A déli parton kiteljesedő gasztroforradalom valóban a strandbüfékből nő ki, ez Bogláron is jól látható. A legnagyobb főszezoni őrülettornádó közepén totálisan egyszerű streetfoodokból is olyat tesznek le eléd az asztalra, hogy nem lehet okot panaszra. A strandételverseny Év Felfedezettjénél jártunk.

Pont az Év Strandétele döntőzésének közepén, három hely után, három hely előtt érkezett meg a zsűri 2020 júliusában Balatonboglárra, a Platán térre. Ahogy főszezonban mindig, most is tele volt a Platán strand főbejárata előtti üzletsor, tömegek ebédeltek az egymás melletti büfékben, de a zsűri egy helyre volt kíváncsi, egy újonc döntősre, a Spéci Hot Dog & Krumplira.

A Spéci egy LSK rövidítésű – kibontva a kurtítást: lellei süldő kifliben nevű – beachfooddal jelentkezett, amivel a zsűri roppant meg volt elégedve. Meglepetten állapította meg az értékelő csapat, hogy a főszezoni zsúfoltságnak abszolút kitett, tömegek által ostromolt, konkurens büfék sokasága által ölelt Spéci egyszerű ételeket, mint a sült krumpli és a hotdog, mennyire elegánsan tud érdekessé és ezzel együtt a közízlésnek sem riasztóvá tenni.

Székelyi odüsszeia

A hosszú bevezető rávilágított, miért kellett újra elmennünk Székely Sándorékhoz, merthogy Székely úr az, aki a hátán viszi a Spécit. Pontosabban a Spécit is, itt viszont át kell mennünk kis időre az utca túloldalára, no meg vissza az időben bő egy évtizedet. Sándor így mutatkozott be nekünk: "tősgyökeres balatoni gyerek vagyok szakács végzettséggel". Pár balatoni szezon után elkerült külföldre, 2006-ban jött haza, aztán Budapesten dolgozott. "Mindig is kerestem a hazautat, szerettem volna itthon lenni, szerettem a Balatont, de akkoriban nem volt alkalmas hely a környéken", ahol éves szinten jól működő vendéglő működött volna. Bogláron se volt olyan étterem, ami szakmailag és anyagilag perspektívát mutatott volna neki.

2007 nyarán nyitotta meg Mészáros András (aki a Garrone hazai forgalmazásáért is felel) Balatonboglár centrumában a Gianpiero's nevű éttermet, ahol Sándor szakácsként kezdte az ipart. A Gianpiero's szezonális helynek indult, de Sándor az állásinterjún azt mondta, neki szimpatikus a koncepció, leszámítva a szezonalitást. András ezért felajánlotta neki, hogy mivel egész évre szól az étterem bérleti díja, próbálják ki az egész éves nyitvatartást.

Sándor ezért igent mondott, majd keményen dolgozó emberként hamar a konyhafőnöki pozícióban találta magát, sőt mára üzletvezető is lett a Gianpiero'sban. Mindezt az emelkedést négy év alatt vitte végbe, akkor otthagyta a konyhát, ami "hálistennek azóta is jól működik nélkülem" – lélegzett fel nekünk. Hozzátette, azért hiányzik is neki a konyha, "ott lenyugszok, letisztul az agyam". Ugyanis nyáron előfordul, hogy neki is be kell ugrani, akkora a hajtás, de ez egyre ritkább, inkább szabadságolások idején esik meg.

Speckó Spéci

A Spéciben már egyenrangú félként jelent meg Sándor és András. Egy idős úr csinálta megjelenésükig a büfét, de ő inkább nyugdíjazta magát, átadta nekik a stafétát. Miután egy szuper csapatot összeszedtek (Weisz Levente és Jahn Dorina a gerince), tavaly megnyitottak, bár ekkor még más volt a koncepció: egy csirkés-salátás verzióval próbálkoztak, szerették a vendégek, de nem volt megtérülő. Sándor itt hozzátette, igazából két büféről beszélünk: az egyik klasszikus halsütő hely, a másik az említett hely, ami a csirkés-salátás vonalat maga mögött hagyva 2020-ra átállt a hotdog-kurmpli irányra. A Platán strand előtt rengeteg büfé van a hamburgerestől a gíroszoson át a halasig, szóval valami olyat kellett kitalálni, amit ők nem tartanak. És így  jött a szikra:

"A hotdogot már elfeledett műfajnak gondoltam, utoljára én is húsz éve ettem."

"A hotdogot már elfeledett műfajnak gondoltam, utoljára én is húsz éve ettem."

Az étel részében Sándor szabad kezet kapott, így hozta be a sült krumplit is, ami még mindig iszonyat népszerű, rengeteg fogy belőle. Megállás nem volt, "innen jött a gondolat, hogy fel lehetne turbózni feltétekkel". Sándor e ponton keserédesen ismerte el, hogy fagyasztott burgonyával dolgoznak. Próbálkoztak még a Gianpiero'sban saját sült krumplival, de "borzasztó melós", az egyenletesen jó minőséget nehéz garantálni, ráadásul amikor tömeg van, nincs is rá kapacitás.

Forró kutyák

A hotdognál megpróbáltak "egy normális frankfurti virslit" keresni, és úgy tűnik, sikerült. Azonban az idei strandételversenyen nem ez a verzió került a fináléba. Már az indulás is meglepetés volt Sándornak , a háta mögött történt meg a nevezés: "tök gyorsan történt minden, csak kapkodtuk a fejünket. A srácok a Spéciből neveztek be, nekem csak utólag szóltak, akkor kezdtünk dolgozni az új recepten". Egy jó kolbászos hotdoggal indultak tehát, amit anno így írtak le nekünk:

"A kolbász a 'Kolovics füstölt finomságok műhelyből' érkezik. A kiflit saját recept alapján süti nekünk a Melis Pékség. Kerül még bele kovászos uborka concassé, lime majonéz, salsa, újhagyma, mellé pedig savanyított lilahagyma."

"A kolbász a 'Kolovics füstölt finomságok műhelyből' érkezik. A kiflit saját recept alapján süti nekünk a Melis Pékség. Kerül még bele kovászos uborka concassé, lime majonéz, salsa, újhagyma, mellé pedig savanyított lilahagyma."

Ezzel ugyan a versenyt nem nyerték meg, de létezésük már elég volt az Év Felfedezettje különdíjhoz. Ez meg is hozta a nagyközönség érdeklődését, sokan jönnek célzottan hozzájuk, és már a helyiek is nyitottabbak.

Megkérdeztük Sándort, mik a legnépszerűbb ételeik. Burgonyából a sült csirkés verzió (csirkemellcsíkok pankómorzsában, lime-majonézzal) nagyon jól fut, hotdogban pedig a chili con carnés, az LSK, valamint a cheddaros megy jól. Voltak és vannak is ötleteik, hogy merre tovább: vega hotdoggal is próbálkoztak (ebban a sajt és zöldségek domináltak), sőt vegán virslit is szerettek volna, de nem volt biztos a beszállító. A halas verzió is megfogant mint ötlet.

Szóval kreativitással tele a hűtő, érdemes lesz újra meg újra ellátogatni a Spécibe, bármikor újdonságba ütközhetünk. Egy ideig még eljárogathatunk hozzájuk amúgy is, szeretnének minél tovább kitartani az ősszel. Hisz hiába tűnnek el a strandolók, itt megy el a Bringakörút is. És egy nagy tekerés végén (közepén, elején), mi lehet nagyobb energialöket, mint egy jóféle LSK?

Címkék