be egyszerre, de sajnos az áremeléseket nem ússzák meg. (Veol)

Más-más stratégiával készülnek a balatoni vendéglátósok a zárvatartásra és a vendégek kiesésére. Akad, aki teljesen bezárt, van, aki átállt a házhoz szállításra, megint más nyitva van, de a vendég nem ülhet le, csak elvihet a termékekből. (Északipart)

Négy balatoni és borászati szervezet közös javaslatokat írt a szőlész-borász szakma megmentésére. Járulékkedvezmény, áfacsökkentés, művelési támogatás, import borok szigorú ellenőrzése is szerepel a csomagban, ami talán megóvhatja az összeomlott turizmus hatásaitól a borászatokat. (Bor és Piac

Pangás jellemezte a március 21-22-i hétvégét a káptalantóti Liliomkert termelői piacon. Az árusok és vevők töredéke ment ki, maszkokkal, elválasztásokkal és előre csomagolt élelmiszerekkel. (Északipart)

Mozgás & víz

Határozatlan időre elhalasztják a 2020. évi vitorlás versenyszezon kezdetét. A szakági szövetség azt is ajánlja, hogy az utánpótlás edzéseit függesszék fel. (Magyar Vitorlás Szövetség közleménye)

Rasovszky Kristóf, világbajnok nyílt vízi úszó interjúban beszélt arról, mennyire kikészíti a bizonytalanság, hogy nem járhat edzeni a fűzfői uszodába, csak ha túllesz a koronavírusteszteken. Elmondta, már a 9 fokos Balatonban is szívesebben úszna, mint futva edzene. (Magyar Nemzet)

Kultúra & szórakozás

Interjú készült a veszprémi kulturális fővárosi projekt arculatát tervező Hidden Characters párosával, Orbán Péterrel és Nagy Dániellel, valamint Hamza Gergely koordinátorral. Tág közönségnek - helyieknek és látogatóknak is - szól majd a projekt, ráadásul elcsépelt sémákat sem akartak a tervezők. Így alakult ki az óralapra emlékeztető logó, ami megtámogatja majd a fellengzős beruházásoktól mentes, a részvételre épülő projektet. Interjúban beszélt Navracsics Tibor, a Veszprém 2023 kormánybiztosa is arról, miért 2021-ig szól a megbízatása, mit jelent neki a város, hogyan fog kinézni a kultfővárosi év. (Kreatív; Magyar Nemzet)

Maradj Otthon! fesztivál néven indított egy csomó hazai fesztivál, rendezvény, szórakozóhely, klub, turisztikai attrakció facebookos kezdeményezést. A lényege, hogy a nagy idei fesztiválok hazai fellépői az otthonmaradást propagálják rajongóiknak online, miközben vlogolnak és koncerteznek nekik. A kezdeményezéshez a Balaton Soundtól a veszprémi Expresszóig több balatoni fesztivál és helyszín csatlakozott. (We Love Balaton)

Turizmus & szállás

Újabb gazdasági mentőcsomagot jelentett be a kormány március 23-án, ami a turizmust is érinti. Több tízezer katás vállalkozó járulékfizetését engedik el négy hónapig: többek közt a taxisokét, fodrászokét, előadóművészekét, szállásadókét, edzőkét, egyes vendéglátókét. A március előtti kata-adósságokra pedig fizetési haladékot ad az állam, késedelmi kamat nélkül. A járulékfizetést is szinte teljesen elengedik pl. a taxisoknál, szállásadóknál, vendéglátóknál. Érdekesség még, hogy az érintős bankkártyás fizetés új, PIN-kódot igénylő limitjét 15 ezer forintra emelték. Részletek a zárójeles linken. (Index)

Nagy gazdasági sokkra számíthatnak a turizmusból élő hazai városok és régiók, így a Balaton is - áll a HÉTFA Kutatóintézet elemzésében. Különösen a Siófoki, Balatonfüredi és a Keszthelyi járások kitettsége nagy a Balatonnál, sok állás függ itt a turizmustól, de a fürdővárosok esetén is teljes most a leállás és a függés. A kutatóintézet egyik javaslata, hogy minden magyar család kapjon egyszeri 100 ezer forintos üdülési támogatást, amit a járvány utáni 6 hónapban költhetne el szállásokon, vendéglátóhelyeken. (Portfolio)

A Magyar TDM Szövetség országos felmérése szerint borúlátóak a kisebb turisztikai szereplők. Tippjeik szerint a tavalyi árbevétel felét sem fogják elérni, a szállásadók a legpesszimistábbak 38 százalékus jóslatukkal. Az összes megkérdezett 32 százalékának nincs tartaléka a veszélyhelyzet átvészelésére. További számadatok a linken. (Vehir)

Az összes hévízi hotel bezár március végéig, hisz valamennyi vendégük hazautazott. A szállodák fel is ajánlották élelmiszer-készleteiket a városnak. (Termál Online)

Egyes szobákban felkapcsolták a villanyokat, így különleges, szív alakú kivilágítást kapott a füredi Hotel Marina. Ez egyfajta szolidaritási gesztus a nehéz helyzetben lévő turizmus szereplőivel. (Füred TV/Facebook)  

Jótékonyság

Mivel az egészségügy után a kereskedelmet terheli meg legjobban a járványhelyzet, a veszprémi kézilabdázók úgy döntöttek, hogy a hétfő esti műszak erejéig beállnak árufeltöltőnek egy szupermarketbe. Képek az akcióról a linken. (Vehir)

Kezdeményezés indult a borászok között, hogy ajánljanak fel olyan maszkokat az egészségügyben dolgozóknak, amiket a növényvédelmi munkák során szoktak viselni. Ez országosan akár 60 ezer maszkot is jelenthet. (Index)

Több balatoni szálláshely ajánlott fel üdülést az egészségügyi dolgozóknak a járvány lecsengése után. A “Levegőt a levegőért” mozgalomhoz a Hévíz melletti Club Dobogómajor, a badacsonytomaji Bacchus Apartman, a Maison Bagatell, a balatongyöröki Noémi’s Cottage és a mindszentkállai Kálium Vendégház csatlakozott. Azt kérik, írjatok nekik azokról az orvosokról és ápolókról, akiknek jót tenne a két éjszaka pihenés. (LikeBalaton)  

Több vendéglátóhely döntött úgy, hogy ilyen-olyan módon segít a frontvonalon harcoló orvosoknak és ápolóknak. A füredi Kredenc 25 százalékos kedvezményt ad az ételrendelésből az egészségügyi dolgozóknak (és a munkanélküli embereknek is). A keszthelyi kórházi dolgozóknak és mentősöknek pedig vörösboros marhapörköltet dobott össze a Füstölgő Marha, a Farm54, a Csabichili, a Nass Pékség, illetve a dobozokat biztosító Szita Pack. (Kredenc/Facebook; Füstölgő Marha/Facebook)

+ Heti örkényi sztori

Ambrus Tibor csopaki polgármester ötletes embernek bizonyult: a rengeteg ajándékba kapott pálinkáját összeöntötte és újrafőzte, majd 80%-os fertőtlenítő alkoholként felajánlotta a helyi egészségügy részére. Hozzátette, azért pár palackkal saját fogyasztásra is megtartott. (Északipart)

Címkék