Bár május 1-je óta nyitva lehetnek a vendéglátóhelyek belső terei is (ezek védettségi igazolvánnyal használhatók), néhány balatoni hely mégis úgy döntött, nem élnek ezzel a lehetőséggel: annak érdekében, hogy ne diszkriminálják vendégeiket, egyelőre maradnak a teraszos verziónál. Már lehet nevezni a júliusi Balaton-átevezésre. Heti híradó.

A tavaszias időjárás végre tartósabban is megérkezett, múlt hét péntekre elértük a 20 fokos hőmérsékletet is a Balatonon. Ám az esőzés nem szűnt meg, elszórtan számíthattunk zivatarokra is. Az Időkép előrejelzése szerint ugyanez lesz jellemző erre a hétre is, annyi különbséggel, hogy a hőmérséklet sajnos újra leesik: a pénteki és szombati hőmérséklet maximum 15 fokra emelkedhet napközben, esőre (viharos szél kíséretében) pedig bármikor számíthatunk.

És most lássuk, mi történt az elmúlt egy hétben a Balatonon, a gasztro- és kulturális hírektől kezdve egészen a közlekedésig!

Vírushelyzet

Május 1-jétől 23 óráról éjfélre módosult a kijárási tilalom kezdete, az üzletek pedig este 11-ig maradhatnak nyitva. Azok számára, akiknek van védettségi igazolványuk, megnyíltak a vendéglátóhelyek belső terei, ahogyan a szállodák, a szabadidős létesítmények is (például állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, könyvtárak és kaszinók). (Telex)

Gasztró

Új hely nyílt Balatonakaliban, a CAFAT pulled pork & bbq gyorsétterem május 1-jén nyitotta meg kapuit. Minden hétvégén 10 órától 22 óráig vannak nyitva, júniustól pedig már mindennap. (CAFAT pulled pork & bbq – Facebook)

Egyre több balatoni vendéglátós dönt úgy – például a La Téne Badacsony vagy a Mónisüti is –, hogy nem nyitja meg a belső tereit, elkerülve ezzel a vendégek közti diszkriminációt. (La Téne Badacsony – Facebook, Mónisüti – Facebook)

Épül-szépül

A balatonszemesi Hattyú kempingről kiderült, lakóprojektet terveznek a helyére. Azt ígérik, olyan épületet terveznek, amire a helyiek is büszkék lehetnek majd. A tervek szerint három év múlva érkezhetnek az első lakók. A kempingbe idén nyáron még érkezhetnek vendégek. (Mfor.hu)

Elkészültek a gyenesdiási vízimalom megújításával. A beruházás keretében pékmúzeumot alakítottak ki, kemencét építettek és a malomkereket is rekonstruálták. Később egy herbáriumot is kialakítanak majd a malom mellett, aminek kapcsán már készen van egy fűszerkert, de boszorkánykonyha is készül, ahol különféle gyógynövények felhasználási lehetőségeivel ismerkedhetünk majd meg. (TV Keszthely)

Közlekedés

Aszfaltozzák a Budapest–Biatorbágy nyomvonalon lévő bringautat, ami része a Budapest–Balaton kerékpárútnak. A közel 10 kilométeres, 9 különböző részből álló szakasz Budaörs nyugati határában kezdődik és Biatorbágyon, a viadukt térségében ér véget. (Magyar Építők)

Új, ideiglenes forgalmi rendet alakítottak ki Balatonfüred egyik kritikus közlekedési pontjánál. A 71-es számú főút és a Séta utca kereszteződésében megváltozott a sávok kiosztása: a balra kanyarodás minden irányból tilos, egyedül Csopak felől érkezve lehet lehajtani a déli területekre. A Séta utcából szintén nem lehet a főútra balra kanyarodni, a javasolt útirányt északi irányból a Vaszary utcai kereszteződésnél már korábban kihelyezett irányító tábla jelzi. A változtatással biztonságosabb közlekedést szeretnének biztosítani. (Balatonfüred.hu)

A nyári szezon előtt egy hónappal sűríti a Balaton partjához tartó járatok indulását a MÁV. Május 17-től a nyári menetrend kezdetéig, június 19-ig előszezoni menetrend szerint közlekednek a vonatok Budapest és a Balaton között. Az előszezonban a Siófok és Balatonmáriafürdő környéki üdülőövezetek kisebb forgalmú megállóiban is sűrűbben állnak meg vonatok. (MTI)

Május 1-től a balatoni hajók is sűrűbben járnak: a hét minden napján közlekednek hajók a Fonyód–Badacsony és a Siófok–Balatonfüred–Tihany útvonalakon, sétahajójáratok pedig Siófok, Balatonfüred és Keszthely kikötőkből. Hétvégenként már Balatonmáriafürdő–Balatongyörök–Szigliget–Badacsony útvonalon is járnak menetrendi hajók, valamint Balatonmáriafürdő kikötőből is indul sétahajó. A komp májustól esténként tovább közlekedik: Szántód felől 6:40–21:20, Tihany felől 7:00–21:40 között 40 percenként indulnak a járatok. (MTI)

