A balatoni nyári hangulatnak nem kell elmúlnia az ősz beköszöntével sem: számos magyar alkotó gondolkodik Balaton-témában, ha grafikáról, vászontáskáról, ékszerről van szó. Sokféleképpen feleleveníthetjük a nagy tavat és az ahhoz fűződő emlékeinket, a következő hat művész, dizájner éppen ezek továbbőrzése miatt is vitte vászonra vagy éppen kerámiára a Balatonhoz köthető motívumokat.

Balatoni képeslap másképp: czikkcakk

Czikkely Anna, művésznevén czikkcakk nemrég végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) formatervezői képzésén, de már bőven az egyetem mellett is alkotott: legyen szó egyedi vászontáskákról, képeslapokról, naptárról vagy bármiről, a szívét-lelkét beleteszi digitális rajzaiba. (Nem mellesleg a diplomamunkája egy extra egyedi bútordarab tervezése, létrehozása volt.) A folyamatos egyéni megrendelések mellett saját ötletként idén nyáron előállt egy Balaton-printes sorozattal is: saját – a tóról készült fotóira – simította rá grafikáját. A képeket pedig több választható méretben postázza is megrendelőinek.

A „balatoni" hekk

Mindenki ismeri a „balatoni” hekket, ami a strandszezon elmaradhatatlan része. Bár a hal egy kicsit messzebbi vidékről (az Atlanti-óceán déli feléből) származik, mi akkor is magunkénak tudjuk. Tóth Andrej elhozta nekünk ezt a földi csodát maradandó darabban: az Art Hekk most már ott díszeleghet bárki polcán, asztalán. Az újrahasznosított diófából készült halfigura lehet csíkos, pöttyös, színes vagy éppen natúr, mindenki találhat számára kedveset. Az egyébként grafikus, képzőművész Andrej fejéből az ötlet 2013 nyarán, Balatonalmádi Wesselényi strandjának egyik árnyékos asztalkájánál pattant ki, ha pedig valahol feltűnik egy hal formájú fakocsi (neve: Jónás), tudjátok, hogy az Art Hekk áll veletek szemben.

B mint Balaton

Egy Balatont körbetekerő túra után jött létre a Balcsikék márka ötlete. Tuli-Berke Adrienn Tihana és Tuli Krisztián grafikusok szerelemgyereke azóta minden létező terméket „balcsissá" tesz. B mint Balaton nevű vászontáskájukkal kitűnhettek az egyébként nagy népszerűségnek örvendő más ilyen szütyők viselői közül. A gondos grafikával megtervezett B-n túl van egy kifejezetten Tihany nevezetességeit viselő táskájuk is. De nem kell messzire menni más hasonló tematikájú pólókért vagy ékszerekért a Balcsikéknél.

Mozaikban a nagy tó

Az egyébként üzletfejlesztési és marketingkommunikációs szakemberként dolgozó Péli Noémi jó pár éve működteti Naomipeli Ceramics néven futó saját műhelyét. A kész kerámiák részben skandináv stílusú használati tárgyak, részben pedig japán raku technikával égetett dekor darabok – mint ahogy a 3D-s, Balatont ábrázoló mozaik is. Csak maga a tavat alkotó rész közel száz darabból áll, amiket 980-1030 fokon égetett ki az alkotó.

Minimalista Balaton

A Tras lógóval ellátott darabok bár alapvetően ruhákat, azon belül is feliratos pólókat, pulcsikat, letisztult ruhákat takarnak, de a 2020-as nyár az alkotót, Fehér Petrát is megihlette és készített egy Balaton tematikájú grafikát is. Petra divat- és stílustervező szakon végzett, aki a záróvizsgája után egyből bele is vágott első kollekciójának tervezésébe. A ruhák mellett először egy Budapest-printet készített el 2015-ben, ezen felbuzdulva jött idén az ötlet a Balaton-verzió megtervezéséhez is. A márkához hűen minimalista stílusban rajzolódik ki a képen a Balaton sziluettje, csakúgy mint a Festetics-kastélyé, a balatonboglári Gömbkilátóé, a Siófoki víztoronyé, de feltűnnek a montázson a Tihanyi Bencés Apátság körvonalai, valamint egy-egy vitorlás és hőlégballon formája is. 

Ékszerek, ékszerek

Tóth Mira az ötvösmunka szerelmeseként vágott bele a Mirc ékszerek készítésébe. 22 évesen vehette át az ötvös- és aranyműves bizonyítványát, azóta pedig egyedi, kézzel készülő ékszereivel gyarapítja vállalkozását. Az ékszerek akril fonalból, ezüstből vagy éppen aranyból készülnek, és természetesen néhány kivételes termék magán hordozza a legnagyobb tavunk formáit, legyen szó akár csak az északi part sziluettjéről. Egy szó, mint száz, akár a karotokon vagy a fületeken is viselhetitek a Balatont

Címkék