Az Észak-Amerikában, Grönlandon és Izlandon költő jeges búvár Balatonvilágoson tűnt fel 2021. január 1-jén, Siófok-Sostón pedig egy kanadai ludat észlelt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa.

Kurfis Ilona Balatonvilágos közelében kapott lencsevégre egy jeges búvárt az év első napján, írta a Birding.hu Facebook-oldalára hivatkozva a Berek.hu.

Ez a ritkán, akkor is a téli időszakban látható madárfaj 23. hazai előfordulása. A jeges búvár Észak-Amerikában, Grönlandon és Izlandon költ, a nagy kiterjedésű és mély tavakat kedveli, és nagyon érzékeny a zavarásra. Elsősorban halakkal táplálkozik, de ebihalakat, rovarokat, rákokat és férgeket is fogyaszt. A két nálunk előforduló búvárfajtól elsősorban nagyobb mérete különbözteti meg. 

A közelmúltban megszaporodott a faj megfigyeléseinek száma, ez valószínűleg nem a gyakoribb megjelenéssel, hanem a madarászok számának emelkedésével magyarázható. A hazánkban megjelenő egyedek védelme nem igényel speciális feladatokat a természetvédelem részéről.

Egyre több az északi vendég

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park arról számolt be honlapján, hogy 2020. december 16-án Szabó Gábor, a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa egy Észak-Amerikában őshonos kanadai ludat észlelt Siófok-Sóstó közelében. A madár azonban valószínűleg nem a tengerentúlról érkezett: Európában – különösen a Brit-szigeteken és Svédországban – jelentős fészkelő kanadai lúdállomány található.

Ez a madár úgynevezett inváziós fajba tartozik: jelenlétével az európai lúdfajokat hátrányosan befolyásolja. Mivel nagyobb testű, mint európai rokonai, kiszorítja fészkelőhelyeikről azokat, emellett komoly táplálék-konkurensük. Mindezek miatt természetvédelmi szempontból nem kívánatos madárról van szó, ezért a ludat 2020. december 22-én befogták.

A madár egy zárt és biztonságos, egyéb vízi szárnyasokat is bemutató helyre került, ahol – e rövid balatoni kirándulástól eltekintve – folytathatja nyugodt életét.