Jótékony akciók záporoztak az elmúlt napokban a Balatonon, volt ebédosztás, adományozás, és még árveréssel is segítették a rászorulókat, alapítványokat. A valaha készült legnagyobb Balaton-festmény kétmillió forintért kelt el, az Együtt az Autistákért Alapítványt támogatva. Lebonthatják a balatonfüredi Suncity-t, újabb kerékpárút épül, és jó hír a bulizásra vágyóknak, hogy bejelentették a Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit.

Az adventi aranyvasárnapra 5 fokig emelkedett a hőmérséklet, a Balaton térségében is enyhébb idő volt jellemző az azt megelőző alig 3 fokos, borult hétköznapokhoz képest. Szenteste, csütörtökön napközben akár 8 fok is lehet az Időkép előrejelzése szerint, esőzésre is számíthatunk, az ünnepek többi napján pedig felhős, ingadozó hőmérséklet lesz a jellemző, 27-ére vasárnapra fagypontot is súrolhatjuk. Aligha számíthatunk havas karácsonyra 2020-ban.


És most lássuk, mi történt a héten a vírushelyzettől kezdve a gasztróhíreken át az építkezésekig! 

Vírushelyzet

December 24-ről 25-re virradóra felfüggesztik a kijárási tilalmat, vagyis szenteste nem lesz kötelező 20 órára hazaérni. A családi rendezvények kapcsán pedig új információ, hogy a tízfős korlátozásába nem kell beleszámolni a 14 év alatti gyerekeket. (Telex)

Új döntéseket hoztak a gazdaságvédelmi akciótervet kiegészítve is, többek között: a családok és a vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriumát fél évvel, július 1-ig meghosszabbítják, az ideiglenesen bezárt vállalkozások bérköltségének kétharmadát decemberben és januárban is fedezi a kormány. A kis-és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját 2021. január elsejétől a felére csökkentik. (Telex)

Gasztró

A badacsonyi Villa Sandahl pincészet nyerte meg idén a Par Excellence díjat, amit minden évben a Magyar Sommelier Szövetség oszt ki. A szinte kizárólag rajnai rizlinggel foglalkozó pincészetet a svéd Sandahl testvérpár alapította 2004-ben, a szőlészeti- és borászati munkáért 2014 óta Palkó Zsolt felel. (Villa Sandhal Borászat közleménye)

Az úgynevezett Bejgli rendőrség 17 vidéki (kevésbé ismert) cukrászda bejgliét tesztelte decemberben országszerte. Az új, Vidámság Minisztériumának akciójába a legjobb három bejgli közé bekerült a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda mákos és az ajkai Kristály Cukrászda diós süteménye is. A külön gyerekekből álló balatoni zsűri tetszését pedig a Bergmann Cukrászda és Kávéház narancsos-csokoládés bejglije nyerte el a leginkább. (Balaton.hu)

Közlekedés

Készül a Felsőörstől Balatonig vezető, kilenc kilométeres kerékpárút, amihez betontámfal is épül – ezt növényekkel is rajzokkal igyekeznek majd elfedni. A bicikliút 2021-ben február végére készül el teljesen. (Veol.hu)

Köz & ügyek

Törvényt fogadott el az Országgyűlés a 2023-as veszprémi Európa kulturális fővárosa rendezvénysorozat eredményes lebonyolítása érdekében. A program egyik infrastrukturális fejlesztése a „kulturális negyed”, amelynek része a veszprémi Petőfi Színház komplex rekonstrukciója, a Csermák zeneiskola megújítása és a zöldfelületi revitalizáció, érintve a Püspökkertet, de megújul az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, valamint a Laczkó Dezső Múzeum is. (Telex)

A Balatoni Limnológiai Intézet átszervezésével nem éles irányváltás a cél Eötvös Loránd Kutatási Hálózat főtitkára, Zalányi Viktória szerint, aki meggondolatlan lépésnek nevezte a már le is váltott intézetvezető, Jordán Ferenc korábbi kritikáját. A főtitkár szerint az intézetben dolgozók jelentős többsége örült a döntésnek, mindeközben nemzetközileg elismert professzorok is érthetetlennek, még inkább aggasztónak találják az aktuális intézkedéseket. (Magyar Nemzet, Telex)

Nagy változásokat ígér 2022-re a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) új vezérigazgatója, Veigl Gábor. Informatikai fejlesztések, bérbe adható vitorláskikötő-lánc, hajók felújítása, új hajók és kompok beüzemelése várható: első körben két komppal és két katamaránnal - az egyik a Fonyód-Badacsony, a másik a Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon - bővül a flotta. (LikeBalaton)

A siófoki önkormányzat szerette volna megtudni, hogy a település vitorláskikötőjét miképpen becsülték fel, ám erre nem adtak nekik lehetőséget a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) titoktartási kötelezettségére hivatkozva. Márpedig az erre vonatkozó törvény kimondja, hogy a tulajdonos minden, a társaságra vonatkozó iratba betekinthet. (24.hu)

Magyarországon, ha a vidéki életről beszélünk, akkor Eger mellett Veszprémben a legjobb élni az Otthon Centrum nemzetközi trendek alapján felállított rangsora szerint. Az életminőség szempontjából értékelték a városokat, vizsgálták a háziorvosi ellátást, a lakosság képzettségét, a foglalkoztatást és az ingázást. (24.hu

Épül-szépül?

52 millió forintos kikiáltási áron bocsátotta árverésre a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) a csopaki közforgalmú kikötőt, de a vízparti terület végül 889,87 millió forintért kelt el.  Az óriási versengésből győztesen Abronits Róbert Major Kft-je került ki. A 24.hu szeretett volna utánajárni, hogy mit terveznek a területen, de egyelőre nem kaptak választ. (24.hu)

El kell bontani a balatonfüredi görög falut (Suncity) a polgármester, Bóka István szerint. Egy nagy zöldterületet, parkot alakítanának ki a helyére, a városvezető kíváncsi, hogy a lakosok egyetértenek-e a tájidegen épületegyüttes elbontásával. (Balatonfüred.hu)

Környezet & védelme

Sikeresnek tekinthető a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. öt évvel ezelőtt indult menyhal-újrahonosító programja, bár az állomány megerősödéséig még várni kell, egy-egy őshonos példány néha horogra is akad. (Agroinform.hu)

Kultúra

Bejelentették a 2021-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit: július 29-én a Level 42, 30-án Caro Emerald, majd 31-én a Kraak&Smaak jazztrió zenéjét lehet majd élőben hallgatni a tervek és a remények szerint. (Paloznaki Jazzpiknik közleménye)

Jótékonyság

A Balatoni Kör háromszáz adag ebédet készített a rászorulóknak, ezenkívül 55 adománydoboz is gazdára talált, amelyekbe ruhákat, játékokat és tartós élelmiszert csomagoltak. Az adománygyűjtés veszprémi civil szervezetek és vállalkozások, valamint az egyetem és egy sportegyesület összefogásával valósulhatott meg. (Balatoni Kör – Facebook)

Jótékonysági árverésre került a Balaton legnagyobb festménye: a Labrosse Dani képzőművész és a STRAND Fesztivál közönsége által készített 10 x 2 méteres Balaton-festmény 2 millió forintért talált gazdára. A kapott összeggel az Együtt az Autistákért Alapítványt támogatják. (Nagyon Balaton Official – Facebook)