Újabb állomásához érkezett a Balatoni Bringakör felújítása, ezúttal Balatonszárszó vadiúj aszfaltburkolata, kétoldali nyitott kerékpársávja készült el. (Magyar Kerékpárosklub)

Kultúra

A Veszprém–Balaton régióban – Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban – rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, június 23–26. között. Az új fesztivál célja, hogy a legújabb alkotásokat bemutassa a nagyközönségnek és a magyar filmes-televíziós szakma találkozója legyen. Szabadtéri vetítésekkel, a legújabb magyar filmek premierjével, nemzetközi fesztiváldíjasokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, felújított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várják az érdeklődőket. (Magyar Mozgókép Fesztivál közleménye)

Június közepén indul a következő Kultkikötő-évad. A zenei és színházi programsorozat öt Balaton-parti helyszínen, Balatonföldváron, Balatonbogláron, Balatonszárszón, Balatonfenyvesen és Badacsonyban jelentkezik. Idén színpadra lép Mácsai Pál, Thuróczy Szabolcs, Makranczi Zalán, Koltai Róbert, Trokán Nóra, Klem Viktor és a L’art pour l’art Társulat is, a koncertek közül pedig már A GRUND – vígszínházi fiúzenekar, a Budapest Bár, a Tátrai Band és a Kökény Attila Akusztik koncertje is látható lesz. Minden program szabadtéren valósul meg. (Kultkikötő közleménye)

Április 30-án régészeti feltárás kezdődik a Tihanyi Bencés Apátság királyi kriptájában. Az egy hónapig tartó munkálatokról, a kutatás fejleményeiről minden hét péntekén kisfilm formájában számolnak be a szakemberek az apátság YouTube-csatornáján. A feltárt királyi kriptát az ásatások befejeztével a nagyközönség is megtekintheti. (Veol)

Köz & ügyek

Hosszas gondolkodás és vívódás után kilépett a Balatoni KÖR egyesületből Tóth Balázs, volt alelnök. Döntése kapcsán így fogalmazott Facebook-oldalán: „Vannak olyan dolgok, helyzetek és irányok, amivel sem morálisan, sem erkölcsileg nem tudok és nem is akarok azonosulni.” (Hírbalaton.hu)

Jótékonyság

Összefogtak a badacsonyörsi vállalkozások, egy jótékonysági akcióval szeretnék megköszönni az egészségügyben dolgozók munkáját. A május 12-i ápolók nemzetközi napjára különböző ajándékcsomagokat állított össze a Bagolykő Birtok, a Négy80 pincészet, a Sipos Borház, a PiciSzívem Birtok, a VáliBor pincészet, a Vánkos, a Varga Pincészet, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok és a Folly Arborétum és Borászat. (Vánkos – Facebook)

Turizmus & szállás

Vajon hogyan lehetséges, hogy a koronavírus-járvány ellenére még mindig drágulnak az ingatlanárak, különösen a Balaton körül? A Forbes részletes ok-okozati magyarázattal indokolja mindezt, aminek része, hogy a válság és a munkanélküliség sem változott olyan mértékben, ami súlyos ingatlanpiaci válságban csapódott volna le, valamint az is, hogy az állami lakásprogramok is tovább erősítik mindezt. (Forbes)

Strand & sport

Május elsejétől újra lehet éjszaka is horgászni a Balatonon. Több mint 700 000 regisztrált horgász örülhet ennek a hírnek. Ám ezzel a lehetőséggel csak azok élhetnek a Magyar Közlönyben foglaltak szerint, akiknek már van védettségi igazolványuk. (MTI, 24.hu)

Feloldotta a pontyfogási tilalmat a Somogy Megyei Kormányhivatal, így már májusban is meg lehet tartani a horogra akadt pontyot a Balatonon. De nem mindenhol: nem vonatkozik a feloldás a Keleti-Bozót-csatornára (Fonyódi-árok), a Nyugati-övcsatornára (Máriai-árok), a Zala folyó torkolati szakaszára és a Kis-Balatonra. (Balatoni Hal)

Elindult a nevezés az idei Balaton-átevezésre, aminek Zamárdi lesz a központja. Az idei átevezés az előzetes tervek szerint július 10-én, szombaton lesz, az esemény szlogenje pedig: „Evezd le keresztbe!” (MTI)

+ Heti örkényi sztori

Egy keszthelyi áruház dolgozói jelezték, hogy egy nagy pelét láttak a boltban a lisztes raklapoknál. Egy nagy kosár segítségével végül sikerült megfogni a rágcsálót, miközben átrendezték a raklapokon tárolt liszteszsákokat. De a történet itt nem ért véget: kiderült, hogy nem egy pele jár be a boltba, hanem három. (Travelo)

Címkék