Az elmúlt hétvégén is lezárták a balatoni attrakciókat az önkormányzatok, de jó hír, hogy lehet idén is pontyot fogni a tóból. Heti hírösszefoglaló.

A hűvös, késő télies időből egy hét alatt ment át kora nyárba az időjárás a mögöttünk hagyott héten, majd hűlt vissza egy radikális fronttal. Az Időkép előrejelzése szerint hétfőn 3 fokra kelhetnek a balatoniak, nappal 17 fok lesz. Innentől kőegyszerű időjárás várható: minden nap napos idő lesz, lassan felkúszó csúcshőmérsékletekkel: hajnalban 3-tól 7 fokig, nappal 17-től 21 fokig nő kedd és vasárnap között.

Heti hírösszefoglalónkból megtudhatod, merre és mit zártak le a hétvégén, könnyebb-e Győrből a Balatonhoz jutni, valamint hogyan reagáltak éttermek és borászatok a járványra. Bónuszban videót is nyújtunk egy kabrióban szentelő plébánosról.

Vírus & veszélyhelyzet

A kormányzati tájékoztató honlap szerint a Balatonnal határos megyékben április 13-án ennyi fő koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig: Veszprém - 43, Zala - 40, Somogy - 24. (Koronavírus.gov.hu)

Összeszedték a járványra létrehozott állami honlapon, melyik megyében mennyi kórházi ágy állhat rendelkezésre koronavírusos betegeknek. Ez a balatoni megyékben így néz ki 60 százalékos ágyfelszabadítás esetén: Somogy - 1163 ágy, Veszprém - 1792 ágy, Zala - 1175 ágy. (Koronavírus.gov.hu)

Ugyan egy hete elmúlt a húsvét, de múlt hét elejére összegezték az ünnepeket és a járványügyi szabályok betartását az illetékesek. Kiderült, rengeteg üdülős érkezett az ünnepre, csak Bogláron és Lellén több száz ember járt tilosban a lezárt területeken. Badacsonytomajon lezárták a komplett várost, nem engedtek be senkit, szabályos ellenőrzőpontokat alakítottak ki a település bejáratainál, amiből konfliktusok is adódtak. Jó példák is voltak, Csopak, Alsóörs, Füred, Tihany, Szepezd mind teljesen kiürültek. (Kaposvári Programok; Index; HírBalaton)

Balatonfüreden a húsvét után is fenntartotta a polgármester a korlátozásokat, lezárásokat. Zárva maradtak a 71-es főúttól délre eső parkolók, behajtani tilos volt a Jókai, Táncsics és a Szabadság utcák bizonyos szakaszaira, zárva maradt az Esterházy és a Kisfaludy strand is. Badacsonytomajt szintén ismét lezárták a hétvégére, Tihanyban, Almádiban és Alsóörsön is lezárva maradtak a parkolók, parkok, strandok és a kilátók. A Balatoni Szövetség is támogatja a zárvatartásban az önkormányzatokat. (Balatonfüred.hu; Veol; Portfolio/MTI)

Természet

Idén is feloldotta a ponty fajlagos tilalmi idejét a Somogy Megyei Kormányhivatal, magyarul megtartható a Balatonból kifogott ponty. Ez a Keleti-Bozót-csatornára, a Nyugati-övcsatornára és a Kis-Balatonra nem vonatkozik. Részletek a linken. (BalatoniHal.hu)

A földvári önkormányzat állítása szerint balesetveszélyessé vált a kikötő előterében öt fenyőfa, ezért ki kell vágni őket. A lépés felháborodást okozott, a városvezetés szerint szakértő állapította meg a veszélyt. A környék átalakítása miatt ide már nem ültetnek új fákat, azokat máshol pótolják. (HírBalaton)

Közlekedés

Elemző cikk készült arról, mennyire javult és javulhat Győr és a Balaton vasúti kapcsolata. Az első megállapítás, hogy a tavaly év végi új menetrend miatt napi hét pár InterRégió vonat jár Győr és Keszthely között, kétóánként. A másik megállapítás inkább egy vágyálom: a Veszprém-Lepsény vasútvonal újraindítása és a Győr-Veszprém vasútvonallal való összekötése. Ezt a 82-es (Győr-Veszprém) főút nyári túlterheltsége is indokolná, de egyelőre csak a vasútvonal menti önkormányzatok támogatják. (Kisalföld)

Több utat is felújít Somogyban a Magyar Közút idén. A Balatonhoz kapcsolódó utak közül belekerült a listába a Kaposvárt Fonyóddal összekötő út 3,1 kilométere, az Iregszemcsét Tabbal összekötő út 1,8 kilométere és a Balatonszentgyörgytől Zala megyébe vezető 76-os főút 2,3 kilométere is. (Sonline)

Az ígéreteknek megfelelően elkezdődött a Balatoni Bringakörút állapotjavítása (ez még nem a nagy állami felújítás része). A Magyar Közút rendbe hozta az egész Bringakörút talán legsiralmasabb részét, a Badacsonyörs-Ábrahámhegy szakaszt. (Magyar Kerékpárosklub Balaton/Facebook)

Épül-szépül

Társadalmi egyeztetésre bocsátották (április 24-ig) a Balaton Kiemelt Térség Hosszútávú Fejlesztési Koncepcióját, ami 2030-ig határozza meg a célokat és fejlesztési irányokat. Ez többek között tartalmazza a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást, a népesség megtartását, a zsúfolt nyári főszezon ellensúlyozását, a helyiek és turisták konfliktusainak elsimítását, a "Balaton Márka" bevezetését, a táj megóvását, a közlekedés javítását, az egészségipar és rehabilitáció hangsúlyossá tételét. (HelloVidék)

Feloldotta az ellentmondást a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság abban a kérdésben, hogy már nem 100, hanem 120 centiméter a Balaton vízszintmaximuma, a partvonal jogi szabályozása azonban még a régi maximumhoz viszonyít. Így bevezették a vízjárta terület fogalmát is. Kiderült még, hogy felmérték a mederiszap állapotát, felkészülvén a keszthelyi és szigligeti kotrásokra. (Infostart/MTI)

Folytatódnak a nagy balatoni fejlesztések, amik zöméről híradónk is beszámolt már párszor. Megújul Fenyvesen a helyi bringakörútszakasz és óriáscsúszda épül a strandon, Keszthelyen B+R parkoló épül, Tihany, Balatonfüred, Kenese, Aliga és Földvár vitorlásklubjai e-hajók fogadására válnak alkalmassá, Füreden látogatóközpontot kap a Lóczy-barlang, bővítik a salföldi Majort és a hegyestűi geológiai bemutatóhelyet is. (Magyar Nemzet)

Bor & gasztro

Fontos információkat osztott meg Nagy István agrárminiszter az operatív törzs szokásos, április 14-i sajtótájékoztatóján. A balatoni életet is érintő bejelentése volt többek közt, hogy a turisztikához kapcsolódó agrárterületeken – a bor- és szőlőtermesztésben, a pálinkát és a kisüzemi sört előállítók, valamint a dísznövény-termesztők esetében – is bevezették a járulékmentességet 3 hónapra, a munkáltatóknak további járulékkedvezményeket biztosítanak. (Index)

Szintén az Agrárminisztérium híre, hogy a Nébihhel közösen létrehoztak egy oldalt, ami összeköti a termelőket és a fogyasztókat. (HírBalaton/MTI)

Idén elmarad a nagy közös Jókai-bableves főzés a füredi Koloska-völgyben a járvány miatt. Ehelyett azt kérik, otthon főzzenek a nevezők bablevest, majd ennek fotóját és - lehetőleg régies nyelvezetű - leírását küldjék be a zsűrinek április 25-ig. Bővebb info a linken. (HírBalaton)

Mint minden étterem, a szemesi Kistücsök is zárva van, így lehetővé vált, hogy kórházi dolgozóknak főzzenek még április 10-én. (Kistücsök Étterem/Facebook)

Ötletes trükkel vészeli át a bezárkózást a Szent György-hegyi Taberna Infinito étterme: a vendégeik ajándékutalványokat tudtak náluk kedvezményesen venni, amit majd a veszélyhelyzet elmúltával fogyaszhatnak le. Ezzel a Taberna megtarthatta alkalmazottait és nem kell lehúznia végleg a rolót. (Szeretlek Magyarország)

Mozgás & strand

Kihirdették az idei, már 38. Balaton-átúszás dátumát: június 27-én rendezik meg révfülöpi rajttal és boglári céllal. (Turizmus.com/MTI)

Kultúra & szórakozás

Az eddigiektől eltérő fesztiválszezonra készül a Magyar Turisztikai Ügynökség, ami rengeteg pénzzel támogatná a fesztiválokat, pláne ha lemondanak a világsztárok fellépéseiről. (Index)

Jótékonyság

Akciót hirdetett a füredi Zelna Borászat: minden megvásárolt karton (6 palack) 2017-es Füred Olaszrizling után 3000 forintot adományoznak a Balatonfüred Városért Közalapítvány részére. (Zelna Borászat/Facebook)

+ Heti örkényi sztori

Elképesztő ötlete támadt Balatonlelle plébánosának, Szűcs Imrének ezekben a koronás időkben: a kényszerből üres templomban elmondott ima után egy kabrióval vitette magát körbe három településen. A magával vitt szentelt víz segítségével tartotta meg az autóban állva a húsvétvasárnapi ételszentélést Lellén, Bogláron és Látrányban. (Szeretlek Magyarország)

Címkék